(۱۱۷۵) سوال: صحت این حدیث در چه حد است: «دعا، اصلِ عبادت است»؟[۱]
جواب: بله، با این لفظ صحیح نیست. صحیح این است: «دعا همان عبادت است».[۲] این آیه نیز بر آن دلالت میدهد که الله تَبَارَكَوَتَعَالَىٰ میفرماید: {وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ} [غافر: ۶۰]: (و پروردگارتان گفت مرا بخوانید، شما را اجابت میکنم. همان کسانی که از عبادت من روی برتابند، با ذلت در جهنم خواهند افتاد). در اول فرمود: {ادْعُونِي: مرا بخوانید}، و سپس فرمود: {إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي: آن کسانی که از عبادت من روی برتابند}. این دلالت میکند که دعا، عبادت است. نیز شکی نیست که دعا از لحاظ نظری نیز عبادت است؛ چون انسان وقتی پروردگارش را میخواند، دعایش را بر دو اساس پایهگذاری میکند:
اول: شدت حاجتش به الله تَبَارَكَوَتَعَالَىٰ و نیازش به او و اینکه هیچ ملجأ و پناهی جز پروردگارش ندارد.
دوم: تعظیم الله تَبَارَكَوَتَعَالَىٰ و ایمان به اینکه فقط الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ قادر به استجابت خواستهی اوست و اوست که از درخواستش آگاه است و دعایش را میشنود. این عبادت است. پس ای برادر مسلمان الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ را زیاد بخوان. چه بسا که دعایت با ساعت اجابت مصادف گردد و مطلوبت حاصل شود. اگر هم مطلوب انسان حاصل نگردد، باز هم بر خیر است و ابدا ضرر نکرده است. زیرا:
اول: دعا عبادتی است که به خاطرش ثواب میبرد.
دوم: الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ یا دعایش را مستجاب میکند و یا شری که توقعش را ندارد، از او دور میکند و یا اینکه الله دعایش را نزد خود برای قیامتش ذخیر میکند. بنا بر این به هیچ عنوان کسی که دعا میکند، ضرر نکرده است. طرف مقابل این شخص، کسی است که خواستهاش را از مخلوق طلب میکند که شخص را تحقیر میکند. چنان که شاعر گفته:
لا تسألن بُنیَّ آدم حاجة …. و سل الذین ابوابه لا تحجب
از بنی آدم چیزی نخواه و از کسی بخواه که درهایش هیچ گاه بسته نیست.
فالله یغضب إن ترکت سواله …. و بنیُّ آدم حین یسأل یغضب
الله اگر از او نخواهی، خشمگین میشود و بنی آدم وقتی از او چیزی خواسته شود، خشم میگیرد.
بنی آدم، تو را تحقیر میکند و شاید به تو بدهد و شاید هم ندهد. اگر به تو ندهد، چه بسا تو را براند و چه بسا گونههایش از خشمی که به خاطر تو گرفته، سرخ شوند. اما وقتی از پروردگار بخواهی، تو را دوست میدارد و به تو ثواب میدهد و خواستهات را اجابت مینماید، یا شری بزرگتر را از تو دفع میکند، یا دعایت را برای روز قیامتت ذخیره میکند. پس سعی کن همیشه و برای هر چیزی، الله را بخوانی و از او کمک بطلبی و بگو: «پروردگارا، با فضل خودت مرا از دیگران بی نیاز گردان».[۳]
***
[۱] سنن ترمذی: کتاب الدعوات، باب فضل الدعاء، حدیث شماره (۳۳۷۱)، از انس بن مالک رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «الدُّعَاءُ مُخُّ العِبَادَةِ».
[۲] سنن ابوداوود: کتاب الوتر، باب الدعاء، حدیث شماره (۱۴۷۹). سنن ترمذی: کتاب تفسیر القرآن، باب سورة البقرة، حدیث شماره (۲۹۶۹)، و میگوید: حسن صحیح است. همچنین ابن ماجه در سنن، کتاب الدعاء، باب فضل الدعاء، حدیث شماره (۳۸۲۸)، از نعمان بن بشیر رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «الدُّعَاءُ هُوَ العِبَادَةُ».
[۳] سنن ترمذی: کتاب الدعوات، حدیث شماره (۳۵۶۳) و گفته: حسن غریب است. از علی بن ابی طالب رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «اللَّهُمَّ أَغْنِنِي بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ».