دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۰۳) شرح حدیث بازی با سنگریزه در روز جمعه

(۱۱۰۳) سوال: معنی این حدیث چیست که پیامبرﷺ فرموده: «کسی که با سنگریزه بازی کند، کار بیهوده انجام داده است».[۱] نیز معنی این حدیث که می‌فرماید: «و کسی که کار بیهوده انجام دهد، جمعه ندارد»[۲]؟ نیز چرا سنگریزه در این حدیث مورد توجه قرار گرفته است؟

جواب: در زمان پیامبرﷺ مسجد ایشان فرش نداشت و فرش مسجد سنگریزه بود. با این توضیح، معنی این حدیث که فرمودند: «کسی که با سنگریزه بازی کند، کار بیهوده انجام داده»، این است که هر کس در هنگام خطبه در روز جمعه با این سنگریزه‌ها بازی کند، کار بیهوده انجام داده است. زیرا باعث می‌شود از گوش دادن به خطبه‌ی امام غافل شود. در حدیث دیگر که فرمود: «و کسی که کار بیهوده انجام دهد، جمعه ندارد»، یعنی از ثواب جمعه محروم می‌شود. زیرا یکی از مهم‌ترین مقاصد شریعت در نماز جمعه، خطبه و گوش دادن به آن است. پس اگر شخص به بازی با سنگریزه مشغول شود، از این حکمت عظیم محروم می‌شود و در این صورت، از ثواب جمعه محروم شده است.

این دلالت می‌دهد که واجب است انسان در هنگام خطبه جمعه ساکت باشد و به سخنان خطیب گوش کند. به همین خاطر پیامبرﷺ می‌فرماید: «کسی که روز جمعه هنگامی که امام خطبه می‌خواند، حرف بزند، مانند الاغی است که کتاب‌هایی را بر خود حمل می‌کند. نیز کسی که به او بگوید: ساکت شو، کار بیهوده‌ای انجام داده است».[۳]

***


[۱]  صحیح مسلم: کتاب الجمعة، باب فضل من استمع و أنصب فی الخطبة، حدیث شماره (۸۵۷). از ابوهریره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «مَنْ ‌مَسَّ ‌الحصى فقد لغا».

[۲]  روایت احمد در مسند: (ج۱، ص۹۳) حدیث شماره (۷۱۹)، و ابوداود در سنن: کتاب الصلاة، باب فضل الجمعة، حدیث شماره (۱۰۵۱). از علی رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «ومَن لَغَا فَليسَ له في جُمعته تلك شئ».

[۳]  روایت ابن ابی شیبه: (ج۱، ص۴۵۸)، حدیث شماره (۵۳۰۵). روایت احمد در مسند: (ج۱، ص۲۳۰)، حدیث شماره (۲۰۳۳). طبرانی: (ج۱۲، ص۹۰)، حدیث شماره (۱۲۵۶۳). با این لفظ: «من تكلم يوم الجمعة والإمام ‌يخطب ‌فهو ‌كَمَثَل الحمار يحمل أسفاراً، والذي يقول له أنصِتْ ليس له جمعة».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما معنى حديث: «من مَس الحَصَى فقد لَغَا»، «ومن لَغَا فلا جمعة له»؟ ولماذا خص الحصى بهذا الحديث؟

فأجاب -رحمه الله تعالى-: الحصى هي الحصباء التي فرش بها المسجد، وكان مسجد النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- في حياته مفروشا بالحصباء. ومعنى: «مَنْ مَسَ الحصى فقد لَغَا» أي من مسه حال خطبة الإمام يوم الجمعة عبئًا فقد لَغَا، وذلك لأنه تَلَهَى عن استماع الخطبة – خطبة الإمام.

«ومن لغا فلا جمعة له» :أي: إنه يُحرم من ثواب الجمعة؛ لأن من أهم مقاصد الشرع في صلاة الجمعة الخطبة والاستماع إليها، فإذا تشاغل الإنسان بمس الحصى فإنه يكون قد حُرِم هذه الحكمة العظيمة، فيُحْرَم من ثواب الجمعة. وهذا يدل أنه يجب على الإنسان حال خطبة الجمعة أن يكون منصتا مستمعا لما يقوله الخطيب، ولهذا قال النبي صلى الله عليه وسلم: «من تكلم يوم الجمعة والإمام يخطب فهو كمثل الحمار يحمل أسفارًا، ومن قال له أنصت فقد لغا».

مطالب مرتبط:

(۱۰۸۰) معنی حدیث: (إن الله خلق آدم علی صورته)

الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آدم را بر صورت خودش خلق کرده که تفسیرش در روایات دیگری آمده است: «بر صورت رحمان». اما لازمه‌اش این نیست که مثل الله باشد

ادامه مطلب …

(۱۱۱۵) جمع بندی بین این دو حدیث چگونه است؟

منظور از قیامت، نزدیک شدن آن است که آن هنگام، کسی که ذره ایمانی دارد، جانش گرفته می‌شود و قیامت بر شرورترین افراد موجود برپا می‌گردد

ادامه مطلب …

(۱۱۱۲) حکمت وجود نعمتهای دنیوی برای کفار

معنی حدیث این است که دنیا هیچ ارزشی نزد الله ندارد. زیرا اگر ذرّه ارزشی نزد الله تَعَالَىٰ داشت، جرعه آبی هم به کافر نمی‌داد؛ زیرا کافر شایستگی آن را ندارد

ادامه مطلب …

(۱۱۱۷) حدیث «من سنّ فی الإسلام سنة حسنة»

منظور از سنت در این حدیث، سنتِ عمل و فعل است، نه سنت تشریع. زیرا تشریع مختص الله و رسول است و کسی حق ندارد چیزی وارد دین کند

ادامه مطلب …

(۱۲۱۹) حدیث: شخص با کسی است که دوستش دارد

بله، ثابت است که از رسول اللهﷺ سوال شد: «کسی گروهی را دوست دارد. آیا به آنها ملحق می‌شود؟ فرمودند: شخص به همراه کسی است که دوستش دارد»

ادامه مطلب …

(۱۲۲۲) حلقه‌ی علم بهتر است یا حلقه‌ی ذکر

از صحت این حدیث اطلاعی ندارم و گمان نمی‌کنم که چنین حدیثی صحیح باشد. ولی شکی در این نیست که جمع شدن برای علم، یکی از بهترین اعمال است.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه