دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۷۶۹) مادرم نماز نمی‌خواند مگر در رمضان، چگونه او را نصیحت کنم؟

(۱۷۶۹) سوال: مادرم نماز نمی‌خواند مگر در رمضان و من بسیار او را نصیحت کرده‌ام و همچنین از خلال نوار‌های دینی و کتاب‌ها و احادیث ترغیب و ترهیب و به وسیله‌های مختلف نصیحت کرده‌ام اما او این نصحیت من را استجابت نمی‌کند و می‌گوید که کارهای خانه به من اجازه نمی‌دهد و کسی نیست که در کار‌های خانه مرا یاری دهد از امور پخت و پز و غیره و چه بسا فقط در وقتی که من هستم فقط نماز بخواند و زمانی که من در سفر هستم سهل‌انگاری به خرج دهد و بعضی از اوقات نماز را ترک کند. توجیه شما چیست جناب شیخ؟ و همچنین توجیه شما برای من چیست و باید با او چه کار کنم؟ آیا با او قطع رابطه کنم و پیام دادن به او را ترک کنم؟

جواب:

نصیحت من به این زن این است که تقوای الهی را رعایت کند و به آنچه الله از نمازهای پنجگانه را فرض گردانیده است بجای آورد و کسی که نماز را بدون عذر ترک کند کافر و مرتد می‌گردد و اگر با وجود عذر نماز را ترک کرد مثل خواب و یا غفلت زمانی که آن را به یاد آورد و یا بیدار شد نمازش را بخواند.
و به این زن می‌گویم که تقوای الله را در خودش رعایت کند و اگر بر ترک نماز مرد با حالت کفر مرده‌ای و همراه فرعون، هامان، قارون و أبی بن خلف حشر می‌گردی و اللهÀ بهشت را بر تو حرام می‌گرداند و قرآن و سنت و اقوال صحابه همه‌اش دلالت بر کفر تارک نماز را دارند.
و اما از قرآن در مورد مشرکین می‌فرماید: {فَإِن تَابُوا۟ وَأَقَامُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُا۟ ٱلزَّكَوٰةَ فَإِخۡوَ ا⁠نُكُمۡ فِی ٱلدِّینِۗ وَنُفَصِّلُ ٱلۡـَٔایَـٰتِ لِقَوۡمࣲ یَعۡلَمُونَ} [سوره التوبة: ۱۱] (پس اگر توبه کنند، و نماز را بر پا دارند، و زکات را بدهند، برادران دینی شما هستند، و ما آیات خود را برای گروهی که می‌دانند بیان می‌کنیم) وجه دلالت این آیه این است که اللهÀ سه شرط برای اخوت دینی می‌گزارد: توبه از شرک، اقامه‌ی نماز و پرداخت زکات. توبه از شرک که به اجماع مسملین شرط محسوب می‌شود و اخوت بین مشرک و مؤمن مطلقا وجود ندارد اگر چه مادر، پدر و یا برادرش باشد که در حقیقت برادر او نمی‌باشد و برای همین اللهÀ به نوح می‌گوید: {رَبِّ إِنَّ ٱبۡنِی مِنۡ أَهۡلِی وَإِنَّ وَعۡدَكَ ٱلۡحَقُّ وَأَنتَ أَحۡكَمُ ٱلۡحَـٰكِمِینَ} [سوره هود: ۴۵] («پروردگارا! همانا پسرم از خاندان من است، و بی‌گمان وعدۀ تو (دربارۀ نجات خاندانم) حق است، و تو بهترین داورانی») و اللهÀ فرمود: {إِنَّهُۥ لَیۡسَ مِنۡ أَهۡلِكَ} [سوره هود: ۴۶] (همانا او از خاندان تو نیست) با وجود این که پسرش بود الله از اهل بودن او را منتفی کرد چون که کافر بود و بزرگترین افتراق بین مسلمان و کافر است.
و اما ظاهر آیه این را می‌رساند که اخوت دینی ثابت نمی‌شود تا این که نماز را برپا بدارد و اخوت دینی نیز با معاصی از بین نمی‌رود هرچند که بزرگ باشند زیرا که برادری دینی فقط با کفر از بین می‌رود بنابراین این آیه دلالت بر کفر تارک نماز دارد.
و در مورد پرداخت زکات نیز مانند اقامه‌ی نماز است که اکر پرداخت نکرد کافر می‌گردد و بعضی از اهل علم و روایتی از امام احمدË آمده است و این ظاهر آیه است ولی با حدیثی در صحیح مسلم که ابو هریرةJ از رسول اللهﷺ روایت می‌کند در تعارض است: «مَا مِنْ صَاحِبِ ذَهَبٍ، وَلَا فِضَّةٍ لَا يُؤَدِّي مِنْهَا حَقَّهَا ؛ إِلَّا إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ صُفِّحَتْ لَهُ صَفَائِحُ مِنْ نَارٍ، فَأُحْمِيَ عَلَيْهَا فِي نَارِ جَهَنَّمَ، فَيُكْوَى بِهَا جَنْبُهُ، وَجَبِينُهُ، وَظَهْرُهُ، كُلَّمَا بَرَدَتْ أُعِيدَتْ لَهُ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ، حَتَّى يُقْضَى بَيْنَ الْعِبَادِ، فَيَرَى سَبِيلَهُ ؛ إِمَّا إِلَى الْجَنَّةِ، وَإِمَّا إِلَى النَّارِ» (هر صاحب طلا و نقره‌ای که زکات آن‌ها را پرداخت نکند در روز قیامت آن طلاها و نقره‌ها برای او به ورق‌هایی از آتش بدل خواهند شد که حرارت خود را از آتش جهنم می‌گیرند و به وسیله‌ی آن‌ها پشت، پهلو و پیشانی‌اش داغ می‌گردد؛ هرگاه سرد شوند دوباره داغ می‌گردند و این کار در روزی که طول آن به اندازه‌ی پنجاه هزار سال [دنیا] است ادامه می‌یابد تا آن‌گاه که میان بندگان قضاوت شود و هر یک راه خود را به سوی بهشت یا جهنم در پیش گیرد) پس زمانی که ممکن است مسیرش به بهشت برسد پس کافر نیست چون که کافر به بهشت راه ندارد.
و اما دلالت سنت بر کفر تارک نماز، در صحیح مسلم از جابر بن عبداللهJ روایت است که رسول اللهﷺ فرموده است: «إِنَّ بَيْنَ الرَّجُلِ وَبَيْنَ الشِّرْكِ وَالْكُفْرِ تَرْكَ الصَّلَاةِ» (فاصله‌ی انسان با شرک و کفر ترک نماز است) و در سنن از بریدة بن الحَصیب روایت است که رسول اللهﷺ فرمودند: «إِنَّ الْعَهْدَ الَّذِي بَيْنَنَا وَبَيْنَهُمُ الصَّلَاةُ، فَمَنْ تَرَكَهَا فَقَدْ كَفَرَ» ( عهد بین ما و ایشان نماز است پس کسی آن را ترک کند حقیقتا کافر گشته است)
و اما اقوال صحابه که عبدالله بن شقیقJ که از تابعین معروف می‌باشد از اصحاب می‌گوید: (كَانَ أَصْحَابُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَرَوْنَ شَيْئًا مِنَ الْأَعْمَالِ تَرْكُهُ كُفْرٌ غَيْرَ الصَّلَاةِ) (اصحاب محمد ترک هیچ اعمالی را کفر نمی‌دانستند مگر نماز) و اسحاق بن راهویه نیز از صحابه بر کفر تارک نماز، اجماع نقل می‌کند.
و دلیل چهارمی هم وجود دارد که عقلی است و این است که معقول نمی‌باشد که شخصی بر ترک نماز محافظت کند با وجود عظمت و شرفی که نماز در ارکان اسلام دارد و او مؤمن به الله و روز قیامت باشد و این محال است.
مبنی بر همین این مادر را بر حذر می‌داریم که فقط در رمضان نماز بخواند و عجیب است که کارهای خانه را عذر قرار داده است و نمی‌دانم که چگونه کارهای خانه فقط او را در غیر رمضان مشغول می‌کند؟ پس باید به این سوال جواب دهد.
سپس می‌گوییم: قطعا نماز وقتی زیادی را از او نمی‌گیرد یعنی کل نماز با وضوی آن همه‌اش ربع ساعت یا ده دقیقه بیشتر وقت او را نمی‌گیرد ولی شیطان عقول انسان را به بازی گرفته و چیزی به این آسانی را برای او سخت جلوه می‌دهد.
مخصوصا که منزلت نماز در دین بسیار عظیم است به خاطر همین شیطان بر سست کردن انسان در مورد نماز بسیار حریص است چون که شیطان با ترک سجده‌ای برای الله کافر گشت زمانی که الله امر کرد برای انسان سجده کند پس تکبر ورزید و از کافرین گردید و می‌خواهد که بنی آدم نیز مانند خودش کافر شوند همانطور که دشمنان مسلمین می‌خواهند مسلمانان نیز مانند خودشان کافر شوند که اللهÀ در موردشان می‌فرماید: {وَدُّوا۟ لَوۡ تَكۡفُرُونَ كَمَا كَفَرُوا۟ فَتَكُونُونَ سَوَاۤءࣰ} [سوره النساء: ۸۹] (آنان آرزو می‌کنند که شما هم مانند آن‌ها کافر شوید تا با هم یکسان شوید) و بر این مادر واجب است که در مورد خودش تقوای الهی را پیشه کند و از اللهÀ کمک بخواهد و هنگامی که نماز را بر پا داشت او را در کارهای خانه نیز کمک خواهد کرد و اللهÀ می‌فرماید: {یَـٰۤأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ ٱسۡتَعِینُوا۟ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّـٰبِرِینَ} [سوره البقرة: ۱۵۳] (ای کسانی‌که ایمان آورده‌اید، از شکیبایی و نماز یاری بجویید، که همانا الله با شکیبایان است) و با وقتی که برای نماز می‌گزارد الله مابقی وقتش را بابرکت می‌کند که در صورت نبود آن برایش حاصل نمی‌شود.
اما به نسبت فرزند برایش واجب است که مادرش را نصیحت کند و از آن تحذیر دهد و اما اگر باز هم انجام نداد و اگر در قطع ارتباطش مصلحتی است که توبه کند و از کارش خجالت بکشد پس این کار را بکند و اگر فقط به مشکل و طغیان او می‌افزاید پس این کار نکند.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: والدتي لا تُصَلِّي إلا في رمضان، ونصحتها كثيرًا بالمداومة على أداء الصلاة، وذلك من خلال الأشرطة الدينية، والكتيبات والأحاديث من ترغيب وترهيب وشتى الوسائل، ولكنها لا تستجيب لهذا النصح، وتقول بأن عملي في البيت لا يسمح لي، لأنني ربة بيت ولا يوجد من يساعدني في متطلبات المنزل من أمور الطهي والغسيل والكي إلى آخره، وربما لا تصلي إلا أثناء وجودي، وعند سفري تتهاون وتترك بعض الأوقات من الصلاة. ما توجيهكم شيخ محمد؟ وتوجيهكم أيضًا لي أنا ماذا أفعل معها؟ هل أقاطعها وأترك مراسلتها؟

فأجاب رحمه الله تعالى: نصيحتي لهذه المرأة أن تتقي الله -عز وجل-، وأن تقوم بما أوجب الله عليها من الصلوات الخمس في أوقاتها، لأن من ترك الصلاة بلا عذر فإنه يكون كافرًا مرتداً عن دين الإسلام، وإن تركها لعذر حتى خرج وقتها مثل النوم والغفلة أي النسيان فإنه يصليها متى ذكرها ومتى استيقظ.

وأقول لهذه المرأة: اتقي الله في نفسك فإنك إن مت على ترك الصلاة من كافرة، وحشرت مع فرعون وهامان وقارون وأبي بن خلف، وحَرَّمَ الله عليك الجنة، فإن القرآن والسنة وأقوال الصحابة  رضي الله عنهم كلها تدل على أن تارك الصلاة كافر.

أما القرآن فقوله تعالى في المشركين: ﴿ فإن تَابُوا وَأَقَامُوا الصَّلَوةَ وَءَاتَوُا الزَّكَوةَ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ ﴾ [التوبة: (١١]، ووجه الدلالة من هذه الآية أن الله اشترط لثبوت الأخوة الدينية ثلاثة شروط الأول: التوبة من الشرك، والثاني: إقامة الصلاة، والثالث: إيتاء الزكاة فأما التوبة من الشرك فهي شرط لثبوت الأخوة الإيمانية بإجماع المسلمين، إذ لا أخوة بين المشرك والمؤمن إطلاقا، حتى ولو كان أخاه من أبيه وأمه، فإنه ليس أخا له في الحقيقة، ولهذا قال الله -تبارك وتعالى- لنوح عليه الصلاة والسلام حين قال: ﴿ رَبِّ إِنَّ ابْنِي مِنْ أَهْلِي وَإِنَّ وَعْدَكَ الْحَقُّ وَأَنتَ أَحْكَمُ الْحَكِيمِينَ ﴾ [هود : ٤٥] ، قال الله تعالى: ﴿إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ ﴾ [هود: ٤٦]، فنفى الله تعالى أن يكون من أهله مع أنه ابنه، لأنه كافر، وأعظم بينونة وفرقة ما تكون بين المسلم والكافر.

وأما إقامة الصلاة فإن ظاهر الآية الكريمة أنها لا تثبت الأخوة في الدين إلا إذا أقام الصلاة، ومفهومه إذا لم يقم الصلاة فلا أخوة في الدين، ولا تنتفي الأخوة في الدين بمجرد المعاصي وإن عظمت، بل لا يكون انتفاء الأخوة في الدين إلا بالكفر، وعلى هذا فتكون الآية دالة على أن من لم يقم الصلاة فهو كافر.

وأما إيتاء الزكاة فنقول فيه كما قلنا في إقامة الصلاة: إن من لم يؤتِ الزكاة فهو كافر خارج عن الملة، وقد قال بذلك بعض أهل العلم، أي: إن ترك إيتاء الزكاة كفر مخرج عن الملة، وهو رواية عن الإمام أحمد بن حنبل رحمه الله، وهو ظاهر الآية الكريمة، لكن هذا معارض بما ثبت في صحيح مسلم عن أبي هريرة رضي الله عنه عن النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- قال: «ما من صاحب ذهب ولا فضة لا يؤدي منها حقها، إلا إذا كان يوم القيامة صُفْحَتْ له صفائح من نار، وأُخمِيَ عليها في نار جهنم، فيُكْوَى بها جنبه وجبينه وظهره، كلما بردت أُعِيدَتْ في يوم كان مقداره خمسين ألف سنة، حتى يقضى بين العباد، ثم يرى سبيله: إما إلى الجنة، وإما إلى النار»، فكونه يرى سبيله إلى الجنة يدل على أنه ليس بكافر، إذ لو كان كافرًا لم يكن له سبيل إلى الجنة، وعلى هذا فيكون إخراج إيتاء الزكاة من هذه الآية الكريمة ثابتا بالسنة.

وأما دلالة السُّنَّة على كفر تارك الصلاة فقد ثبت في صحيح مسلم عن جابر بن عبد الله رضي الله نه أن النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- قال: «بين الرجل وبين الكفر والشرك ترك الصلاة»، وفي السنن عن بُرَيْدَةَ بن الْحَصِيب أن النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- قال: «العهد الذي بيننا وبينهم الصلاة، فمن تركها فقد كفر».

وأما أقوال الصحابة فقد نقل عبد الله بن شقيق -وهو من التابعين المعروفين- عن أصحاب النبي صلى الله عليه و سلم «أنهم لا يرون شيئًا من الأعمال تركه كفر إلا الصلاة»، ونقل إجماع الصحابة إسحاق بن راهويه على أن تارك الصلاة کافر.

وهناك دليل رابع يدل على كفر تارك الصلاة، وهو الدليل النظري، فإنه ليس من المعقول أن يحافظ الإنسان على ترك الصلاة مع عظمها، وشرف مرتبتها في أركان الإسلام، وعلو شأنها وهو مسلم مؤمن بالله واليوم الآخر، هذا محال.

وبناءً على ذلك تُحَذِّرُ هذه الأم التي لا تصلي إلا في رمضان من ترك الصلاة، والعجب أنها تعتذر بشؤون البيت ولا أدري كيف تكون شؤون البيت شاغلة لها عن الصلاة في غير رمضان وغير شاغلة لها في رمضان؟ فلتجب عن هذا السؤال.

ثم نقول: إن الصلاة لا تستوعب وقتا طويلا، يعني: أن الصلاة كلها بوضوئها إذا كان وضوءًا عاديًا لا تستوعب أكثر من ربع ساعة أو عشر دقائق، ولكن الشيطان يلعب بعقول بني آدم حتى يجعل السهل اليسير عسيرا عليهم، ولاسيما إذا عظمت منزلته في دين الله، أي: إذا عظمت منزلة هذا الشيء في دين الله، فإن الشيطان يحرص غاية الحرص على أن يُثَبِّطَ الإنسان عنه، لأن الشيطان كفر بترك سجدة الله -عز وجل- حين أمره أن يسجد لآدم فاستكبر وكان من الكافرين، وهو يريد من بني آدم أن يكفروا كما كفر هو، كما أن أعداء المسلمين من الكفار أيضًا يَوَدُّون أن يكفر المسلمون كما كفروا، قال الله تعالى: ﴿ وَدُّوا لَوْ تَكْفُرُونَ كَمَا كَفَرُوا فَتَكُونُونَ سَوَاءَ ﴾ [النساء: ٨٩]، فعلى هذه الأم أن تتقي الله -عز وجل- في نفسها، وأن تستعين الله، وهي إذا قامت بالصلاة فإن الصلاة تعينها على شؤون البيت قال الله تعالى: ﴿ اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَوةُ إِنَّ الله مَعَ الصَّابِرِينَ ﴾ [البقرة: ١٥٣]، والوقت الذي ينقضي بفعل الصلاة وما يلزم لها من طهارة ونحوها يجعل الله تعالى في بقية الزمن بركة يحصل فيه من الأعمال ما لا يحصل فيما لو نزعت البركة.

أما بالنسبة للولد: فإن الولد قد قام بواجبه حين كان ينصح أمه ويحذرها ويخوفها ولكنها لم تفعل، وأما مقاطعته إياها فينظر إن كان في مقاطعته إياها مصلحة – بحيث تتوب إلى الله عز وجل، وتخجل مما كانت عليه – فليقاطعها لعلها تتوب وإن كانت مقاطعته إياها لا تزيدها إلا تماديًا وطغيانا فلا يقاطعها.

مطالب مرتبط:

(۱۸۰۱) قضای نمازهای فوت شده

در چنین موردی توبه کافی است زیرا هر کسی که عبادتی را بدون عذر از وقت محدودش خارج کند برای او قضایی نیست و اگر قضا کند نیز برای او فایده‌ای ندارد و قضای آن بیهوده است...

ادامه مطلب …

(۱۷۵۷) آیا غذا خوردن همراه تارک نماز جایز است؟

هنگامی که تارک نماز مرتد و کافر باشد پس جایز نیست که همراه او سکنی گزید بلکه هجر او واجب است مگر این که برای دعوت او به سوی اسلام و حق باشد...

ادامه مطلب …

(۱۸۰۲) آیا قضای نمازهای فوت شده لازم است؟

قضای نماز و روزه‌ای که به صورت عمدی آن را ترک کرده‌ای برای تو مشروع نمی‌باشد زیرا که برای تو فایده‌ای ندارد و هر عبادتی که وقت معینی دارد و اگر انسان بدون عذر آن را از وقتش خارج کند از او قبول نمی‌شود ...

ادامه مطلب …

(۱۷۸۹) حکم قضای نمازهای ترک شده

در مورد نمازهایی که ترک کرده‌ای و سوال کننده را الان مخاطب قرار می دهم که توبه در مورد آن کفایت می‌کند و باقی عمرت آن را خوب بجای آور و آنچه فوت شده است قضا ندارد...

ادامه مطلب …

(۱۷۷۵) حکم شخصی که فقط نماز جمعه را می‌خواند

نزد برخی از اهل علم کافر است زیرا که بعضی از علما گفته‌اند که اگر انسان حتی یک نماز را عمدا ترک کند تا وقتش تمام شود و بدون عذر باشد کافر می‌گردد...

ادامه مطلب …

(۱۷۸۲) حكم مردی كه وفات کرده است و به اخلاق نیک متصف بوده است ولی نماز نمی‌خوانده است

این مردی که وفات کرده است و نماز و روزه را انجام نمی‌داده است والعیاذ بالله بر کفر مرده است چون که قول راجح از اقوال اهل علم که از قرآن و سنت و اقوال صحابه برمی‌آید این است که تارک نماز کافر است...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه