دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۲۱) گفتاری چند در مورد میقات‌ها

(۱۱۲۱) سوال: معنی این حدیث چیست که پیامبرﷺ می‌فرماید: «این‌ها برای اهالی آنهاست و برای هر کسی است که از آنجا گذر کند و اهل آنجا نباشد»؟

جواب:

معنایش این است که پیامبرﷺ میقات‌ها را مشخص کرد. ایشان «میقات اهل مدینه را ذو الحُلَیفه و برای اهل شام، جحفه و برای اهل یمن، یلملم و برای اهل نجد، قرن المنازل قرار داد. بعد فرمود: این‌ها برای اهالی آنها و برای هر کسی است که از آنجا گذر کند و اهل آنجا نباشد».[۱] بنا بر این اهل مدینه اگر خواستند حج یا عمره به جای آورند، از ذو الحلیفه احرام می‌بندند. حال اگر کسی که اهل نجد است، از راه مدینه عبور کرد، احرام خود را از آنجا یعنی ذو الحلیفه می‌بند. زیرا از میقات اهل مدینه عبور کرده است.

همچنین اگر کسی اهل شام باشد و از راه مدینه بگذرد و بخواهد حج یا عمره به جای آورد، از ذو الحلیفه احرام می‌بندد. چون از این میقات عبور می‌کند. نیز اگر کسی اهل مدینه باشد و از نجد بخواهد حج یا عمره با جای آورد، احرام خود را از قرن المنازل می‌بندد. این معنای آن جمله است که گفت: «و برای هر کسی است که از آنجا – یعنی از این میقات‌ها – گذر کند و اهل آنجا نباشد». هر کس در این میقات‌ها تأمل نماید، دو فایده برای او آشکار می‌شود:

اول: رحمت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ نسبت به بندگان؛ چه اینکه برای هر منطقه میقاتی قرار داده که سر راهشان است تا مردم برای جمع شدن در یک میقات واحد، به سختی نیفتند.

دوم: تعیین این میقات‌ها قبل از مسلمان شدن مردم این مناطق بوده و این یکی از معجزات پیامبرﷺ است. زیرا نشانگر این است که این مناطق فتح خواهند شد و مردمی از این مناطق برای حج و عمره خواهند رفت. از این رو ابن عبدالقوی در منظومه‌ی دالیه‌ی[۲] مشهور خود می‌گوید:

«و توقیتها من معجزات نبیّنا … بتعیینها من قبل فتح معدد».

«و میقات قرار دادن آنها، یکی از معجزات پیامبرمان است که قبل از فتح آن مناطق، آنها را بر شمرده است».

صلوات و سلام الله بر او باد.

***


[۱]  صحیح بخاری: کتاب الحج، باب مهل أهل مکة للحج و العمرة، حدیث شماره (۱۴۵۲). صحیح مسلم: کتاب الحج، باب مواقیت الحج والعمرة، حدیث شماره (۱۱۸۱). از عبدالله بن عباس رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا با این لفظ: «إن النبيﷺ ‌وقت ‌لِأَهْلِ ‌الْمَدِينَةِ ذَا الْحُلَيْفَةِ، وَلِأَهْلِ الشَّأْمِ الْجُحْفَةَ، وَلِأَهْلِ نَجْدٍ قَرْنَ الْمَنَازِلِ، وَلِأَهْلِ الْيَمَنِ يَلَمْلَمَ، هُنَّ لَهُنَّ، وَلِمَنْ أَتَى عَلَيْهِنَّ مِنْ غَيْرِهِنَّ، مِمَّنْ أَرَادَ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ، وَمَنْ كَانَ دُونَ ذَلِكَ فَمِنْ حَيْثُ أَنْشَأَ، حَتَّى أَهْلُ مَكَّةَ من مكة».

[۲]  منظومه‌ی شعری به عربی که ابیات آن همه به حرف دال ختم می‌شوند.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: قال الرسول صلى الله عليه وسلم: «هُنَّ هُنَّ وَلَنْ مَرَّ عليهِنَّ من غير أهلهنّ». ما معنى هذا بارك الله فيكم؟

فأجاب رحمه الله تعالى: معنى هذا أن النبي صلى الله عليه وسلم وَقت المواقيت: «وقت لأهل المدينة ذا الحليفة، ولأهل الشام الجحفة، ولأهل اليمن يَلَمْلَمَ، ولأهل نَجْدٍ قَرْنَ المنازل. وقال: هُنّ هُنّ -أي هذه المواقيت لأهل هذه البلاد- ولمن مرّ عليهن أي على هذه المواقيت من غير أهلهنّ». فأهل المدينة يُحرمون من ذي الحليفة إذا أرادوا الحج أو العمرة، وإذا مرَّ أحدهم من أهل نجد عن طريق المدينة أحرم من ذي الحليفة؛ لأنه مرَّ بالميقات، وكذلك إذا مر أحد من أهل الشام عن طريق المدينة فإنه يُحرم من ذي الحليفة؛ لأنه مَرَّ بها، وكذلك لو أن أحدا من أهل المدينة جاء من قِبَل نَجْد ومَرَّ بِقَرْن المنازل فإنه يُحرم منه. هذا معنى قوله ولَن مَرّ عليهن من غير أهلهنّ». ومن تأمل هذه المواقيت تبين له فيها فائدتان:

الفائدة الأولى: رحمة الله سبحانه وتعالى بعباده، حيث جعل لكل ناحية ميقانا عن طريقهم، حتى لا يصعب عليهم أن يجتمع الناس من كل ناحية في ميقات واحد.

والفائدة الثانية: أن تعيين هذه المواقيت من قبل أن تفتح هذه البلاد فيه آية للنبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم، حيث إن ذلك يستلزم أن هذه البلاد ستفتح، وأنها سيقدم منها قوم يؤمون هذا البيت للحج والعمرة، ولهذا قال ابن عبد القوي في منظومته الدالية المشهورة:

وتوقيتها من معجزات نبينا                        بتعيينها من قَبْلُ فَتْحٌ مُعَدَّدُ

فصلوات الله وسلامه عليه.

مطالب مرتبط:

(۱۱۱۴) نهی از روزه‌ی یوم الشک برای چه؟

علت اینکه از گرفتن روزه‌ی روز شک نهی شده، این است که یک یا دو روز روزه گرفتن قبل از رسیدن رمضان، دارای نوعی تکلف و افراط گرایی است.

ادامه مطلب …

(۱۲۱۷) حکم جواب دادن به والدین در نماز

در نماز فرض جایز نیست انسان به چیز دیگری مشغول شود مگر اینکه خیلی ضروری باشد. اما در نماز نافله اشکالی ندارد که جواب والدین را بدهد

ادامه مطلب …

(۱۱۷۷) حدیث نماز خواندن هنگام خروج و دخول

این حدیث صحیح نیست و به آن عمل نمی‌شود. ولی انسان دستور دارد که وقتی وارد خانه‌اش شد، همان اولی که وارد می‌شود، مسواک بزند.

ادامه مطلب …

(۱۱۳۰) حکم پرده کشیدن بر روی دیوار بدون پنجره

شایسته نیست کار انسان به جایی برسد که دیوارهای خانه‌اش را با پارچه بپوشاند؛ کاری که رسول الله از آن خوشش نیامد و اثر آن در چهره‌اش هویدا شد

ادامه مطلب …

(۱۰۹۹) تهدیدی که برای کتمان علم آمده است

حدیث در مورد کسی است که در مورد علمی‌از او سوال شود و او آن را بیان نکند. روز قیامت به دهان این شخص افساری از آتش زده می‌شود.

ادامه مطلب …

(۱۰۶۱) استدلال به حدیث انما الاعمال بالنیات

استدلال به این حدیث برای اعمال ظاهری صحیح نیست. زیرا این حدیث در مورد اعمال قلب است. برای اعمال ظاهر به حدیث ام المومنین عایشه استناد می‌شود.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه