دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۳۹) عمل به دین همانند به دست گرفتن اخگر

(۱۱۳۹) سوال: رسول اللهﷺ می‌فرماید: «زمانی بر مردم خواهد رسید که هر کس بر دینش استوار باشد، مثل این است که اخگری به دست دارد».[۱] آیا زمان ما، همان دوره است؟

جواب:

این چیزی است که بسته به اختلاف مردم و اماکن، فرق می‌کند. در برخی اماکن شخص به خاطر دینش تحت فشار قرار می‌گیرد و دنیا را بر او تنگ می‌کنند. تا جایی که چنین شخصی با ثابت ماندنش بر دین مثل این است که اخگری به دست دارد. در چنین حالتی بر این شخص واجب است به کشوری مهاجرت کند که بتواند به راحتی به دینش عمل کند. چون اهل علم می‌گویند: وقتی انسان در بلاد کفر نتواند دینش را اظهار نماید، بر او واجب است هجرت کند تا بتواند به دینش عمل کند.

در عصر ما هم انسان در برخی کشورها آزادی کامل برای عمل به شعایر دین و اظهار و اعلام آن را می‌بیند. در چنین صورتی نمی‌توانیم بگوییم دورانی که رسول اللهﷺ در حدیث به آن اشاره فرموده، این دوره است. چون – الحمدلله – می‌بینیم که در برخی کشورهای اسلامی انسان می‌تواند آن گونه که الله و رسولش راضی می‌شوند، به دینش عمل نماید.

***


[۱] سنن ترمذی: کتاب الفتن، حدیث شماره (۲۲۶۰)، از انس بن مالک رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ الصَّابِرُ فِيهِمْ عَلَى دِينِهِ كَالقَابِضِ عَلَى الجَمْرِ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «يأتي على الناس زمان القابض فيهم على دينه كالقابض على الجَمْر». فهل أتى هذا الزمان؟ وهل هو زماننا هذا؟

فأجاب رحمه الله تعالى: هذا الأمر يختلف باختلاف الناس والأماكن، ففي بعض الأماكن يكون الإنسان مضطهدًا في دينه مُضَيِّقًا عليه حتى يكون كالقابض على الجمر، وفي هذه الحال يجب عليه أن يهاجر إلى بلد آخر يأتي فيه بدينه على حرية وطمأنينة؛ لأن أهل العلم يقولون: إذا لم يتمكن الإنسان من إظهار دينه في بلاد الكفر فإنه يجب عليه أن يهاجر ليقيم دينه.

وفي بعض البلاد في عهدنا هذا يجد الإنسان حرية كاملة في القيام بشعائر دينه وإظهارها وإعلانها، وحينئذ لا يمكن أن نقول إن هذا العهد الذي أشار إليه النبي صلى الله عليه وسلم موجود الآن؛ لأننا نجد – والله الحمد – في بعض البلاد الإسلامية ما يتمكن الإنسان معه من إقامة دينه على الوجه الذي يُرضي الله ورسوله.

مطالب مرتبط:

(۱۱۸۲) فضیلت مردن در شب و روز جمعه

در این زمینه حدیث صحیحی به یاد ندارم. مرگ انسان به اختیار خودش نیست. اگر روز جمعه یا روز دوشنبه بمیرد، به دست خودش نیست

ادامه مطلب …

(۱۰۸۵) انتقال قلب از یک جسم به جسم دیگر

قلب رهبری بدنی را بر عهده دارد که در آن آفریده شده است. اگر به بدنی دیگر انتقال یافت، شرط نیست که رهبری اعضای آن بدن را نیز به عهده بگیرد

ادامه مطلب …

(۱۰۹۰) حکم گفتن (اللهم لا شماتة)

اگر برای نصیحت و تذکر به برادر مسلمان چنین بگوید، اشکالی ندارد. اما اگر بخواهد با گفتن این جمله، از برادرش به بدی یاد کند، غیبت است و جایز نیست

ادامه مطلب …

(۱۲۲۲) حلقه‌ی علم بهتر است یا حلقه‌ی ذکر

از صحت این حدیث اطلاعی ندارم و گمان نمی‌کنم که چنین حدیثی صحیح باشد. ولی شکی در این نیست که جمع شدن برای علم، یکی از بهترین اعمال است.

ادامه مطلب …

(۱۲۰۳) سوال در مورد ماه رجب و شعبان و رمضان

این حدیث صحیح نیست و نوشتن یا گفتن آن در میان مردم، جایز نمی‌باشد. فقط در صورتی که بخواهد موضوع بودنش را بیان کند، می‌تواند آن را بگوید یا بنویسد

ادامه مطلب …

(۱۰۸۰) معنی حدیث: (إن الله خلق آدم علی صورته)

الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آدم را بر صورت خودش خلق کرده که تفسیرش در روایات دیگری آمده است: «بر صورت رحمان». اما لازمه‌اش این نیست که مثل الله باشد

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه