(۱۱۸۴) سوال: آیا اذان دادن در یک گوش نوزاد و اقامه گفتن در گوش دیگر، سنت است؟ احادیثی که در این زمینه آمدهاند تا چه حد صحیح هستند؟
جواب:
حدیثی که میگوید در گوش چپ باید اقامه گفت، ضعیف است.[۱] اما حدیثی که میگوید در گوش راستش باید اذان گفت، مشکلی ندارد.[۲] گر چه در صحت این حدیث، بحث وجود دارد. اما این اذان دادن برای وقتی است که نوزاد تازه به دنیا آمده است. علما گفتهاند: حکمتش این است که اولین چیزی که نوزاد میشنود اذان باشد؛ اذانی که به نماز و رستگاری فرا میخواند و در آن تعظیم الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ و توحید و گواهی به رسالت محمدﷺ وجود دارد.
***
[۱] روایت ابو یعلی (ج۱۲، ص۱۵۰، حدیث شماره ۶۷۸۰). ابن عساکر (ج۵۷، ص۲۸۰). بیهقی در «شعب الإیمان» (ج۶، ص۳۹۰، حدیث شماره۸۶۱۹). دیلمی (ج۳، ص۶۳۲، حدیث شماره (۵۹۸۲). با این لفظ نزد بیهقی: «من ولد له مولود فأذن في أذنه اليمنى وأقام في أذنه اليسرى رفعت عنه أم الصبيات».
[۲] سنن أبوداود: کتاب الأدب، باب فی الصبی یولد فیؤذن فی أذنه، حدیث شماره (۵۱۰۵). سنن ترمذی: کتاب الأضاحی، باب الأذان فی أذن المولود، حدیث شماره (۱۵۱۴)، و میگوید: این حدیث، حسن صحیح است. از ابو رافع رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ نزد ترمذی: «رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَذَّنَ فِي أُذُنِ الحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ حِينَ وَلَدَتْهُ فَاطِمَةُ بِالصَّلَاةِ».