دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۳۷) سوال: حفظ قرآن برای آدم کم حافظه

(۶۳۷) سوال: من همیشه سعی می‌کنم قرآن کریم و سنت پیامبرﷺ را بخوانم. اما از لحاظ حفظ، ضعیف هستم.  شما چه روشی را به من پیشنهاد می‌کنید که به وسیله‌ی آن، قرآن را حفظ کنم؟

جواب:

اینها چندتا از اسباب حفظ قرآن هستند:

اول: بهتر است از کودکی حفظ قرآن را شروع کند. زیرا چنان که می‌گویند، در کودکی حفظ کردن، مانند نگاشتن نقش بر سنگ است. در حالی که شخص بزرگ‌سال، چیزهایی را که در کودکی برایش اتفاق افتاده، به یاد می‌آورد، اما اتفاقاتی را که هنوز مدت زیادی از آن نگذشته، به خاطر نمی آورد. این اولین سبب برای یک حفظ قوی است.

دوم: پیگیری و خواندن و تکرار آنچه حفظ کرده است. به همین خاطر پیامبرﷺ دستور به مواظبت ورزیدن بر قرائت قرآن کرده، فرموده: «قرآن سريع‌تر از شتری كه زانويش بسته باشد، می‌گريزد».[۱]

سوم: همیشه از لحاظ روحی، با آنچه حفظ نموده، ارتباط خود را حفظ نماید که از ذهنش خارج نشود. نیز طوری باشد که بداند و احساس کند نسبت به علمی که از قرآن و سنت پیامبرﷺ و کلام اهل علم حفظ کرده، مسئولیت دارد.

چهارم: ایمان قوی و تقوای الله سبحانه و تعالی را داشته باشد. این یکی از بزرگ‌ترین اسباب حفظ می‌باشد. اللهü می‌فرماید: {وَالَّذِينَ اهْتَدَوْا زَادَهُمْ هُدًى وَآتَاهُمْ تَقْوَاهُمْ} [محمد: ۱۷]: (كسانی كه هدایت شده‌اند، الله بر هدایتشان می‌افزايد و تقوایشان را بديشان عطاء خواهد کرد).

در یکی از سخنان حکمت آموز گفته شده: علم را با عمل به آن، نگه دارید. بنابراین، یکی از اسباب حفظ و نگهداری علم، عمل به آن می‌باشد. معصیت زیاد، باعث فراموشی و نسیان می‌گردد. الله تعالی می‌فرماید: {فَبِمَا نَقْضِهِمْ مِيثَاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِيَةً يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ وَنَسُوا حَظًّا مِمَّا ذُكِّرُوا بِهِ} [مائده: ۱۳]: (امّا به سبب پيمان شكنی ايشان، آنان را نفرين كرده و از رحمت خود محروم داشتيم و دل‌هاشان را سخت نموديم. آنان سخنان را تحريف و بخش فراوانی از آنچه بديشان تذكّر داده شده بود را فراموش كردند).

بنابراین معاصی یکی از بزرگ‌ترین اسباب فراموشی هستند، چنان که طاعات و ایمان، دوتا از بزرگ‌ترین اسباب بقای حفظ هستند. این سروده از امام شافعی رحمه الله است که گفته:

«شَكَوتُ إِلى وَكيعٍ سوءَ حِفظی                   فَأَرشَدَنی إِلى تَركِ المَعاصی

وَقال: اعلم بِأَنَّ العِلمَ نورٌ                        وَنورُ اللَهِ لا يُهدى لِعاصی»

«نزد استادم وکیع از ضعف حافظه‌ام شکایت کردم. او مرا به ترک گناهان راهنمایی کرد. و گفت: بدان که همانا علم، نور است و نور الله به شخص گنهکار داده نمی‌شود».

همچنین در مثل آمده: کسی که به علمش عمل کند، الله تعالی علم آنچه را که نمی‌داند، به او می‌فهماند.

***

[۱] صحیح مسلم: کتاب المساجد و مواضع الصلاة، باب الأمر بتعهد القرآن، حدیث شماره (۷۹۱). سنن دارمی: کتاب فضائل القرآن، باب فی تعاهد القرآن، حدیث شماره (۳۳۹۱). مسند احمد: مسند عقبة بن عامر الجهنی (۱۷۳۱۷) و مسند ابوموسی الأشعری (۱۹۶۸۵)، از ابوموسی اشعری و عقبة بن عامر جهنی با این لفظ: «تَعَاهَدُوا الْقُرْآنَ، فَوَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَهُوَ أَشَدُّ تَفَلُّتًا مِنَ الإِبِلِ فی عُقُلِهَا».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: إنني أحرص دائما على قراءة القرآن الكريم وسنة رسوله صلى الله عليه وعلى آله وسلم، ولكنني قليل الحفظ فما هي الطريقة التي تنصحونني بها كي أحفظ كتاب الله؟ أرشدوني بارك الله فيكم؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: من أسباب الحفظ:

أولا: أن يبادر الإنسان به في حال صغره، لأن الحفظ في الصغر – كما قيل – كالنقش على الحجر، والإنسان الكبير يتذكر أشياء مرت عليه في صغره ولا يتذكر أشياء مرت عليه من قريب، فهذا أول سبب يكون به الحفظ.

ثانيا: المتابعة والدراسة وتعاهد ما حفظ، ولهذا أمر النبي – عليه الصلاة والسلام- بتعهد القرآن، وقال عليه الصلاة والسلام: «إنه أشد تفلتا من الإبل في عقلها».

ثالثًا: أن يكون دائما مرتبطًا ارتباطًا نفسيا بما حفظه، بحيث لا يغيب عن ذهنه، وبحيث يعرف ويشعر نفسه بأنه ملزم بهذا الذي حفظه من العلم، من كتاب الله وسنة رسوله -صلى الله عليه وعلى آله وسلم، وأقوال أهل العلم.

رابعا: أن يكون على جانب كبير من الإيمان بالله -عز وجل-، وتقوى الله سبحانه وتعالى ، فإن هذا من أكبر أسباب الحفظ، يقول الله -تبارك وتعالى -: ﴿ وَالَّذِينَ اهْتَدَوْا زَادَهُمْ هُدًى وَءَانَهُمْ تَقْوَنَهُمْ ﴾ [محمد: ١٧]. ومن الحكم المأثورة: قيّدوا العلم بالعمل، فالعمل بالعلم من أسباب حفظه وربطه، فإذا كان الإنسان كثير المعاصي فإن المعاصي توجب النسيان قال الله – تعالى: ﴿ فَبِمَا نَقْضِهِم مِيثَقَهُمْ لَعَنَّهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَسِيَةٌ يحرفون الْكَلِمَ عَن مَوَاضِعِهِ، وَنَسُوا حَظًّا مَمَا ذَكَرُوا بِهِ ﴾ [المائدة: ١٣]. فالمعاصي سبب كبير من أسباب النسيان، كما أن الطاعات والإيمان سبب كبير من أسباب الحفظ، ومما يؤثر عن الشافعي رحمه الله أنه قال:

شكوت إلى وكيع سوء حفظي                             فأرشدني إلى ترك المعاصي

و قال اعلم بأن العلم نور                                   ونور الله لا يُؤْتاه عاصي

وقد قيل: ومن عمل بما علم ورثه الله علم ما لم يعلم.

مطالب مرتبط:

(۶۲۶) سوال دختر معلول در رابطه با آموختن علم

(۶۲۶) خانمی پرسیده: من دختری معلول هستم و مرحله‌ی متوسطه را به پایان رسانده و دوست دارم که علم شرعی را در اسرع وقت بیاموزم. به این خاطر من به دو سبب، به ترک تحصیل فکر می‌کنم: اول: طلب علم دینی. دوم: شدت معلولیتم؛ چرا که برای رفتن به مدرسه، خیلی اذیت شده و خسته […]

ادامه مطلب …

(۶۳۱) سوال: دانشجو نزد شیخ معین درس بیاموزد؟

(۶۳۱) سوال: آیا طالب علم باید تنها یک شیخ معین را انتخاب کرده و نزد او کسب علم نماید، یا می‌تواند بیشتر از یک شیخ را انتخاب کند؟ جواب: اگر در بدایت طلب علم باشد، نظرم این است که یک شیخ را انتخاب کند. چون ممکن است مشایخ در یک مسأله اختلاف نظر داشته باشند […]

ادامه مطلب …

(۶۴۵) سؤال: حکم قرائت قرآن با لکنت زبان چیست؟

(۶۴۵) سؤال: از شما بزرگوار در مورد تجوید قرآن کریم سوال دارم. چون من می‌خواهم قرائت قرآن را به خوبی یاد بگیرم. اما خواندن آن با تجوید برای من سخت است و هنگام قرائت، بسیار دچار لکنت می‌شوم. معلمی هم ندارم که تجوید را به من بیاموزد. حال با توجه به این مسأله، قرائت قرآن […]

ادامه مطلب …

(۶۵۶) سوال: کدام یک از کتب تفسیر را بخوانم؟

(۶۵۶) سوال: از میان کتاب‌های تفسیر، کدام کتاب‌ها را مطالعه کنیم؟ جواب: کتاب‌های تفسیر زیادند و علما هر کدام قرآن را از جانبی تفسیر کرده‌اند؛ برخی به جنبه‌ی معانی قرآن پرداخته و کاری به إعراب و بلاغت و امثال آن ندارند. برخی دیگر جنبه‌ی مسائل إعرابی و بلاغت و امثال آنها بر تفسیرشان غالب است. […]

ادامه مطلب …

(۶۱۳) بهترین روش برای فراگیری فقه چیست

(۶۱۳) سوال: بهترین روشی که یک طالب علم می‌تواند برای فراگیری فقه اسلامی در پیش گیرد چیست؟ آیا می‌توان بدون مشورت به خواندن کتاب پرداخت و هر جا مشکلی داشت، درخواست شرح و توضیح از فقها و علما، نموده و تحصیل خود را بدین منوال ادامه دهد؟ جواب: دو راه برای کسب علم وجود دارد: […]

ادامه مطلب …

(۶۴۹) سوال: کتاب‌های مفید برای طالب علم متوسط

(۶۴۹) سوال: مطالعه‌ی چه کتاب‌هایی را به طالب علمی که در اواسط طلب علم است، توصیه می‌کنید؟ جواب: اول از هر چیز می‌گویم: هیچ کتابی بهتر و برتر از قرآن نیست. بنا بر این به برادرانم توصیه می‌کنم که به قرآن عنایت ورزیده، آن را حفظ کرده و بفهمند و به آن عمل نمایند. منهج […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه