(۱۷۷۱) سوال: بعضی از علما بر مسلمانی که روزه بگیرد و نماز نخواند ایراد میگیرند در صورتی که نماز چه ربطی به روزه دارد؟ من میخواهم با روزه گرفتن از درِ ریّان وارد بهشت شوم و معلوم است که بین رمضان تا رمضان گناهان بین آنها پاک میشود. لطفا در این باره توضیح دهید وفقکم الله؟
جواب:
کسانی که بر تو عیب گرفتهاند که نماز نمیخوانی ولی روزه میگیری، در عیب گرفتنشان کار درستی انجام دادهاند چون که نماز ستون اسلام است و اسلام جز با آن بر پا نمیشود و کسی که آن را ترک کند کافر گشته و از ملت اسلام بیرون رفته است و شخص کافر، روزه، صدقه، حج و دیگر اعمال صالح او مورد قبول الله واقع نمیشود زیرا اللهÀ میفرماید:{وَمَا مَنَعَهُمۡ أَن تُقۡبَلَ مِنۡهُمۡ نَفَقَـٰتُهُمۡ إِلَّاۤ أَنَّهُمۡ كَفَرُوا۟ بِٱللَّهِ وَبِرَسُولِهِۦ وَلَا یَأۡتُونَ ٱلصَّلَوٰةَ إِلَّا وَهُمۡ كُسَالَىٰ وَلَا یُنفِقُونَ إِلَّا وَهُمۡ كَـٰرِهُونَ} [سوره التوبة: ۵۴] (و هیچ چیز مانع قبول انفاقهای آنها نشد، مگر آنکه به الله و پیامبرش کافر شدند، و جز با کسالت (و بی میلی) برای نماز حاضر نمیشوند، و جز با کراهت انفاق نمیکنند) برای همین اگر روزه بگیری ولی نماز نخوانی به تو میگوییم: که روزهات باطل است و صحیح نمیباشد و نزد الله نفعی به تو نمیرساند و به او نزدیکت نمیکند.
اما درمورد این توهم که بین رمضان تا رمضان تمام گناهان شما پاک میشود به تو میگوییم که احادیث در این مورد را نشناختهای، رسول اللهﷺ میفرماید: «الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ، وَالْجُمْعَةُ إِلَى الْجُمْعَةِ، وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ»[۱] (نماز پنجگانه و جمعه تا جمعه و رمضان تا رمضان، کفارهی گناهان بینشان است اگر از کبائر اجتناب شود) پس رسول اللهﷺ اجتناب از کبائر را شرط قرار داد و شمایی که نماز را ترک کردهای پس از کبائر دوری نکردهای و آیا کبیرهای بزرگتر از ترک نماز میباشد؟ بلکه این ترک نماز کفر است پس چگونه ممکن است که روزهگرفتن تو سبب محو گناه ترک نماز تو شود در صورتی که از تو قبول نمیباشد چون تو کافر گشتهای والعیاذ بالله.
و پس بر تو ای برادرم لازم است که به سوی پروردگارت توبه کنی و آنچه از نماز برای تو فرض گردانیده بجای آوری و بعد از آن نیز روزهات را بگیری و برای همین رسول اللهﷺ زمانی که معاذ را به سوی یمن فرستاد و به او فرمود: «إِنَّكَ تَقْدَمُ عَلَى قَوْمٍ أَهْلِ كِتَابٍ، فَلْيَكُنْ أَوَّلَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ عِبَادَةُ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ، فَإِذَا عَرَفُوا اللَّهَ فَأَخْبِرْهُمْ أَنَّ اللَّهَ فَرَضَ عَلَيْهِمْ خَمْسَ صَلَوَاتٍ فِي يَوْمِهِمْ وَلَيْلَتِهِمْ»[۲] و ابتدا با نماز شروع کرد و سپس زکات که بعد از ذکر شهادتین آورده شده است.
[۱] [ رواه مسلم (٢٣٣)]
[۲] [ رواه البخاری (۱۴۵۸) و مسلم (۱۹)]