دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۷۷) حدیث نماز خواندن هنگام خروج و دخول

(۱۱۷۷) سوال: آیا این حدیث صحیح است: «وقتی از خانه‌ات خارج شدی، دو رکعت نماز بخوان که تو را از خروج بد حفظ می‌کند. همچنین وقتی به خانه‌ات بازگشتی دو رکعت نماز بخوان که تو را از داخل شدنِ بد، حفظ می‌کند»؟[۱]

جواب: این حدیث صحیح نیست و به آن عمل نمی‌شود. ولی انسان دستور دارد که وقتی وارد خانه‌اش شد، همان اولی که وارد می‌شود، مسواک بزند. سپس به خانواده‌اش سلام کند؛ چون پیامبرﷺ اولین کاری که وقتی وارد خانه می‌شدند، می‌کردند این بود که مسواک می‌زدند[۲] و سپس به اهل خانه سلام می‌کردند.

همچنین الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید: {لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ} [احزاب: ۲۱]: (بدون شک در رسول الله الگویی نیکوست برای کسی که به الله و روز قیامت امید دارد). الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ ما را تشویق می‌کند که از رسول اللهﷺ به نحو احسن پیروی کنیم. یکی از چیزهایی که باید در آن به پیامبرﷺ اقتدا کنیم این است که وقتی وارد خانه شدیم، اول مسواک بزنیم.

***


[۱] روایت بزار، چنان که در «کشف الأستار» آمده (ج۱، ص۳۵۷، حدیث شماره۷۴۶)، و بیهقی در «شعب الإیمان (ج۳، ص۱۲۴، حدیث شماره۳۹۷۸)، و دیلمی (ج۱، ص۲۸۰، حدیث شماره۱۰۹۶)، از ابوهریرهJ با این لفظ: « إذا خرجت من منزلك (إلى الصلاة) فصل ركعتين يمنعانك مخرج ‌السوء وإذا دخلت إلى منزلك فصل ركعتين يمنعانك من مدخل السوء».

[۲] صحیح مسلم: کتاب الطهارة، باب السواک، حدیث شماره (۲۵۳)، با این لفظ: «سَأَلْتُ عَائِشَةَ. قُلْتُ: بِأَيِّ شَيْءٍ كَانَ يَبْدَأُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ بَيْتَهُ؟ قَالَتْ: بِالسِّوَاكِ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما صحة هذا الحديث: «إذا خرجت من منزلك فصل ركعتين تمنعانك من مخرج السوء، وإذا دخلت إلى منزلك فصل ركعتين تمنعانك مدخل السوء»؟

فأجاب رحمه الله تعالى: هذا الحديث غير صحيح ولا يُعمل به، لكن الإنسان مأمور إذا دخل بيته أن يتسوك أول ما يدخل، ثم يُسلّم على أهله؛ لأن النبي- صلى الله عليه وعلى آله وسلم – كان أول ما يبدأ به إذا دخل بيته أن  يتسوك»، ثم يسلم على أهله.

وقد قال الله -تعالى-: ﴿ لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَن كَانَ يرْجُوا اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ ﴾ [الأحزاب: ۲۱] فحث الله -تعالى- على أن يكون لنا أُسْوَة حسنة في رسول الله – صلى الله عليه وعلى آله وسلم-، ومن التاسي به أن نبدأ إذا دخلنا بيوتنا بالسواك.

مطالب مرتبط:

(۱۱۳۷) شرح حدیث و بیان درجه‌ی صحت آن

معنای جمله این است که او را به زور به حق باز می‌گردانید. در مورد صحت حدیث نیز برخی محدثین آن را مرسل و برخی دیگر آن را منقطع می‌دانند

ادامه مطلب …

(۱۲۳۳) حدیث قصر نماز به مدت نوزده روز توسط پیامبر

این حدیث صحیح است و بخاری و دیگران آن را روایت کرده‌اند. این زمانی بود که رسول اللهﷺ مکه را در رمضان فتح کردند و نوزده روز که آنجا بودند، نماز را قصر می‌خواندند

ادامه مطلب …

(۱۱۹۷) کاری که ثوابش معادل یک حج و عمره است

در صحت این حدیث اختلاف وجود دارد. اما اگر کسی این کار را انجام دهد و از الله امید پاداش داشته باشد، امیدوارم که کارش اشکالی نداشته باشد.

ادامه مطلب …

(۱۰۶۰) در مورد نیت و اسباب هجرت

هجرت مورد اشاره در این حدیث به هجرت از دیار کفر به دیار اسلام اشاره دارد و ارتباطی با هجرت یک مسلمان از کشورش به کشور مسلمان دیگری برای کار ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۸۲) فضیلت مردن در شب و روز جمعه

در این زمینه حدیث صحیحی به یاد ندارم. مرگ انسان به اختیار خودش نیست. اگر روز جمعه یا روز دوشنبه بمیرد، به دست خودش نیست

ادامه مطلب …

(۱۲۵۹) حدیث عمره در ماه رمضان معادل حج با پیامبر

این حدیث را امام مسلم در صحیح با دو لفظ روایت کرده است. این نشان می‌دهد که عمره گذاردن در رمضان نسبت به سایر ماه‌ها مزیت دارد.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه