(۱۰۹۵) سوال: اینکه پیامبرﷺ به ابوموسی اشعری رَضِيَاللهُعَنْهُ گفت: «مزماری از مزامیر آل داود به تو داده شده است»[۱]، چه معنایی دارد؟
جواب:
معنی حدیث این است که ابو موسی اشعری رَضِيَاللهُعَنْهُ صدای خوب و قرائت زیبایی داشت. «شبی رسول اللهﷺ به تلاوت او گوش فرا داد و به او گفت که از تلاوتش شگفت زده شده است. او گفت: یا رسول الله، آیا تلاوت مرا شنیدی؟ فرمود: بله. ابو موسی گفت: اگر میدانستم که شما دارید به قرائتم گوش میدهید، صدایم را خیلی زیباتر میکردم».[۲] منظور از اینکه مزماری از مزامیر آل داود به او عطا شده این است که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ وقتی زبور را بر داود عَلَيْهِالسَّلَام نازل کرد، داود عَلَيْهِالسَّلَام آن را با آوازی زیبا میخواند. داود عَلَيْهِالسَّلَام صدای زیبایی داشت، تا جایی که کوهها و پرندگان با او تسبیح میگفتند. آنها به صف میایستادند و به زبور خواندن او با آن صدای زیبا گوش میدادند و لذت میبردند. این معنی حدیث پیامبرﷺ است که فرمود: «به تو نغمهای از نغمههای آل داود داده شده است».
اینجا واضح است که منظور پیامبرﷺ از مزماری که به ابوموسی رَضِيَاللهُعَنْهُ داده شده، آلات موسیقی نیست. بلکه او به تلاوت ابوموسی گوش داده بود نه به ساز زدنش. زیرا موسیقی حرام است و گوش دادن به آن جايز نیست مگر آن چیزی که شریعت آن را استثنا کرده است. مانند: دف زدن در عروسی یا استقبال شخص محترم و بزرگی که غایب بوده و مواردی از این قبیل.
***
[۱] صحیح بخاری: کتاب فضائل القرآن، باب حسن الصوت بالقراءة للقرآن، حدیث شماره (۴۷۶۱)، و مسلم در صحیح: کتاب صلاة المسافرین و قصرها، باب استحباب تحسین الصوت بالقرآن، حدیث شماره (۷۹۳) با این لفظ: «لَقَدْ أُوتِيتَ مِزْمَارًا من مزامير آل داود».
[۲] روایت نسائی در «السنن الکبری»، (ج۵، ص۲۳) حدیث شماره (۸۰۵۸)، با این لفظ: «مَرَّ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى أَبِي مُوسَى ذَاتَ لَيْلَةٍ وَهُوَ يَقْرَأُ. فَقَالَ: لَقَدْ أُعْطِيَ مِنْ مَزَامِيرِ آلِ دَاوُدَ. فَلَمَّا أَصْبَحَ ذَكَرُوا ذَلِكَ لَهُ. فَقَالَ: لَوْ كُنْتَ أَعْلَمْتَنِي لَحَبَّرْتُ ذَلِكَ تَحْبِيرًا».