دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۰۶۹) برای مرده دعا بهتر است یا اهدای ثواب

(۱۰۶۹) سوال: جناب شیخ، ما می‌دانیم که اگر شخصی بمیرد، اعمالش قطع می‌شود جز در سه مورد: صدقه‌ی جاریه، یا علمی که مردم از آن نفع ببرند، یا فرزند صالحی که برای او دعا کند. منظور از صدقه‌ی جاریه و علم سودمند چیست؟

جواب:

صدقه‌ی جاریه مثل بنای مسجد تا مسلمانان در آن نماز بخوانند یا خانه‌ای برای مساکین بسازد تا در آن ساکن شوند یا کتابی چاپ کند تا مسلمانان از آن نفع ببرند یا زمینی را وقف کند که درآمد آن برای فقرا باشد. این صدقه‌ی جاریه است. اما علم نافع یعنی از آنچه الله تَبَارَكَ‌وَتَعَالَىٰ به او آموخته، به مردم بیاموزد. این یاد دادن می‌تواند به صورت عمومی‌ باشد؛ مثل دروس آموزشی که در مسجد برای عموم مردم برپا می‌شود، یا دروسی که خاص دانشجویان است. این علم در صورتی که مردم بعد از مرگش از آن استفاده کنند، پاداش دارد.

همین حدیث که پیامبرﷺ فرمود: «وقتی فرزند آدم بمیرد عملش قطع می‌شود مگر در سه چیز: صدقه‌ی جاریه یا علمی که به دیگران نفع برساند یا فرزند صالحی که برای او دعا کند»،[۱] ترغیب و تشویق به نشر علم است تا بدین وسیله پاداش انسان بیشتر شود. همچنین در این حدیث، تشویق و ترغیبی است برای اینکه شخص فرزندانش را شایسته و نیکو تربیت کند. زیرا اگر صالح شوند، در دنیا با والدینشان به نیکی رفتار کرده و بعد از مرگ والدین، برای آنها دعا می‌کنند.

همچنین حدیث به این نکته اشاره می‌کند که دعا برای میت بهتر از اهدای ثواب عبادت به اوست. اگر کسی بپرسد کدام یک بهتر است: برای پدر مرده‌ام دعا کنم، یا برای او صدقه بدهم؟ می‌گوییم: برای او دعا کنید؛ زیرا پیامبرﷺ می‌فرماید: «یا فرزند صالحی که برای او دعا کند». ایشان چنین فرموده، در حالی که در رابطه با اعمال صحبت می‌کند و اگر اعمال نیک بهتر از دعا بود پیامبرﷺ آن را بیان می‌کرد.

***


[۱] صحیح مسلم: کتاب الوصیة، باب ما یلحق الإنسان من الثواب بعد وفاته. حدیث شماره: (۱۶۳۱). از ابوهریره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «إِذَا مَاتَ ابنُ آدَم انْقَطَعَ عنْه عَمَلُهُ إِلَّا مِن ثَلَاثَةٍ: مِن صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو له».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: فضيلة الشيخ نحن نعلم أن الميت إذا مات انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية، أو علم ينتفع به، أو ولد صالح يدعو له. فما هي الصدقة الجارية والعلم النافع؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: الصدقة الجارية مثل أن يبني مسجدا يصلي المسلمون فيه، أو يبني بيتًا للمساكين يسكنونه، أو يطبع كتبا ينتفع المسلمون بها، أو يُوقف أرضًا يكون ريعها للفقراء، هذه الصدقة الجارية. أما العلم النافع: فأن يُعَلِّم الناس مما عَلَّمه الله، سواء كان تعليما عاما كالذي يكون في المساجد على عامة الناس أو تعليما خاصا للطلبة، فإن هذا العلم إذا انتفع الناس به بعد موته جرى له أجره بعد الموت. وفي هذا الحديث الذي ثبت عن النبي – عليه الصلاة والسلام-: «إذا مات الإنسان انقطع عمله إلا من ثلاثة: صدقة جارية، أو علم ينتفع به، أو ولد صالح يدعو له»، حَتْ على نشر العلم؛ حتى يتسع أجر الإنسان ويكثر، وفيه حَثّ على تربية الأولاد تربية صالحة؛ لأنهم إذا كانوا صالحين بَرُّوا بآبائهم في الدنيا ودعوا لهم بعد الموت. وفيه أيضًا إشارة إلى أن الدعاء للميت أفضل من أن يُهدِي الإنسان له عبادة، فلو قال شخص: أيهما أفضل أن أدعو لأبي الميت، أو أتصدق له؟ قلنا: الأفضل أن تدعو له؛ لأن النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- قال: «أو ولد صالح يدعو له». قال ذلك وهو يتحدث عن الأعمال، ولو كانت الأعمال الصالحة أفضل من الدعاء لأرشد إليها النبي -صلى الله عليه وعلى آله وسلم-.

مطالب مرتبط:

(۱۱۸۷) حدیث روزانه هزار بار صلوات فرستادن بر پیامبر

این حدیث صحیح نیست ولی پیامبر می‌فرماید: هر کس یک بار بر من صلوات بفرستد، الله بر او ده بار صلوات می‌فرستد. پس صلوات فرستادن خوب است

ادامه مطلب …

(۱۱۱۹) صفت منافقان: و إذا خاصم فجر

معنی این فرموده‌ی پیامبرﷺ این است که هر گاه با کسی خصومتی داشت و به خاطر اختلاف مالی یا حقوقی نزد قاضی رفتند، فجور می‌کند. یعنی: دروغ می‌گوید

ادامه مطلب …

(۱۲۲۸) حکم پوشیدن لباس پایین‌تر از قوزک

کسی که لباسش از قوزک پایین‌تر باشد، گر چه نمازش پذیرفته شود، اما گنهکار است و گناهش جزء گناهان کبیره به شمار می‌رود. پس اسبال گناه است

ادامه مطلب …

(۱۲۱۱) آیا تناقضی بین این دو حدیث وجود دارد

در مورد این حدیث اطلاعی ندارم و نمی‌دانم که صحیح است یا خیر. اما حدیث دومی بله، صحیح است و انسان نباید گناهانی را که در خلوت مرتکب شده، جار بزند

ادامه مطلب …

(۱۱۱۵) جمع بندی بین این دو حدیث چگونه است؟

منظور از قیامت، نزدیک شدن آن است که آن هنگام، کسی که ذره ایمانی دارد، جانش گرفته می‌شود و قیامت بر شرورترین افراد موجود برپا می‌گردد

ادامه مطلب …

(۱۱۳۶) چگونه دنیا زندان مومن و بهشت کافر است؟

دنیا برای مومن زندان است چون در آخرت نعمتهای بهتری در انتظار اوست. برای کافر مثل جهنم است زیرا در آخرت عذاب بزرگی انتظارش را می‌کشد.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه