شیخ «محمد بن صالح العثیمین» رَحِمَهُالله (۱۳۴۷-۱۴۲۱ هـ.قـ.) عالِم ربّانی، محقّق، فقیه و مفسّر، از اعضای هیئت کبار علما بوده و با خدمات ارزنده و بیشماری که داشته از برجستهترین علمای معاصر بهشمار میرود.
دربارهی علّامه شیخ ابن عثیمین رَحِمَهُالله:
تولد، نسب و زندگی خانوادگی او:
شیخ محمد بن صالح بن محمد بن سلیمان بن عبدالرحمن آل عثیمین رَحِمَهُالله از قبیلهی بنی تمیم در شهر «عنیزه» یکی از شهرهای استان «قصیم» در عربستان به تاریخ ۲۷ رمضان ۱۳۴۷ هـ.قـ. در خانوادهای متدین متولد شد. وی، یک بار ازدواج کرد که از این ازدواج، صاحب هشت فرزند – پنج پسر و سه دختر – شد.
تحصیل علم و اساتید وی:
شیخ در فراگیری علم و دانش، روش سلف صالح را در پیش گرفت؛ بدینسان که ابتدا به حفظ قرآن کریم در کودکی پرداخت. او، نزد پدربزرگ مادریاش، شیخ عبدالرحمن بن سلیمان آلدامغ رَحِمَهُالله قرآن آموخت. پس از آن در مدرسهی عبدالعزیز بن صالح الدامغ، نوشتن و ریاضیات و متون ادبی را فرا گرفت و قبل از چهارده سالگی حافظ کل قرآن شد. سپس در مسیر طلب علم با علامهی مفسّر، شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی رَحِمَهُالله همراهی و مصاحبت نمود که اولین شیخِ او در تحصیل علوم شرعی بهشمار میرود و نزد ایشان علم توحید، تفسیر، حدیث، سیرت، اصول، میراث، نحو و فقه را فراگرفته و حدود یازده سال از او بهرهی علمی جست و یکی از برجستهترین شاگردان وی بود، و از این رو، بسیار از ایشان تاثیر پذیرفته بود؛ خصوصا در منهج و تأصیل علمی، روش تدریس و در پیروی از دلیل.
ایشان همچنین در عنیزه، نزد قاضی آنجا به نام عبدالرحمن بن علی بن عودان نیز علم میراث را فرا گرفت و همچنین از شیخ عبدالرزاق عفیفی رَحِمَهُالله زمانی که در عنیزه تدریس میکرد، نحو و بلاغت را آموخت.
ابن عثیمین زمانی که معهد علمی در ریاض افتتاح شد، برای ادامهی تحصیل به آنجا رفته و دو سال در آنجا تحصیل کردند و در آنجا از مشایخی مانند علامهی مفسّر، شیخ محمد امین شنقیطی، و شیخ فقیه عبدالعزیز بن ناصر الرشید، و شیخ محدّث عبدالرحمن الإفریقی رَحِمَهُمُالله کسب علم نمود. همچنین در ریاض، نزد علامه شیخ عبدالعزیز بن باز رَحِمَهُالله صحیح بخاری و برخی از کتابهای شیخالاسلام ابن تیمیه رَحِمَهُالله و تعدادی از کتابهای فقهی را خواند و ابن باز رَحِمَهُالله دومین شیخِ او در تحصیل و تأثیرپذیری بهشمار میرود.
پس از وفات شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی، شیخ ابن عثیمین، عهدهدار امامت در مسجد جامع «عنیزه» شد و در آموزشگاه و مجمع علمی «عنیزه» به تدریس پرداخت و سپس به دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در «قصیم» برای تدریس در دانشکدههای شریعت و اصول دین فراخوانده شد و به عضویت هیئت کبار علما درآمد و تا پایان عمرش عضو هیئت بود. از دیگر اساتیدش میتوان شیخ علی بن محمد الصالحی و شیخ محمد بن عبدالعزیز المطوع را نام برد.
آثار علمی شیخ:
شیخ ابن عثیمین رَحِمَهُالله از راسخان در علم بود که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ به او توفیق داده بود تا دلیل را بشناسد و از آن پیروی کرده و با مهارت، احکام و فوائد را از قرآن و سنت استنباط کند. همچنین الله عَزَّوَجَلّ نزد مردم به ایشان مقبولیت بزرگی عطا کرده بود و مردم فراوانی در مجالس علمی او شرکت کرده و از سرچشمهی علمش بهره میجستند.
ایشان جهد علمی و همت والایی داشتند و وقت و زندگی خود را کاملا وقف علم و تعلیم کرده بودند. به لطف الله متعال، از ایشان کتب و رساله و سخنرانی و فتوا و خطبه و دیدار و مقالههای فراوانی باقی مانده و هزاران ساعت از دروس علمی ایشان در نوارهای صوتی ضبط شدهاند.
شاگردان شیخ:
شیخ رَحِمَهُالله توجه ویژهای به شاگردانش داشت و دانشدوستان فراوانی از همه جای دنیا برای فراگیری علم، نزدش میآمدند و این به سبب اطمینانشان به تبحر و توانایی علمی شیخ و مهارتش در تدریس و نیز به سبب عطوفت ایشان نسبت به شاگردانش بود؛ بهگونهای که گویا همه، فرزندانش بودند. توجه ویژهی شیخ به شاگردانش، او را بر آن داشت تا خوابگاه مجهزی برایشان فراهم کند از جمله کتابخانهای غنی و بزرگ پُر از کتابهای خطی و چاپی. همچنین شیخ وضعیت و سطح درسی شاگردانش را همواره پیگیری و ارزیابی میکرد؛ بهطوری که در پارهای از موارد به جای اولیای شاگردان، کارنامهی ماهیانهی آنان را امضا مینمود. وی، پیوسته شاگردانش را نصیحت میکرد که در چارچوب اطاعت از الله، از ولی امر اطاعت نمایند و از محبت و دعا برای او دریغ نکنند. این عالم بزرگوار، همواره مطابق شریعت الهی حکم و قضاوت میکرد و شعایر الهی را بهپا میداشت و برای امر به معروف و نهی از منکر، بیوقفه تلاش مینمود.
اخلاق شیخ:
شیخ رَحِمَهُالله تصویر زندهای از عالمِ عابد و آراسته به اخلاق رسولالله صَلَّىاللهُعَلَيْهِوَآلِهِوَسَلَّم بود؛ همانگونه که در توصیف اخلاق پیامبر صَلَّىاللهُعَلَيْهِوَآلِهِوَسَلَّم روایت شده که اخلاقش، قرآن بود. شیخ ابن عثیمین را همه به سجایا و ارزشهای نیک اخلاقی، حلم و بردباری، متانت و وقار، و سکون و آرامش میشناختند و مردم، هرجا که او را میدیدند، پیرامونش جمع میشدند و او را سؤالباران میکردند و حتی با درخواستهای خود، او را به زحمت میانداختند؛ ولی آن بزرگوار بهگونهای با آنان برخورد میکرد که هر یک از آنها احساس میکرد تمام توجه و عنایت شیخ، معطوف به اوست. شیخ، به پیروی از سرور بشریت محمد مصطفی صَلَّىاللهُعَلَيْهِوَآلِهِوَسَلَّم خویشتن را به تحمل مردم و خواستهها و مشکلاتشان عادت داده بود و از اینرو همواره خشم خود را فرو میبرد.
مذهب و روش علمی شیخ:
شیخ ابن عثیمین رَحِمَهُالله همیشه پیرو دلیل بود، که این امر، در شرح وی بر «زاد المستقنع» به خوبی روشن است؛ هرچند بیشتر ترجیحاتش مطابق دیدگاههای شیخالاسلام و شاگردش ابنالقیم است، ولی در پارهای از موارد به مقتضای دلیل، با آن دو مخالفت میکند. این سخن ارزشمند که با کوههای طلا برابری مینماید، از او بهیادگار مانده است: «پیش از هر عقیده و دیدگاهی، به دنبال دلیل باش و چنین نباشد که عقیده یا دیدگاهی را برگزینی (یا پیشداوری کنی) و سپس استدلال بورزی و در پی دلیل برآیی که در این صورت، راهت را گم میکنی».
روش آموزشی وی:
شیخ، بر حفظ متون تأکید فراوانی داشت و دانشآموزانش را به حفظ متون مکلف میکرد و در هر درسی پیگیر این مسأله بود و تمام تلاش و تواناییاش را در شرح و تحقیق مسایل، و بیان قول راجح از میان دیدگاه علما، بهکار میبست و در این راستا به هیچ عنوان پیرو هوىٰ و هوس نبود. همچنین در این میان، به توضیحات، نکات، اعتراضها و پرسشهای شاگردانش، خوب گوش میسپرد و در اثنای شرح خویش، پرسشهایی مطرح مینمود و فضای کلاس را به فضای گفتگو تبدیل میکرد و پس از شنیدن سخنان و پاسخهای دانشپژوهان، خود به پرسشها و مسایل مورد بحث پاسخ میگفت.
دریافت جایزهی جهانی ملک فیصل:
کمیتهی گزینش و انتخاب بهترینها در ستاد جایزهی جهانی ملک فیصل، جایزهی سال ۱۴۱۴ هجری را بهپاس تلاشهای خجستهی شیخ محمد بن صالح العثیمین در زمینهی خدمت به اسلام و مسلمانان، تقدیم آن بزرگوار کرد.
بیماری شیخ:
شیخ رَحِمَهُالله، به بیماری سرطان روده مبتلا شد و به درخواست و پافشاری مسؤولان عربستانی، با هواپیمای ویژه – به دستور ولیعهد عربستان – برای درمان بیماری به آمریکا رفت. نزدیکان شیخ میگویند: تیم پزشکی آمریکایی، برای درمان شیخ، پرتودرمانی هستهای را پیشنهاد کردند و برایش توضیح دادند که این شیوهی درمانی، ریزش موهایش را در پی خواهد داشت. شیخ از آنان پرسید: آیا موهای ریش من نیز خواهد ریخت؟ و چون با پاسخ مثبت روبهرو شد، گفت: دوست ندارم که پروردگارم را بدون ریش ملاقات کنم. از اینرو به عربستان بازگشت و در بیمارستان «ملک فیصل» بستری شد و پس از مدتی، در نهم رمضان بیمارستان را به قصد «حرم مکی» ترک کرد و از آن پس، در اتاقکی که در مسجدالحرام، در کنار «باب العمرة» قرار داشت، تدریس روزانهی خود را از طریق بلندگو ادامه داد و بیآنکه کسی را به حضور بپذیرد، پاسخگوی پرسشها بود. سپس به بیمارستان منتقل گردید و در بخش مراقبتهای ویژه، تحت درمان و مراقبت قرار گرفت و بدینترتیب مقداری بهبود یافت؛ ولی حالش دوباره وخیم شد تا آنکه دار فانی را وداع گفت. درود و رحمت الله بر او باد.
وفات شیخ:
شیخ، در ساعت ۶ شامگاه روز چهارشنبه ۱۵/۱۰/۱۴۲۱ هـ.قـ. در بیمارستان تخصصی ملک فیصل در شهر «جده»، وفات نمود. الله عَزَّوَجَلَّ، امانتش را بازپس گرفت و روح شیخ پس از ۷۴ سال و ۱۸ روز پربرکت، به سوی خالقش شتافت.
فهرست فتاوا
کتاب عقیده
- باب توحید
- باب اهل سنت و جماعت
- باب ایمان و اسلام
- باب توحید ربوبیت
- باب شهادتین
- باب عبادت
- باب رقیه شرعی
- باب تعویذها
- باب فال بد زدن
- باب اسماء و صفات الهی
- باب ایمان به ملائکه
- باب جن و شیاطین
- باب ایمان به کتابهای آسمانی
- باب ایمان به پیامبران
- باب ایمان به روز قیامت
- باب کفر و تکفیر
- باب سحر و جادو
- باب شرک
- باب قسم خوردن
- باب قبور
- باب تصویر
- باب بدعت
- باب توسل
- باب ولاء و براء
- باب الفاظ و عبارات
- باب فرقهها و مذاهب
- باب اولیاء
- باب صحابه
کتاب علم
کتاب علوم قرآن
- باب فضائل قرآن
- باب ناسخ و منسوخ
- باب تفسیر و مفسرین
- باب آداب و احکام قرآن
- باب حفظ و تکرار قرآن
- باب احترام مصحف
- باب سوزاندن مصحف
- باب آداب قرائت قرآن
- باب سکوت هنگام گوش دادن به قرآن
- باب دست زدن و خواندن قرآن بدون وضو
- باب تجوید قرآن
- باب دریافت اجرت بابت قرائت قرآن
- باب شنیدن قرآن از طریق رادیو
- باب قرائت قرآن به صورت جمعی
- باب گفتن «صدق الله العظیم» پس از تلاوت قرآن
- باب ختم قرآن کریم
- سوالات متفرقه در زمینهی علوم قرآنی
کتاب تفسیر
- باب استعاذه
- باب سورهی فاتحه
- باب دو سورهی بقره و آل عمران
- باب سورهی بقره
- باب سورهی آل عمران
- باب سورهی نساء
- باب سورهی مائده
- باب سورهی انعام
- باب سورهی اعراف
- باب سورهی انفال
- باب سورهی توبه
- باب سورهی یونس
- باب سورهی هود
- باب سورهی یوسف
- باب سورهی رعد
- باب سورهی ابراهیم
- باب سورهی إسراء
- باب سورهی کهف
- باب سورهی مریم
- باب سورهی طه
- باب سورهی حج
- باب سورهی مؤمنون
- باب سورهی نور
- باب سورهی شعراء
- باب سورهی نمل
- باب سورهی قصص
- باب سورهی عنکبوت
- باب سورهی روم
- باب سورهی لقمان
- باب سورهی سجده
- باب سورهی احزاب
- باب سورهی فاطر
- باب سورهی یس
- باب سورهی فصّلت
- باب سورهی زخرف
- باب سورهی دخان
- باب سورهی حجرات
- باب سورهی طور
- باب سورهی نجم
- باب سورهی قمر
- باب سورهی الرحمن
- باب سورهی حدید
- باب سورهی مجادله
- باب سورهی حشر
- باب سورهی ممتحنه
- باب سورهی صف
- باب سورهی منافقون
- باب سورهی تغابن
- باب سورهی تحریم
- باب سورهی ملک
- باب سورهی جن
- باب سورهی مدثر
- باب سورهی قیامه
- باب سورهی انسان
- باب سورهی تکویر
- باب سورهی مطففین
- باب سورهی بروج
- باب سورهی اعلی
- باب سورهی فجر
- باب سورهی قدر
- باب سورهی زلزله
- باب سورهی تکاثر
- باب سورهی عصر
- باب سورهی ماعون
- باب سورهی کوثر
- باب سورهی اخلاص
- باب سورهی فلق
کتاب مصطلح حدیث
کتاب اصول فقه
کتاب طهارت
کتاب نماز
- باب حکم نماز
- باب اذان و اقامه
- باب شروط نماز
- باب طهارت
- باب اوقات نماز
- باب ستر عورت
- باب دوری از نجاست
- باب رو کردن به قبله
- باب نیت
- باب روش نماز
- باب خشوع در نماز
- باب خروج به سوی مسجد
- باب ایستادن برای نماز
- باب احکام صفوف نماز
- باب تکبیر و مواضع رفع یَدَین و محل گذاشتن دستها در نماز
- باب دعای استفتاح
- باب استعاذه (گفتنِ اعوذ بالله من الشیطان الرجیم) و بسمله (گفتنِ بسم الله الرحمن الرحیم)
- باب قرائت فاتحه
- باب قرائت در نماز
- باب روش رکوع و اذکار آن
- باب روش سجود و اذکار آن
- باب گذاشتن زانو بر زمین قبل از گذاشتن دو دست
- باب جلْسهی استراحت در نماز
- باب تشهد اول و روش آن
- باب صلوات بر پیامبرﷺ در تشهد
- باب تشهد اخیر و روش آن
- باب سلام دادن
- باب مصافحه بعد از نماز
- باب استفاده از تسبیح
- باب ذکر و دعای بعد از نماز
- باب ذکر دستهجمعی
- باب مکروهات و مبطلات نماز
- باب حرکت در نماز
- باب ستره در نماز
- باب دعا هنگام تلاوت آیات رحمت و استعاذه و تسبیح
- باب ارکان نماز
- باب سجدهی سهو
- باب نماز نافله
- باب نماز تراویح
- باب نمازهای نافله قبلیه و بعدیه (سنتهای راتبه)
- باب نماز ضحیٰ
- باب سجدهی تلاوت
- باب سجدهی شکر
- باب نماز استخاره
- باب نماز حاجت
- باب نماز تسبیح
- باب نماز فایده
- باب اوقات نهی
- باب نماز تحیّت مسجد
- باب نماز جماعت
- باب نماز زن در مسجد
- باب تکرار کردن نماز یا نماز جماعت
- باب رسیدن به جماعت و نماز
- باب قطع نماز نافله هنگام اقامه
- باب محل ایستادن امام و مقتدیان
- باب نماز انفرادی پشت صف نماز
- باب پیروی از امام
- باب سبقت گرفتن از امام
- باب کسی که با تاخیر به جماعت رسیده
- باب احکام امامت نماز
- باب نماز فرض پشت سر کسی که نافله میخواند
- باب نماز مریض
- باب نماز مسافر
- باب احکام نماز جمع
- باب نماز خوف
- باب نماز جمعه
- باب نماز عید
- باب نماز کسوف
- باب نماز استسقاء
- باب احکام مساجد
- باب نمازهای نامشروع
کتاب جنازهها
کتاب زکات
کتاب روزه
کتاب حج و عمره
کتاب قربانی
کتاب عقیقه
کتاب جهاد
کتاب خرید و فروش
- باب آداب معامله و معاملاتی که از آنها نهی شده
- باب حد سود و حکم قیمتگذاری و احتکار
- باب خرید و فروش قرآن
- باب خرید و فروش مجسمه
- باب خرید و فروش اعضای بدن
- باب خرید و فروش وقف
- باب خرید و فروش به صورت تصادفی
- باب خرید و فروش حیوان به کیلو
- باب انجمن قرعه کشی شانسی
- باب خرید و فروش عینه و قسطی و اوراق بهادار
- باب بالا بردن قیمت در مقابل مهلت دادن برای پرداخت
- باب شرط گذاشتن در خرید و فروش
- باب پیش پرداخت
- باب ربا
- باب قبول کردن هدیه از رباخوار
- باب کالاهایی که ربا شامل آن میشود
- باب مسائلی دربارهی خرید و فروش طلا
- باب مبادلهی ارزها و تجارت با آنها
- باب خرید و فروش ارز کاغذی با ارز فلزی
- باب سود بانکهای ربوی
- باب خرید و فروش بدهی با بدهی
- باب قرض
- باب پیش خرید و فروش اصول و ثمرات
- باب رهن
- باب حواله
- باب صُلح کردن
- باب حجر و منع کردن شخص از خرید و فروش
- باب وکالت
- باب شراکت
- باب آبیاری و مُزارعه
- باب اجاره
- باب مسابقات
- باب ودیعه
- باب دیون و امانات
- باب گمشده
- باب وقف
- باب هدیه و هبه و بخشیدن اموال
- باب وصیتها
کتاب ارث و میراث
کتاب کارمندان و مال حرام
کتاب ازدواج
- باب حکم ازدواج
- باب استمنا با دست
- باب اختیار کردن شوهر یا زن
- باب ازدواج با شخص بینماز یا مرتکب عمل کفری
- باب احکام خواستگاری
- باب احکام و آداب عقد
- باب ولیمهی عروسی
- باب مشخص نمودن زوجین
- باب رضایت زوجین
- باب ولیّ زن
- باب محارم
- باب ازدواج با زنان اهل کتاب
- باب اعلان ازدواج
- باب شرط گذاشتن در ازدواج
- باب ازدواج شِغار
- باب ازدواج تحلیل
- باب صیغه یا متعه
- باب ازدواج به نیت طلاق
- باب عیوب در ازدواج
- باب مهریه
- باب چند همسری و تقسیم بین همسران
- باب حکم طلاق
- باب طلاق از روی عصبانیت
- باب طلاق شخص وسواسی
- باب طلاق شخص شرابخوار
- باب طلاق در دورهی قاعدگی
- باب طلاق در دوران حاملگی
- باب سه طلاق
- باب قسم خوردن به طلاق
- باب الفاظ طلاق
- باب مسائلی دربارهی طلاق
- باب طلاق رجعی و بازگرداندن زن پس از طلاق
- باب ظِهار
- باب عدّهها
- باب عده نشستن
- باب احکام شیرخوارگی
- باب نفقات
- باب حضانت
کتاب زینت و زن
- باب از بین بردن مو
- باب کوتاه کردن مو
- باب مدل دادن به مو
- باب رنگ کردن مو
- باب مسائلی متفرقه دربارهی مو
- باب زینت مرد
- باب آرایش کردن زن برای زن
- باب آرایش کردن زن حایض
- باب آرایش کردن با حنا
- باب استفاده از مواد غذایی برای آرایش
- باب کرمهای سفید کنندهی پوست
- باب لوازم آرایشی و مانیکور
- باب لنزهای تماسی
- باب ابروهای مصنوعی
- باب از بین بردن خالهای صورت
- باب احکام لباس زن
- باب حجاب
- باب پوشیدن شلوار بلند برای مرد (اسبال)
- باب پوشیدن ساعت مچی
- باب پوشیدن لباس مردانه برای زن
- باب پوشیدن لباس ابریشم
- باب پوشیدن انگشتر
- باب پوشیدن طلا
- باب پوشیدن عمامه
- باب زن و آموزش
- باب زن و اختلاط
- باب زن و دعوت
- باب حکم رقصیدن
- باب خروج زن از خانه و سفر رفتن او
- باب دست دادن مرد با زن
- باب زن و حاملگی و تنظیم نسل
- باب زن و مَحرم