دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۹۱) حکم ابلاغ تنها یک حدیث به مردم

(۶۹۱) سوال: آیا کسی که حدیثی از احادیث رسول اللهﷺ را حفظ نمود، بر او واجب است که آن را به مردم برساند؟ حتی اگر مردم چیزی از او نپرسیده باشند؟

جواب:

رسول اللهﷺ فرموده‌اند: «از من به مردم برسانید حتی اگر یک آیه باشد».[۱] با توجه به این حدیث، وقتی مردم نیاز به بیان حدیث و رساندن آن داشته باشند، بر کسی که از آن حدیث اطلاع دارد واجب است آن را به مردم بگوید. ولی به شرطی که بداند این حدیث، حجت است؛ یعنی حدیث در درجه‌ی صحیح یا حسن باشد.

اما احادیثی که ضعیف هستند، شخص باید ضعف آنها را برای مردم توضیح دهد تا مردم آن را باور نکنند.

همچنین اگر از شخص در مورد حدیث رسول اللهﷺ سوال شد، ابلاغ و رساندن آن واجب است. رساندن حدیث از رسول اللهﷺ در دو حالت واجب است:

حالت اول: وقتی که اوضاع اقتضا نماید.

حالت دوم: وقتی از شما سوال شود.

اما وقتی کسی از شما چیزی نپرسیده و حال و اوضاع نیز اقتضا نمی‌کند، در این صورت ابلاغ حدیث پیامبرﷺ واجب نبوده و سنت است. اما انسان باید خیلی مواظب باشد چیزی را به رسول اللهﷺ نسبت ندهد که خودش از صحیح یا حسن بودن آن مطمئن نیست. زیرا خیلی از برادران و به خصوص واعظان، احادیث افسار گسیخته‌ای را مطرح می‌کنند که ضعیف و چه بسا حتی موضوع هستند و معتقدند که گفتن این احادیث برای مردم سودمند بوده و آنها را از معصیت دور می‌کند. این کار اگر چه شاید برای موعظه کردن مردم و ترساندن آنها از گناهان و ترغیب کردنشان به کارهای شایسته، موثر باشد، اما ضرر بزرگی دارد. این ضرر، نسبت دادن قولی به رسول اللهﷺ است که آن را نگفته و در حدیث از ایشان ثابت است که فرمودند: ، «هر کس که به عمد بر من دروغ بندد، جایگاهش را در آتش مهیا می‌کند».[۲] نیز فرموده: «هر کس حديثي را از من نقل کند که به دروغ بودن آن آگاه است، خودش يکي از دروغگويان است».[۳] بنا بر این دوستان باید مواظب باشند چیزی را به رسول اللهﷺ نسبت ندهند که آن را نفرموده است.

***

[۱] صحیح بخاری: کتاب أحادیث الأنبیاء، باب ما ذکر عن بنی إسرائیل، حدیث شماره (۳۴۶۱). سنن ترمذی: أبواب العلم عن رسول اللهﷺ، باب ما جاء فی الحدیث عن بنی إسرائیل، حدیث شماره (۲۶۶۹). مسند أحمد: مسند عبدالله بن عمرو رضی الله عنهما، حدیث شماره (۶۴۸۶)، از عبدالله بن عمرو بن عاص رضی الله عنهما با این لفظ: «بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً».

[۲] صحیح بخاری: کتاب العلم، باب إثم من کذب علی النبی، حدیث شماره (۱۰۷). صحیح مسلم: المقدمة، باب التحذیر من الکذب عن رسول اللهﷺ، حدیث شماره (۲)، از عبدالله بن زبیر رضی الله عنهما با این لفظ: «مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّداً فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ».

[۳] صحیح مسلم: المقدمة، باب وجود الروایة عن الثقات، از سمرة بن جندب رضی الله عنه با این لفظ: «مَنْ حَدَّثَ عَنِّي بِحَديثٍ يَرَى أَنَّهُ كَذِبٌ فَهُوَ أَحَدُ الكَاذِبينَ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: هل يجب على من يحفظ حديثا عن الرسول الكريم صلى الله عليه وسلم أن يُبلغه الناس وإن لم يسألوه عن الحديث؟

فأجاب رحمه الله تعالى: قال النبي عليه الصلاة والسلام: «بلغوا عني ولو آية»، فإذا احتاج الناس إلى بيان الحديث وتبليغه وجب على من علم به أن يُبَلِّغَهُ، لكن بشرط أن يعلم أن هذا الحديث حجة، لكونه صحيحًا أو حسنًا.

وأما الأحاديث الضعيفة فإنه يجب على الإنسان أن يُبَيِّنها للناس حتى لا يغتروا بها.

كذلك إذا سئل الإنسان عن حديث عن رسول الله صلى الله عليه وسلم وجب عليه أن يبلغه، فيجب تبليغ الحديث عن رسول الله صلى الله عليه وسلم في حالين:

الأولى: إذا اقتضت الحال ذلك.

والثانية: إذا سُئِلْتَ عنه.

أما إذا لم تسأل عنه، ولم تقتض الحال ذلك، فإن تبليغه سنة وليس بواجب. ولكن ليحذر الإنسان أن ينسب إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم شيئًا لا يعلم أنه أو حسن يحتج به، فإن كثيرًا من الإخوة ولاسيما الوعاظ يأتون صحيح بأحاديث لا زمام لها أحاديث ضعيفة بل قد تكون أحاديث موضوعة، يعتقدون أن في ذلك نفعًا للناس وزجرًا عن معصية الله عز وجل، ولكن هذا وإن كان قد يجدي بالنسبة لموعظة الناس وتخويفهم من المخالفات وترغيبهم في الموافقات، لكن ضرره عظيم وهو التَّقَوُّلُ على رسول الله صلى الله عليه وسلم ما لم يقله، وقد ثبت عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه قال: «من كذب علي متعمدا فليتبوأ مقعده النار»، وقال صلى الله عليه وسلم: «مـن حـدث عني يُرى أنه كذب فهو أحـد الكاذبين»، فليحذر الإخوة من أن ينسبوا إلى الرسول صلى الله عليه وسلم ما لم تثبت نسبته إليه.

مطالب مرتبط:

(۶۷۵) نظر شریعت در مورد کتاب‌های صوفیه

(۶۷۵) سوال: نزد ما بسیاری از کتاب‌های تصوف وجود دارد. نظر شرع در مورد این کتاب‌ها و در مورد تصوف چیست؟ جواب: نظرم در مورد تصوف و دیگر فرقه‌هایی که در اسلام بدعت وارد کرده‌اند، همان است که رسول اللهﷺ به امتشان فرمودند: «بر شما لازم است که روش من و روش خلفای برحق و […]

ادامه مطلب …

(۷۱۶) تعامل با استاد قائل به نظریه تکامل

(۷۱۶) سوال: من و همکلاسی‌ها از استادمان نزد شما شکایت می‌کنیم. هر وقت سر کلاس آمد، می‌گوید: سلام بر میمون‌ها. وقتی اعتراض می‌کنیم، به فروید استدلال می‌کند و می‌گوید: اصل من و شما از میمون است و نمی‌توان از اصل خود فرار کرد. با این استاد چطور برخورد کنیم؟ البته او بسیار مغرور است و […]

ادامه مطلب …

(۷۰۷) دعوت به سوی الله توسط زنان

(۷۰۷) سوال: یک زن چگونه می‌تواند مردم را به دین الله سبحانه و تعالی دعوت دهد؟ چه چیزهایی به او در این راه کمک می‌کنند؟ برای شروع در طلب علم شرعی، چه کتاب‌هایی را مطالعه نماید؟ جواب: اولا زن نیز در صورتی که نسبت به شریعت علم داشته باشد، کاملا مثل مرد، دعوتگر به حساب […]

ادامه مطلب …

(۶۲۴) یاد گرفتن و عمل کردن به مسائل واجب

(۶۲۴) سوال: مسائلی که یاد گرفتن و عمل کردن به آنها واجب است، چیستند؟ جواب: بر انسان واجب است هر مساله‌ای مربوط به دین که به آن نیاز دارد را یاد بگیرد و این مسائل هم محصور نیستند. برای انسان واجب است که چگونگی وضو، نماز، روزه و حج را یاد بگیرد. در صورتی که […]

ادامه مطلب …

(۶۶۱) سوال: بهترین کتاب‌های فقهی

(۶۶۱) خانمی پرسیده: من در حال مطالعه‌ی فقه هستم. چه کتاب‌هایی را برای مطالعه به من توصیه می‌کنید؟ جواب: بهترین کتابی که در فقه حنبلی دیده‌ام، کتاب (الروض المربع شرح زاد المستقنع) است که خیر زیاد و علم فراوانی در آن وجود دارد. ولی من به این خانم دانشجو و دیگر دانشجویان توصیه می‌کنم که […]

ادامه مطلب …

(۶۷۸) سوال در مورد کتاب‌های طب جلال الدین سیوطی

(۶۷۸) سوال: کتاب‌هایی در زمینه‌ی طب از شیخ جلال الدین سیوطی دیده‌ایم. آیا ایشان با اینکه عالم تفسیر بوده، در طب نیز عالم بوده یا تشابه اسمی است یا این کتاب‌ها منسوب به اوست؟ اگر در این مورد اطلاعی دارید، نظرتان در مورد چیزهایی که در کتاب نوشته، چیست؟ خصوصا در مورد رموز و طلسم‌های […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه