دوشنبه 13 رجب 1446
۲۳ دی ۱۴۰۳
13 ژانویه 2025

(۲۱۱۷) حکم رفع الیدین در نماز

(۲۱۱۷) سوال: حکم رفع الیدین در نماز چیست؟ و چه زمانی در هنگام تکبیرات غیر از تکبیرة الإحرام بلند می شود؟

جواب:

رفع الیدین در چهار موضع انجام می‌شود اولین موضع هنگام تکبیرة الإحرام است و دومین موضع هنگام رکوع رفتن است و سومین موضع هنگام بالا آمدن از رکوع است و چهارمین موضع هنگام بلند شدن از تشهد اول است و ابتدای بالا بردن همراه است با ابتدای تکبیر و می‌تواند بلند کند سپس تکبیر بگوید یا تکبیر بگوید سپس بلند کند و هر کدام آن در سنت وارد شده است.

اما در هنگام رکوع: پس هنگامی که خواست خم شود پس رفع الیدین کند سپس خم شود و دو دستش را بر زانوهایش بگذارد و هنگام بلند شدن از رکوع دستش را از روی زانوهایش بر می‌دارد و بایستد سپس دو دستش را بر سینه‌اش می‌گذارد و در بلند شدن از تشهد اول هنگامی که بلند شد دو دستش را تا برابر شانه‌هایش بالا می‌آورد همانگونه که در تکبیرة الإحرام انجام می‌داد و غیر از این چهار موضع رفع الیدین دیگر دستش را بالا نمی‌آورد.

و اما رفع الیدین در نماز جنازه در هنگام هر تکبیر مشروع است همانگونه که به طور صحیح ثابت است که عبدالله بن عمر J انجام می‌داد[۱] بلکه به صورت مرفوع از رسول الله ﷺ با سندی که اگر تأمل شود مشکلی ندارد روایت شده است پس مشروع است که انسان نزد هر تکبیر (چه تکبیر اول و چه غیر آن را) در نماز جنازه رفع الیدین انجام دهد.


[۱] رواه البیهقی فی السنن الکبری (۷۲/۴).

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما حكم رفع اليدين في الصلاة؟ ومتى ترفع عند التكبيرات غير تكبيرة الإحرام؟

فأجاب رحمه الله تعالى: رفع اليدين يكون في أربعة مواضع: عند تكبيرة الإحرام، وعند الركوع، وعند الرفع منه ، وعند القيام من التشهد الأول. ويكون ابتداء الرفع مع ابتداء التكبير، وله أن يرفع ثم يكبر، وأن يكبر ثم يرفع، فبكل منها جاءت السنة.

وأما عند الركوع: فإذا أراد أن يهوي إلى الركوع فيرفع يديه ثم يهوي ويضع يديه على ركبتيه، وعند الرفع من الركوع يرفع يديه عن ركبتيه ثم يستمر رافعا لهما حتى يستتم قائمًا، ثم يضعهما على صدره، وفي القيام من التشهد الأول إذا قام رفع يديه إلى حذو منكبيه، كما يكون ذلك عند تكبيرة الإحرام، وما عدا هذه المواضع الأربعة فإنه لا يرفع يديه فيها.

وأما رفع اليدين في الصلاة على الجنازة فإنه مشروع في كل تكبيرة، كما صح ذلك عن عبد الله بن عمر من فعله، بل قد روي عنه مرفوعا إلى النبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم بسند لا بأس به عند تأمله فالمشروع أن يرفع الإنسان يديه في تكبيرة الجنازة كلها، في التكبيرة الأولى وغيرها.

مطالب مرتبط:

(۲۱۱۹) حکم تکبیرات و دعای استفتاح هنگام پیوستن به امام در رکوع

هنگامی که نمازگزار وارد شد و امام در حال رکوع بود پس تکبیرة الإحرام را می‌گوید سپس رکوع می‌کند و دعای استفتاح را نمی‌خواند....

ادامه مطلب …

(۲۱۲۵) حکم تأخیر در نماز جماعت به دلیل نصیحت کردن دیگران

به او اجر بیشتری از حضور در تکبیرة الإحرام داده می‌شود زیرا که حاضر شدن برای تکبیرة الإحرام سنت است اما نصحیت کردن آنها و امر به معروف واجب است...

ادامه مطلب …

(۲۱۱۶) موضع صحیح رفع الیدین در تکبیرة الإحرام کجاست؟

دست تا برابر خود گوش یا لاله‌ی گوش یا شانه‌ها بالا می‌رود ...

ادامه مطلب …

(۲۱۱۸) زمان تکبیرات انتقال و قول (سمع الله لمن حمده)

تکبیرات انتقال و قول (سمع الله لمن حمده) باید بین دو رکن باشد و فرقی ندارد که از ابتدای حرکت باشد یا در اثنای آن، مهم آن است که بین دو رکن باشد...

ادامه مطلب …

(۲۱۳۱) حکم گرفتن دست‌ها در نماز

ظاهر سنت این است که بعد از رکوع نیز دست راست بر دست چپ گذاشته می‌شود....

ادامه مطلب …

(۲۱۱۴) رفع الیدین صحیح در هنگام تکبیرة الإحرام چگونه است؟

بلند کردن صحیح این است که دو دستت را برابر شانه‌ها یا برابر گوش بالا ببری که همه‌اش در سنت وارد شده است یا تا نرمه‌ی گوش آن را بالا ببری...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه