دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۲۸۷) کدام مذهب برای پیروی، بهتر است

(۱۲۸۷) سوال: آیا مردم عوامی که از مذاهب چیزی نمی‌دانند، ملزمند از مذاهب اربعه پیروی کنند؟ مذهبی که شما دوست دارید از آن پیروی کنند، کدام است؟

جواب:

صحیح این است که هیچ کس ملزم به پیروی از مذهب خاصی نیست جز یک مذهب و آن هم مذهب رسول اللهﷺ است. ائمه‌ی اربعه هم همگی می‌خواستند به مذهب رسول اللهﷺ چنگ بزنند. اما از آنجایی که بشر هستند، دچار خطا و صواب می‌شوند. همچنین اعتقاد نداریم که واجب است از قول یکی از آنها به صورت مطلق پیروی کرد. بلکه می‌گوییم: کسی که مشخص شد قولش صواب است، پیروی از او در آن قول به خاطر اینکه صواب است، واجب می‌باشد، نه به خاطر اینکه قول فلان یا بهمان است. این نظر ما در مورد این مساله است.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل العَوَامُّ غير العالمين بالمذاهب مُلزمون باتباع مذهب معين من المذاهب الأربعة؟ وما هو المذهب الذي تحبذون اتباعه؟ وجزاكم الله عنا خير الجزاء.

فأجاب رحمه الله تعالى: الصحيح أنه لا يَلْزَم أحدًا أن يتبع مذهبًا دون ،مذهب إلا مذهبًا واحدًا، وهو مذهب رسول الله صلى الله عليه وسلم، وهؤلاء الأئمة الأربعة كلهم يريدون أن يتمسكوا بمذهب الرسول -عليه الصلاة والسلام-، ولكنهم بشر يخطئون ويصيبون، ولا نرى أن واحدا منهم يجب اتباع قوله اتباعا مطلقا، بل نقول: من تبين أن الصواب في قوله وجب اتباعه من أجل أنه صواب، لا من أجل أنه قول فلان أو فلان هذا ما نراه في هذه المسألة.

مطالب مرتبط:

(۱۲۷۸) مجتهد کیست و چه شروطی دارد؟

مجتهد کسی است که تلاشش را برای رسیدن به حکم شرعی به وسیله‌ی دلیل آن حکم به کار می‌برد. در اجتهاد نیز بسته نشده و قرآن و سنت در دسترس هستند

ادامه مطلب …

(۱۲۹۶) خطر فتوا دادن از روی جهل و بی علمی

کسی که در امور شرعی فتوا می‌دهد، در حقیقت دارد از جانب الله تعالی سخن می‌گوید. پس برای هیچ کس جایز نیست بدون علم، فتوا دهد.

ادامه مطلب …

(۱۲۷۶) منظور از عبارت «معلوم بالضرورة من الدین»

یعنی دین اسلام آن را آورده و خیلی واضح است.چیزی که امکان ندارد هیچ مسلمانی نسبت به آن جاهل باشد، می‌شود چیزی است که به ضرورت، از دین معلوم است.

ادامه مطلب …

(۱۲۶۷) قاعده‌ی: ضرورت‌ها، حرام را مباح می‌کنند

الضرورات تبیح المحظورات: معنی عبارت این است که انسان اگر ناچار شد حرامی را مرتکب شود تا ضرورتی را رفع نماید، در این حالت آن حرام مباح می‌شود.

ادامه مطلب …

(۱۲۹۵) نصیحت به مفتیان در مورد مسائل نزاعی

این یکی از مسائلی است که شخص نباید پیش مفتی برود. بلکه باید چنین مسائلی توسط قاضی حل شوند و فتوای مفتی ممکن است قضیه را کش دهد

ادامه مطلب …

(۱۲۶۸) چیزی که پیامبر نهی کرده، حرام است یا مکروه

کلا سه قول در این زمینه وجود دارد. نهی مطلقا نشانگر تحریم است. نهی مطلقا نشانگر کراهت است. نهی در مورد عبادات، تحریم و در مورد عادات، کراهت است

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه