دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۱۸) علت آمین گفتن پیامبر بر منبر

(۱۱۱۸) سوال: جناب شیخ، در حدیث است که روزی پیامبرﷺ از منبر بالا رفت و سه بار آمین گفت. صحابه سبب آمین گفتنش را پرسیدند. این حدیث را بیان کرده و بفرمایید که معنایش چیست؟

جواب:

حدیث این است: «رسول اللهﷺ بالای منبر رفت. پس گفت: آمین، آمین،آمین. از ایشان سبب آمین گفتنش را پرسیدند. فرمود: جبرئیل نزد من آمد و گفت: پوزه‌اش به خاک مالیده شود کسی که اسم تو نزد او ذکر شود، اما صلوات نفرستد. بگو: آمین. پس آمین گفتم. سپس گفت: پوزه‌اش به خاک مالیده شود کسی که رمضان را دریابد، اما مورد بخشش قرار نگیرد. بگو: آمین. من آمین گفتم. سپس گفت: پوزه‌اش به خاک مالیده شود کسی که دوران پیریِ پدر و مادرش را دریابد، اما باعث وارد شدنش به بهشت نشوند. بگو: آمین. پس آمین گفتم».[۱] معنی حدیث نیز واضح است.

جمله‌ی اول درباره‌ی شخصی است که اسم پیامبرﷺ نزد او ذکر شود، اما صلوات نفرستد. این حدیث دلالت دارد که صلوات فرستادن بر پیامبرﷺ هنگامی که نام ایشان ذکر می‌شود، واجب است. اگر انسان صلوات نفرستد، مستحق این است که بر علیه او این دعا گفته شود: پوزه‌اش به خاک مالیده شود؛ یعنی در خاک و گِل بیفتد. این کنایه از ذلیل و خوار شدن است.

اما جمله‌ی دوم یعنی کسی که  رمضان را در یابد، اما مورد بخشش قرار نگیرد؛ به خاطر این است که در روزه گرفتن و قیام شب‌های رمضان سهل انگاری می‌کند. زیرا کسی که ماه رمضان را از روی ایمان و احتساب پاداش روزه بگیرد، گناهان گذشته‌اش آمرزیده می‌شود. نیز کسی که شب‌های رمضان را از روی ایمان و احتساب پاداش، به نماز ایستد، گناهان گذشته‌اش آمرزیده می‌شود. بنا بر این در صورتی که سهل انگاری کند و این کارها را انجام ندهد، به این ثواب عظیم دست نمی‌یابد و از کسانی قرار می‌گیرد که ذلیل خواهند بود.

سومی‌شخصی است که پدر و مادر یا یکی از آنها را در پیری دریابد، اما سبب وارد شدنش به بهشت نشوند. یعنی برّ والدینش را که سبب وارد شدن به بهشت می‌شود، به جای نیاورد. این شخص نیز از جمله‌ی کسانی است که جبرئیل عَلَيْهِ‌السَّلَام بر علیه او دعا کرد و پیامبرﷺ آمین گفت که حقیر و ذلیل گردد.

***


[۱]  حدیث با این لفظ در سنن ترمذی، کتاب الدعوات، باب قول رسول اللهﷺ رغم أنف رجل، شماره (۳۵۴۵) است و ترمذی در مورد آن می‌گوید: حسن غریب است. همچنین بزّار از انس بن مالک رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ (ج۴ ص۲۴۰، حدیث شماره: ۱۴۰۵) با این لفظ روایت کرده است: «صَعِدَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمِنْبَرَ، فَقَالَ: «آمِينَ آمِينَ آمِينَ»، فَلَمَّا نَزَلَ قِيلَ لَهُ، فَقَالَ: ” أَتَانِي جِبْرِيلُ، فَقَالَ: ‌رَغِمَ ‌أَنْفُ رَجُلٍ أَدْرَكَ رَمَضَانَ فَلَمْ يُغْفَرْ لَهُ أَوْ فَأَبْعَدَهُ اللَّهُ، قُلْ: آمِينَ، فَقُلْتُ: آمِينَ، وَرَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ أَدْرَكَ وَالِدَيْهِ فَلَمْ يُدْخِلَاهُ الْجَنَّةَ أَوْ فَأَبْعَدَهُ اللَّهُ، قُلْ: آمِينَ، قُلْتُ: آمِينَ، وَرَجُلٌ ذُكِرْتَ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيْكَ فَأَبْعَدَهُ اللَّهُ، قُلْ: آمِينَ، فَقُلْتُ: آمِينَ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: فضيلة الشيخ صعد رسول صلى الله عليه وسلم المنبر ذات يوم فقال: (آمين) ثلاث مرات فسأله الصحابة رضي الله عنهم عن سبب تأمينه، فما هو الحديث وما معناه؟

فأجاب رحمه الله تعالى : الحديث «أن النبي صلى الله عليه وسلم صعد المنبر، فقال: آمين آمين آمين. فسُئل النبي عن تأمينه، فقال: أتاني جبريل، فقال: رَغِم أنفُ امرئ ذُكِرتَ عنده عنده فلم يُصَلِّ عليك، قل: آمين. فقلت: آمين. ثم قال: رغم أنفُ امرئ أدرك رمضان فلم يُغفر له، فقل: آمين. فقلت: آمين. ثم قال: رغم أنف امرئ أدرك أبويه أو أحدهما فلم يُدخِلاه الجنة، قل: آمين. فقلت: آمين». والمعنى ظاهر.

فالجملة الأولى في رجل ذُكِر عنده النبي صلى الله عليه وسلم فلم يُصَلِّ عليه، وهذا الحديث يدل على وجوب الصلاة على النبي صلى الله عليه وسلم إذا ذُكر عند الإنسان، فإن لم يفعل فإنه يستحق أن يُدعى عليه بهذا الدعاء رغم أنفه، ومعنى رغم أنفه: أي سقط في الرغام والتراب، وهذا كناية عن ذله وإهانته.

الثاني أدرك رمضان فلم يغفر له، وذلك بأن يُهمل صيام رمضان وقيام رمضان، فإن من صام رمضان إيمانًا واحتسابًا غُفر له ما تقدم من ذنبه، ومن قام رمضان إيمانا واحتسابًا غُفر له ما تقدم من ذنبه، فإذا أهمل وأضاع فإنه لن يحصل على هذا الثواب العظيم، ويكون قد رغم أنفه.

والثالث رجل أدرك أبويه أو أحدهما فلم يُدخلاه الجنة: أي لم يقم بيرهما الذي يكون سببًا لدخول الجنة، فهذا أيضًا ممن دعا عليه جبريل، وأمن عليه الرسول صلى الله عليه وسلم أن يرغم أنفه: أي يُصاب بالذُّل.

مطالب مرتبط:

(۱۱۰۲) اوصاف ۷۰ هزار نفری که وارد بهشت می‌شوند

«آنها کسانی هستند که از کسی نمی‌خواهند آنها را رقیه کند و از کسی نمی‌خواهند به آنها داغ بزند و بد فالی نمی‌کنند و بر پروردگارشان توکل می‌کنند».

ادامه مطلب …

(۱۱۹۹) کسی که بتواند و حج نکند

در صحت این حدیث اختلاف وجود دارد. اما در صورت صحت، یعنی اگر در این حالت بمیرد، ترس از این است که بر کفر بمیرد. یعنی بر دین یهود یا نصاری

ادامه مطلب …

(۱۱۱۹) صفت منافقان: و إذا خاصم فجر

معنی این فرموده‌ی پیامبرﷺ این است که هر گاه با کسی خصومتی داشت و به خاطر اختلاف مالی یا حقوقی نزد قاضی رفتند، فجور می‌کند. یعنی: دروغ می‌گوید

ادامه مطلب …

(۱۰۶۳) آیا این حدیث با آیه تعارض دارد؟

حدیثی که در سوال ذکر شده دلالت بر رویت الله در خواب دارد. اما آیه در مورد رویت الله در بیداریست که به هیچ عنوان امکان آن وجود ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۲۵۹) حدیث عمره در ماه رمضان معادل حج با پیامبر

این حدیث را امام مسلم در صحیح با دو لفظ روایت کرده است. این نشان می‌دهد که عمره گذاردن در رمضان نسبت به سایر ماه‌ها مزیت دارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۱۲) حکمت وجود نعمتهای دنیوی برای کفار

معنی حدیث این است که دنیا هیچ ارزشی نزد الله ندارد. زیرا اگر ذرّه ارزشی نزد الله تَعَالَىٰ داشت، جرعه آبی هم به کافر نمی‌داد؛ زیرا کافر شایستگی آن را ندارد

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه