دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۳۶۵) حکم طلب شفاء از قبر شیوخ و بزرگان

(۳۶۵) سوال: سؤالم در مورد افرادی است که به زیارت قبر شیوخ و بزرگان می‌روند تا بیمارشان را از یک بیماری معیّن شفا دهد یا برای این که بچه‌دار شوند و… که آنان برای قبرها قربانی نیز می‌کنند؛ حکم این افراد چیست؟

جواب:

آنان مرتکب شرک اکبر شده‌اند زیرا صاحبان قبر را به دعا فرا خوانده و از آنان برای رفع سختی‌ها و مشکلات، ‌کمک خواسته‌اند. همچنین معتقد هستند که آن مردگان، برای آنان سود می‌آورند و ضرر و زیان را از آنان دفع می‌کنند و برایشان نذر می‌کنند در حالی که تمام این‌ها از حقوق الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است که انجام آن برای دیگران درست نیست. بر این افراد واجب است قبل از آن‌ که بمیرند به درگاه الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ توبه کنند و به توحید و اخلاص بازگردند که در غیر این صورت، مستحق چیزی خواهند بود که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ از  مشرکان خبر داده و فرموده است: {إِنَّهُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ} [المائده: ۷۲]: (قطعا هر کس به الله شرک بورزد، الله حتما بهشت را بر او حرام نموده و پناهگاهش آتش است و ستم کاران هیچ یاوری ندارند).

اگر کسی بگوید: گاهی این افراد دچار مشکلات و سختی‌ها می‌شوند و صاحبان قبرها را به دعا فرا می‌خوانند سپس آن چه خواسته‌اند برایشان برآورده می‌شود؛ می‌گوییم: شکی نیست که این، فتنه و آزمایش است و برآورده شدن خواسته‌هایشان به خاطر مردگان و دعا و درخواست از آنان نبوده است بلکه در وقتی که از مردگان خواسته‌اند الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آن را برایشان برآورده نموده است وگرنه همان طور که در وسط روز که ابری وجود ندارد به وجود خورشید اطمینان داریم همچنین ایمان و اطمینان داریم که این کسانی که در قبر دفن شده‌اند، هرگز نمی‌توانند دعان آنان را اجابت کنند؛ زیرا الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ فرموده است: {وَالَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ مَا يَمْلِكُونَ مِنْ قِطْمِيرٍ* إِنْ تَدْعُوهُمْ لا يَسْمَعُوا دُعَاءَكُمْ وَلَوْ سَمِعُوا مَا اسْتَجَابُوا لَكُمْ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يَكْفُرُونَ بِشِرْكِكُمْ وَلا يُنَبِّئُكَ مِثْلُ خَبِيرٍ} [فاطر: ۱۳-۱۴]: (کسانی غیر از الله را که به دعا فرا می‌خوانید حتی مالک پوستی که وسط هسته‌ی خرما وجود دارد نیز نیستند. اگر آنان را به دعا فرا بخوانید، دعایتان را نمی‌شنوند و اگر بشنوند، برایتان اجابت نمی‌کنند و در روز قیامت به شرک شما کفر می‌ورزند و هیچ ‌کس همانند (الله) آگاه، تو را باخبر نمی‌کند) همچنین می‌فرماید: {وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَنْ لا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَنْ دُعَائِهِمْ غَافِلُونَ * وَإِذَا حُشِرَ ٱلنَّاسُ كَانُواْ لَهُمۡ أَعۡدَآء وَكَانُواْ بِعِبَادَتِهِمۡ كَٰفِرِينَ} [الاحقاف: ۵-۶]: (چه کسی گمراه‌تر از کسی‌ است که غیر الله را به دعا فرا بخواند که تا روز قیامت هم دعایش را اجابت نمی‌کند و آنان اصلا از دعای ایشان بی‌خبر هستند. هرگاه مردم محشور شوند دشمن اینان می‌شوند و به عبادت آنان کافر می‌شوند).

نصیحت من این است که تقوای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را پیشه نمایند و به دين و توحيد الله بازگردند؛ بدانند که پیامبر ﷺ با مشرکان جنگ نمود و به خاطر شرک آنان، خون، اموال و فرزندانشان را مباح دانست و شرک این افراد نیز از جنس شرک مشرکانی است که پیامبر ﷺ با آنان جنگ و مبارزه نمود.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: سؤالي عن الذين يزورون قبور الشيوخ القصد الشفاء من مرض معين أو لأجل إنجاب الأولاد، ومثل ذلك، وينحرون لهم الذبائح، ما حكم هؤلاء؟

فأجاب رحمه الله تعالى هؤلاء مشركون شركا أكبر؛ لأنهم دعوا أصحاب القبور، واستغاثوا بهم واستنجدوا بهم، ورأوا أنهم يجلبون إليهم النفع، ويدفعون عنهم الضرر ، وينذرون لهم، وكل هذه من حقوق الله التي لا تصلح لغيره، فعلى هؤلاء أن يتوبوا إلى الله عز وجل، وأن يرجعوا إلى توحيدهم وإخلاصهم، قبل أن يموتوا على هذا، فيستحقوا ما أخبر الله به عن المشركين في قوله: ﴿ إِنَّهُ مَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَلَهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ ﴾ [المائدة: ٧٢].

فإن قال قائل: إن هؤلاء قد يملى لهم، وقد يبتلون، فيدعون أصحاب القبور، ثم يحصل لهم ما دعوا به فنقول: هذه فتنة بلا شك، والذي حصل لم يحصل بهؤلاء المقبورين، وإنما حصل عند دعائهم وليس بدعائهم، وإلا فنحن نؤمن ونجزم جزمنا بالشمس في رابعة النهار ليس دونها سحاب، أن هؤلاء المقبورين لن يستجيبوا لهم أبدا؛ لقوله -تبارك وتعالى -: ﴿ وَالَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِهِ مَا يَمْلِكُون مِن قِطْمِيرٍ  إن تَدْعُوهُمْ لَا يَسْمَعُوا دُعَاءَكُمْ وَلَوْ سَمِعُوا مَا اسْتَجَابُوا لَكُم وَيَوْمَ الْقِيِّمَةِ يَكْفُرُونَ بِشِرْكِكُمْ وَلَا يُنَبِّئُكَ مِثْلُ خَبِيرٍ ﴾ [فاطر: ١٣-١٤]. ولقول الله تعالى: ﴿ وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّن يَدْعُوا مِن دُونِ اللَّهِ مَن لَّا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَن دُعَابِهِمْ غَفِلُونَ ) وَإِذَا حُشِرَ النَّاسُ كَانُوا لَهُمْ أَعْدَاءً وَكَانُوا بعِبَادَتِهِمْ كَفِرِينَ ﴾ [الأحقاف: ٥-٦].

فنصيحتي لهؤلاء أن يتقوا الله وأن يرجعوا إلى دين الله وتوحيد الله، وأن يعلموا أن النبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم القاتل المشركين واستباح دماءهم وأموالهم وذرياتهم من أجل شركهم، وهؤلاء شركهم من جنس شرك المشركين الذين قاتلهم النبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم على شركهم.

مطالب مرتبط:

(۳۵۴) اخلاص و وسوسه‌های شیطان

احساس ریا از سوی شیطان است تا انسان را از طاعت و عبادت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ باز دارد. شيطان (الله ما و شما را از او پناه دهد) به قلب انسان می‌نگرد...

ادامه مطلب …

(۳۷۹) حکم ذبح حیوان برای در امان ماندن از جن‌‌زدگی

این که انسان وقتی برای نخستین بار وارد منزل جدیدش می‌شود برای در امان بودن از جن‌ها، حیوانی ذبح کند، حرام است و جایز نیست بلکه می‌ترسم که شرک اکبر باشد....

ادامه مطلب …

(۳۸۰) حکم قربانی هنگام خرید اتومبیل جدید

ذبح کردن هنگام خرید منزل، ساخت آب انبار و... نادانی و اشتباه است اما به حدّ شرک اکبر نمی‌رسد اما بر آنان واجب است از این کارها دست بکشند زیرا این کارها وسیله‌ی حفاظت از خانه، آب انبار و... نیست و مانند تعویذ و تمیمه‌های نامشروع است....

ادامه مطلب …

(۳۷۱) : حکم نذر برای شیخ

نذر برای شیخ به هنگام رخ دادن مصیبت، حرام است زیرا این شيخ تأثیری در حصول مصلحت، دفع ضرر، شفای مریض و... ندارد...

ادامه مطلب …

(۳۶۴) حکم اعتقاد به این که صاحب قبر به زندگان سود یا زیان می‌رساند

این اعمال از شرک اکبر است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آن ‌را نمی‌بخشد و بر کسی که مرتکب آن شود حکم نموده است که جاودانه و برای همیشه در دوزخ، مجازات شود...

ادامه مطلب …

(۳۸۱) حکم قربانی کردن برای صالحین و گذشتگان

ذبح برای غير الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شرك است زیرا ذبح، عبادت است چنان که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بدان دستور داده است....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه