(۱۲۲۹) سوال: صحت این حدیث تا چه اندازه است و منظور از آن چیست: «الله لعنت کند کسی که مو میگذار و کسی که درخواست میکند تا برایش مو بگذارند»،[۱] تا آخر حدیث؟ آیا منظور از آن مویی است که از موی ریخته شده درست شده، یا مویی که از الیاف و غیره ساخته شده است؟
جواب:
واصله کسی است که برای مردم مو میگذارد و مستوصله کسی است که درخواست میکند برایش مو بگذارند. گذاشتن مو روی سر با مویی که ریخته شده، حرام و جزء گناهان کبیره است. زیرا رسول اللهﷺ کسی که آن را انجام دهد لعنت کرده است. اما اهل علم در مورد گذاشتن مو روی سر با استفاده از چیزی غیر از مو، اختلاف دارند. بعضی گفتهاند: جایز نیست؛ چرا که «پیامبرﷺ نهی کردند از اینکه زن چیزی به مویش وصل کند»[۲] و کلمهی «چیزی» در حدیث، عام است و شامل مو و هر چیز دیگری میشود. بر این اساس موهای ساختگی که شبیه موهای طبیعی است که الله آن را آفریده، جایز نیست به موهای طبیعی وصل شوند. پس این حدیث شامل موهای مصنوعی هم میشود.
در این حدیث وعید شدیدی است برای کسانی که چنین کاری میکنند. زیرا رسول اللهﷺ فرمودند: «الله لعنت کند زنی که مو برای دیگران میگذارد و زنی که درخواست میکند چنین کاری برایش انجام شود». لعنت به معنای طرد شدن و دوری از رحمت الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است. اهل علم میگویند: هر گناهی که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ فاعل آن را لعنت کند، جزء گناهان کبیره به شمار میرود.
***
[۱] صحیح بخاری: کتاب اللباس، باب الموصولة، حدیث شماره (۵۵۹۶). صحیح مسلم: کتاب اللباس و الزینة، باب تحریم فعل الواصلة و المستوصلة و الواشمة و المستوشمة و النامصة و المتنمصة و المتفلجات و المغیرات خلق الله، حدیث شماره (۲۱۲۴)، از عبدالله بن عمر رَضِيَاللهُعَنْهُمَا با این لفظ: «لَعَنَ النَّبِيُّﷺ الواصلة والمستوصلة».
[۲] صحیح مسلم: کتاب اللباس و الزینة، باب تحریم فعل الواصلة و المستوصلة و الواشمة و المستوشمة و النامصة و المتنمصة و المتفلجات و المغیرات خلق الله، حدیث شماره (۲۱۲۶)، از جابر بن عبدالله رَضِيَاللهُعَنْهُمَا با این لفظ: «زَجَرَ النَّبِيُّﷺ أَنْ تَصِلَ الْمَرْأَةُ بِرَأْسِهَا شيئا».