دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۲۰۸) در مورد حدیث ضعیف در فضایل اعمال

(۱۲۰۸) سوال: جناب شیخ، کتابی در یک مسجد دیدم که در آن نوشته بود: «کسی که فریضه‌ای را در رمضان ادا نماید، معادل هفتاد فریضه است و کسی که نافله‌ای را ادا کند، مثل این است که فریضه‌ای در غیر رمضان ادا کرده باشد».[۱] نیز این حدیث: «کسی که یک روز در رمضان، عمدا روزه‌اش را بخورد، الله قضای آن را از او نمی‌پذیرد حتی اگر تمام عمرش روزه بگیرد»[۲] و خواندم که نوشته این حدیث، ضعیف است. این در حالی است که امامان مساجد این حدیث را به عنوان حدیث صحیح می‌خوانند. همچنین در رادیو هم شنیده‌ام که این حدیث را می‌خوانند. از جناب شیخ تقاضا دارم به من جواب دهند و مرا راهنمایی کنند.

جواب:

حدیث مذکور – آن طور که سائل پرسید – ضعیف است. اما عده‌ای از اهل علم – غفر الله لنا و لهم – در خواندن حدیث ضعیفی که در فضایل اعمال باشد، تساهل به خرج می‌دهند و می‌گویند: منظور از آن ترغیب مردم است. اگر صحیح باشد که خوب است و اگر ضعیف باشد – مادامی که در زمینه‌ی فضایل اعمال باشد – ضرری ندارد؛ چون به انسان انرژی برای طاعت و عبادت می‌دهد. یا اگر در زمینه‌ی ترهیب باشد، باعث می‌شود مردم از معصیت دور شوند. اما با این حال، کسانی که قائل به این هستند، می‌گویند: حتما باید چنین حدیثی دارای سه شرط باشد:

اول: دارای ضعف شدید نباشد.

دوم: این حدیث دارای اصل صحیحی باشد. مثلا حدیثی در مورد فضیلت نماز جماعت باشد، ولی حدیث ضعیف باشد. ولی این حدیث دارای اصل است؛ چون شرع تشویق به نماز جماعت کرده است.

سوم: معتقد به صحت صدور آن از رسول اللهﷺ نباشد و آن را با صیغه‌ی جزم به رسول اللهﷺ نسبت ندهد.[۳] بلکه بگوید: روایت شده، یا گفته‌اند، یا چیزی شبیه این.

اما عده‌ی دیگری از علمای محقق گفته‌اند: روایت کردن حدیث ضعیف و منتشر کردن آن در بین مردم، جایز نیست. فرقی نمی‌کند که این سه شرط در آنها وجود داشته باشد یا خیر. چون احادیث صحیحی که از پیامبرﷺ روایت شده‌اند برای ما کافی هستند. این قول به صواب نزدیک‌تر است. چون اگر درِ قول اول باز شود، مردم بین حدیث ضعیفی که دارای ضعف شدید است، با حدیث ضعیفی که دارای ضعف خفیف است تشخیص نمی‌دهند. در این صورت دل‌هایشان به احادیث ضعیف خو می‌گیرد و آنها را حفظ می‌کنند و برایشان مثل عقیده می‌شود. احادیث صحیحی که از رسول اللهﷺ در زمینه‌ی فضایل اعمال آمده‌اند، برای ما کافی هستند.

***


[۱] روایت ابن خزیمه، (ج۳، ص۱۹۱، حدیث شماره ۱۸۸۷)، و بیهقی در شعب الإیمان (ج۳، ص۳۰۵، حدیث شماره ۳۶۰۸)، با این لفظ: «مَنْ تَقَرَّبَ فِيهِ بِخَصْلَةٍ مِنَ الْخَيْرِ، كَانَ كَمَنْ أَدَّى فَرِيضَةً فِيمَا سِوَاهُ، وَمَنْ أَدَّى فِيهِ فَرِيضَةً كَانَ كَمَنْ أَدَّى سَبْعِينَ فَرِيضَةً فِيمَا سِوَاهُ».

[۲] سنن ابو داود: کتاب الصیام، باب التغلیظ فی من أفطر عمدا، حدیث شماره (۲۳۹۶)، و سنن ترمذی: کتاب الصوم، باب الإفطار متعمدا، حدیث شماره (۷۲۳)، و سنن ابن ماجه: کتاب الصیام، باب ما جاء فی کفارة من أفطر یوما من رمضان، حدیث شماره (۱۶۷۲)، از ابوهریره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «مَنْ أَفْطَرَ يَوْمًا مِنْ رَمَضَانَ مِنْ غَيْرِ رُخْصَةٍ، لَمْ يُجْزِهِ صِيَامُ الدَّهْرِ».

[۳] یعنی نگوید رسول اللهﷺ چنین فرمود.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: فضيلة الشيخ، وجدت في أحد الكتب وفي أحد المساجد حديثاً من أدى فريضة في رمضان فذلك يعادل سبعين فريضة، ومن أدى نافلة كمن أدى فريضة فيما سواه»، و«من أفطر يوما من رمضان متعمدا لم يُقبل منه القضاء ولو صام الدهر كله». وقرأت أن هذا الحديث ضعيف، بينما أئمة المساجد يتحدثون بهذا الحديث بأنه صحيح، وكذلك في الإذاعة، فأرجو من فضيلة الشيخ إجابتي وإرشادي جزاكم الله خيرا.

فأجاب رحمه الله تعالى: الحديث المذكور -كما ذكر الأخ السائل- حديث ضعيف، لكن بعض أهل العلم -غفر الله لنا ولهم- يتساهلون في الحديث إذا كان ضعيفًا وهو في فضائل الأعمال، ويقولون: إن المقصود به الترغيب، فإن كان صحيحًا فهذا هو المطلوب، وإن لم يكن صحيحًا فإنه لا يَضُر؛ لأنه يعطي الإنسان قوة في الطاعة إذا كان في الترغيب، أو بُعْدًا عن المعصية إذا كان في الترهيب. ولكن القائلين بهذا يقولون: لا بد من ثلاثة شروط:

الأول: أن لا يكون الضعف شديدا.

والثاني: أن يكون لهذا الحديث أصل صحيح، مثل أن يرد حديث في فضل صلاة الجماعة وهو ضعيف فهذا له أصل؛ لأن حث على الشرع صلاة الجماعة.

والثالث: أن لا يعتقد صحته إلى النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم-، ولا ينسبه إلى الرسول صلى الله عليه وسلم بصيغة الجزم، بل يقول: يُرْوَى، أو: يُذْكَر، أو ما أشبه ذلك.

لكن بعض العلماء المحققين قالوا: لا يجوز رواية الضعيف وإلقاؤه بين الناس، سواء تمت فيه هذه الشروط أم لم تتم، وذلك لأن فيما صح عن النبي صلى الله عليه وسلم كفاية. وهذا أقرب إلى الصواب؛ لأن الباب الأول لو فتح لم يميز الناس بين الضعيف الشديد الضعف والضعيف الخفيف الضعف، ولتعلَّق الناس بأحاديث ضعيفة وحفظوها في صدورهم وأصبحت كالعقيدة عندهم، وفيما صح عن رسول الله صلى الله عليه وسلم في فضائل الأعمال كفاية.

مطالب مرتبط:

(۱۰۶۰) در مورد نیت و اسباب هجرت

هجرت مورد اشاره در این حدیث به هجرت از دیار کفر به دیار اسلام اشاره دارد و ارتباطی با هجرت یک مسلمان از کشورش به کشور مسلمان دیگری برای کار ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۳۰) حکم پرده کشیدن بر روی دیوار بدون پنجره

شایسته نیست کار انسان به جایی برسد که دیوارهای خانه‌اش را با پارچه بپوشاند؛ کاری که رسول الله از آن خوشش نیامد و اثر آن در چهره‌اش هویدا شد

ادامه مطلب …

(۱۰۶۹) برای مرده دعا بهتر است یا اهدای ثواب

یکی از نکاتی که این حدیث به آن اشاره می‌کند این است که بهتر است برای میت به جای اهدای ثواب، دعای خیر کرد. زیرا حدیث دلالت بر آن دارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۸۲) فضیلت مردن در شب و روز جمعه

در این زمینه حدیث صحیحی به یاد ندارم. مرگ انسان به اختیار خودش نیست. اگر روز جمعه یا روز دوشنبه بمیرد، به دست خودش نیست

ادامه مطلب …

(۱۲۲۹) حکم استفاده از کلاه گیس و چسباندن مو به مو

واصله کسی است که برای مردم مو می‌گذارد و مستوصله کسی است که درخواست می‌کند برایش مو بگذارند. گذاشتن مو روی سر با مویی که ریخته شده، حرام و جزء گناهان کبیره است

ادامه مطلب …

(۱۰۸۷) فرق میان دو کلمه‌ی «وسیلة» و فضیلة

فرقشان این است که «وسیلة» اسم بالاترین درجه در بهشت است. «فضيلة»: شامل همه‌ی فضيلت‌هایی است که در ثواب و درجات و غیره وجود دارد.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه