(۶۱۱۳) سوال: زنی نذر نموده اگر الله À امری از امور دنیا را برای او محقق ساخت یک هفته روزه بگیرد، لذا آن امر محقق شد و به نذر خود وفا نمود. سؤال این است که آیا برای او پاداش روزه نوشته میشود و به وسیلهی آن نیکیهایش افزایش مییابد یا خیر؟ زیرا روزهی او به خاطر محقق شدن امری از امور دنیا بوده است؟
جواب:
بله، بر وفای به نذر خود پاداش دارد اما بر نذر خود پاداش ندارد، زیرا رسول الله ﷺ از نذر نمودن نهی نموده و میفرماید: «إنه لا یأتي بخير»[۱]: (خیری را نميآورد) همچنین میفرماید: «إنه لا یرد قضاء»[۲]: (مقدرات را تغییر نمیدهد) متأسفانه بسیاری از مردم هرگاه خود یا یکی از نزدیکان یا دوستانش دچار بیماری شود میگوید: به خاطر الله نذر میکنم اگر الله مرا یا بیمار مرا شفا داد یک ماه روزه بگیرم یا فلان مقدار صدقه بدهم یا شبیه آن. این اشتباه است. یعنی آیا الله À مصیبت را جز با شرط بر نمیدارد؟ به الله قسم، هزگز نذر مقدری را تغییر نمیدهد. اگر الله À مقدر نموده باشد این بیمار فوت کند، فوت میکند هر چند که برای شفای آن نذر کرده باشد و اگر الله À مقدر نموده باشد که شفا یابد، شفا مییابد هر چند برای آن نذر نکرده باشد. نذر همانطور که رسول الله ﷺ میفرماید: مقدری را تغییر نمیدهد و خیری نمیآورد و از آن نهی نموده است. به همین دلیل تمایل برخی از اهل علم به حرام بودن نذر است و بر انسان واجب است دست نگه دارد. دیدگاه حرام بودن آن دیدگاه قوی بوده و دور نیست:
اول: زیرا رسول الله ﷺ از آن نهی نموده است.
دوم: هرگاه از انسان بلا برداشته شود یا اینکه نعمتی برای او حاصل شود، آن را به نذر خود نسبت میدهد و میگوید: هنگامی که نذر نمودم الله خیر را برای من آورد یا اینکه هنگامی که نذر نمودم الله بیمار مرا شفا داد. آن را به فضل الله À نسبت نمیدهد و این مسئلهی بزرگی است.
سوم: نذر کننده سریع پشیمان شده و میگوید: ای کاش خود را مقید نمیکردم وای کاش نذر نمیکردم. بسیار پشیمان میشود سپس هرگاه آنچه را شرط نموده محقق شد درِ هر عالِمی را میزند تا اینکه چه بسا خود را رها سازد. بنابراین در مشکل بزرگی میافتد. چقدر زیاد هستند کسانی که میخواهند خود را رها کنند سپس برخی اوقات به نذری که در مقابل آنچه میخواسته و الله À به او داده، وفا نمیکند. این شخص در حقیقت به عهدی که با الله À بسته وفا نمیکند در حالی که این خطر بزرگی است. الله À میفرماید: {وَمِنْهُم مَّنْ عَاهَدَ اللَّهَ لَئِنْ آتَانَا مِن فَضْلِهِ لَنَصَّدَّقَنَّ وَلَنَكُونَنَّ مِنَ الصَّالِحِينَ * فَلَمَّا آتَاهُم مِّن فَضْلِهِ بَخِلُوا بِهِ وَتَوَلَّوا وَّهُم مُّعْرِضُونَ * فَأَعْقَبَهُمْ نِفَاقًا فِي قُلُوبِهِمْ إِلَىٰ يَوْمِ يَلْقَوْنَهُ بِمَا أَخْلَفُوا اللَّهَ مَا وَعَدُوهُ وَبِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ}[التوبة: ۷۵-۷۷]: (برخی از آنها با الله (عهد و) پیمان بستند که اگر (الله) از فضل خود (نصیبی) به ما دهد قطعاً صدقه (و زکات) خواهیم داد واز نیکوکاران خواهیم بود * پس چون (الله) از فضل خود به آنها (نصیبی) بخشید، به آن بخل ورزیده واعراض کنان روی گرداندند (وسر پیچی کردند) * پس (این عمل، ) نفاق را تا روزی که او (الله) را ملاقات کنند در دلهایشان بر قرار ساخت و به (سبب) آنچه که با الله وعده کرده بودند خلاف نمودند (وعهد شکنی کردند) وبه (سبب) آنکه دروغ میگفتند) چه بسا این نذر کننده که به عهد و پیمان خود وفا نکرده و تا هنگام مرگ دچار نفاق شود -پناه بر الله-.
بنابراینای برادرم! از نذر پرهیز نموده و تو را از نذر بر حذر میدارم و نذر نکن! اگر بیمار داری از الله À برای او طلب شفا کن و اگر چیزی از مال خود را گم کردی از الله À طلب کن آن را برگرداند و اگر فقیر هستی از الله À طلب بی نیازی کن و نذر نکن!
[۱] تخریج آن گذشت.
[۲] تخریج آن گذشت.