دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۲۳۶) راه پیشگیری و درمان چشم زخم چیست

(۱۲۳۶) سوال: آیا این حدیث صحیح است: «چشم زخم، حق است»؟[۱] اگر صحیح است، علاجی که مومن باید برای پیشگیری از آن اتخاذ کند، چیست؟ چگونه انسان چشم می‌خورد؟ اگر علاجی برای آن هست، چیست؟

جواب:

حدیث صحیح است. چشم زخم حق است و واقعِ ما شاهد آن است. چشم زخم عبارت از صادر شدن چیزی از نفس انسان حسودی است که به مردم به خاطر نعمتی که الله به آنها می‌دهد، حسادت می‌کند. چنین شخصی، انسان شروری است که نمی‌خواهد مردم از نعمت‌های الهی لذت ببرند. هر وقت دید شخصی نعمتی دارد، حسادتش به حرکت در می‌آید تا به آن شخص که دارای نعمت است، برسد. راه خلاصی چشم زننده از این مرض، این است که هر وقت کسی را دید که نعمتی دارد، بگوید: اللهم بارک، یا اللهم بارک علی فلان و کلماتی از این قبیل که نفس خود را آرام کند و حسدی که در آن است را خاموش نماید.

اما کسی که از چشم زخم می‌ترسد، راه علاجش این است که اوراد صبحگاه و شامگاه را بخواند. اورادی مثل آیة الکرسی و سوره‌ی اخلاص و سوره‌ی فلق و سوره‌ی ناس و دیگر اوراد و اذکاری که در سنت وجود دارند. اینها برای پیشگیری هستند. اما اگر چشم زخم به او رسید، باید از آب وضوی شخص چشم زننده یا آبی که با آن حمام کرده، برداريم و آن را بر کسی که چشم خورده، بپاشیم. وقتی چنین کند، به اذن الله خوب می‌شود. چشم زننده مامور است وضو بگیرد یا غسل کند و آبی که از وضو یا غسلش جمع می‌شود را بر می‌دارند و روی کسی می‌پاشند که چشم خورده است و با این کار اثر چشم زخم از بین می‌رود.

***


[۱] صحیح بخاری: کتاب الطب، باب العین حق، حدیث شماره (۵۴۰۸). مسلم در صحیح، کتاب السلام، باب الطب  و المرض و الرقی، حدیث شماره (۲۱۸۷). از ابوهریره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «العين حق».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما صحة الحديث: «العين حق»؟ وإن كان كذلك فما هو العلاج الذي يسلكه المؤمن لاتقاء العين؟ وكيف العين الإنسان؟ وإن كان هناك علاج فما هي الطريقة في نظركم مشكورين؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: الحديث صحيح، والعين حق، والواقع يشهد بذلك، والعين عبارة عن صدور شيء من نفس حاسد يحسد الناس على ما آتاهم الله من فضله، فهو -أي العائن- شرير لا يريد من الناس أن يتمتعوا بنعم الله، فإذا رأى في شخص نعمة من نعم الله عليه، فإن هذا الحسد الكامن في نفسه ينطلق حتى يصيب ذلك المتنعم بنعم الله عز وجل. والطريق إلى الخلاص من العين بالنسبة للعائن أن يُترك على من رآه متنعها بنعم الله، فيقول: اللهم بارك على فلان، وما أشبه ذلك من الكلمات التي تُطَمْئِن نفسه، وتكبتُ ما فيها من حسد وأما بالنسبة للرجل الخائف من العين فإن العلاج لذلك أن يُكثر من قراءة الأوراد صباحًا ومساء، كآية الكرسي، وسورة الإخلاص، وسورة ﴿ قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ ﴾ [الفلق : ١]، ﴿ قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ﴾ [الناس: ١]، وغيرها مما جاءت به السنة، هذا علاج للوقاية منها قبل الإصابة، أما بعد أن يصاب بها فإنه يؤخذ من وضوء العائن، أو مما يَغْتَسِل به من الماء، يؤخذ منه فيُصَبّ على المصاب بالعين، أو يحثو منه، فإذا فعل ذلك فإنه يبرأ منها بإذن الله، فيؤمر العائن بأن يتوضأ أو يغتسل، ويؤخذ ما تناثر من مائه ويصب على المصاب، أو يحثو منه، أو يجمع بين الأمرين، وبذلك يزول أثر العين.

مطالب مرتبط:

(۱۱۹۵) نماز خواندن با عمامه یا بدون آن

حدیثی که در سوال آمد، مکذوب و موضوع است و عمامه گذاشتن در نماز فضیلتی ندارد. بلکه بستگی به عرف و عادات و تقالید مردم آن منطقه دارد

ادامه مطلب …

(۱۰۹۱) حدیث در مورد لباس در آوردن در غیر خانه

اگر بیرون آوردن لباس در غیر از خانه‌ی شوهر خطر دیده شدن توسط نامحرمان را ندارد، در صورتی که به این کار ضرورت باشد، اشکالی ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۲۱۷) حکم جواب دادن به والدین در نماز

در نماز فرض جایز نیست انسان به چیز دیگری مشغول شود مگر اینکه خیلی ضروری باشد. اما در نماز نافله اشکالی ندارد که جواب والدین را بدهد

ادامه مطلب …

(۱۲۳۴) راه‌های نیکی به والدین پس از مرگشان

نیکی به والدین پس از مرگشان این گونه است که برایشان استغفار و دعا کنی. دوستانشان را اکرام و احترام کنی. صله‌ی رحم به جای آوری و غیره

ادامه مطلب …

(۱۲۴۸) آیا بدهکاری شهید، بخشیده می‌شود؟

معنی این حدیث درست است. یعنی الله همه‌ی گناهان شهید را می‌آمرزد به جز بدهکاری‌اش؛ چون بدهکاری، حق الناس است و حتما باید ادا شود

ادامه مطلب …

(۱۰۹۹) تهدیدی که برای کتمان علم آمده است

حدیث در مورد کسی است که در مورد علمی‌از او سوال شود و او آن را بیان نکند. روز قیامت به دهان این شخص افساری از آتش زده می‌شود.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه