دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۲۳) از نشانه‌های قیامت آقا زادن کنیز

(۱۱۲۳) سوال: در حدیثی که پیامبرﷺ علامت‌های روز قیامت را بیان می‌کند، یکی از این نشانه‌ها را چنین بیان می‌کند: «و اینکه کنیز، آقایش را بزاید». کنیز کیست؟ چگونه کنیز، آقایش را می‌زاید؟

جواب:

این یکی از نشانه‌های نزدیک شدن قیامت است که در حدیث جبرئیل آمده که نزد پیامبرﷺ آمد و در مورد اسلام و ایمان و احسان و قیامت از او پرسید. هنگامی‌که در مورد قیامت از او پرسید، پیامبرﷺ به او فرمود: «سوال شونده در مورد قیامت از سوال کننده آگاه‌تر نیست. گفت: از نشانه‌های آن بگو. فرمود: این که کنیز، آقایش را بزاید».[۱]

مقصود از کنیز، مملوک است و منظور از آقا، صاحب اوست. معنایش این است که کنیزان ممکن است دخترانی به دنیا بیاورند و این دختران بعدها خود مالک کنیزهایی گردند. پس ضمیر زاییدن به کنیز بر می‌گردد به اعتبار جنس کنیز، نه اینکه آن کنیز معین، صاحب خود را به دنیا می‌آورد. یعنی جنس کنیزان، دخترانی خواهند زایید که این دختران در آینده، خود مالک کنیزانی خواهند بود و منظور این نیست که این کنیزی که الان دختری زاییده، مملوک دختر خودش است. بلکه منظور همان چیزی است که ذکر کردم که ضمیر به کنیز به اعتبار جنس کنیز برمی‌گردد نه کنیز معین، که این مساله هم زیاد اتفاق می‌افتد.

***


[۱]  صحیح بخاری: کتاب الإیمان، باب سؤال جبریل النبیﷺ عن الإیمان و الإسلام و الإحسان و علم الساعة، حدیث شماره (۵۰). صحیح مسلم: کتاب الإیمان، باب بیان الإیمان و الإسلام و الإحسان و وجوب الإیمان بإثبات قدر الله، حدیث شماره (۱۰). از امیر المومنین عمر بن خطاب رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «مَا المسؤول عَنْهَا بِأَعْلَمَ مِنَ السَّائِلِ. قَالَ: فَأَخْبِرْنِي عَنْ أَمَارَتِهَا. قَالَ: أَنْ ‌تَلِدَ ‌الأَمَةُ رَبَّتَهَا».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: في حديث الرسول صلى الله عليه وسلم الذي يبين فيه علامات يوم القيامة: «وأن تَلِد الأَمَة رَبَّنَها» من هيا الأمة؟ وكيف تَلِد رَبَّتها؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: هذا من أمارات الساعة، وهو وارد في حديث جبريل حين أتى النبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم فسأله عن الإسلام والإيمان والإحسان وعن الساعة فقال له حين سأله عن الساعة، قال له النبي صلى الله عليه وسلم: «ما المسؤول عنها بأعلم من السائل. قال: فأخبرني عن أماراتها؟ قال: أن تلد الأمة رَبَّتها».

والمراد بالأمة المملوكة، والمراد برَبَّتِها مالكتها، والمعنى: أن الإماء قد يَكُن قد ولدن إناثًا، وتكون هذه الأنثى بعد ذلك رَبَّة أي: مالكة، فيكون الضمير في قوله «رَبَّتها» عائدًا إلى الأمة باعتبار الجنس، وليس باعتبار الشخص، يعني: أن تلد جنس الإماء من يكون في المستقبل مالكًا للإماء، وليس المعنى أن هذه الأمة التي ولدت هذه الأنثى تكون هي بعينها مملوكة لها، بل المراد ما ذَكَرْتُ فالضمير عائد إلى الأمة باعتبار الجنس، لا باعتبار الشخص، وهذا يقع كثيرًا.

مطالب مرتبط:

(۱۱۳۵) یکی از درختان بهشت در حدیث نبوی

این مثالی از نعمت‌های موجود در بهشت است. در بهشت درختی وجود دارد که شخص سواره صد سال در سایه‌ی آن حرکت می‌کند و باز هم به آخر آن نمی‌رسد.

ادامه مطلب …

(۱۱۶۲) کسانی که به خاطر الله یکدیگر را دوست دارند

یکی از آن هفت گروه را «دو مردی که به خاطر الله یکدیگر را دوست دارند: به خاطر آن با هم ملاقات و به خاطر آن از هم جدا می‌شوند» معرفی فرموده است.

ادامه مطلب …

(۱۰۶۳) آیا این حدیث با آیه تعارض دارد؟

حدیثی که در سوال ذکر شده دلالت بر رویت الله در خواب دارد. اما آیه در مورد رویت الله در بیداریست که به هیچ عنوان امکان آن وجود ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۱۷) حدیث «من سنّ فی الإسلام سنة حسنة»

منظور از سنت در این حدیث، سنتِ عمل و فعل است، نه سنت تشریع. زیرا تشریع مختص الله و رسول است و کسی حق ندارد چیزی وارد دین کند

ادامه مطلب …

(۱۲۲۶) هزار بار خواندن سوره‌ی قل هو الله

این حدیث ضعیف است. این را باید دانست که بسیاری از احادیث وارده در فضیلت بعضی سوره‌ها یا بعضی آیات، ضعیف و گاهی نیز به حد موضوع می‌رسند

ادامه مطلب …

(۱۲۴۶) آیا رسول الله سایه داشتند؟

صحیح نیست. بلکه رسول اللهﷺ مثل دیگر انسان‌ها بودند و سایه داشتند. به آنچه بشر احتیاج دارد، مثل خوردن و نوشیدن و لباس و گرما و سرما و غیره، احتیاج داشتند

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه