دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۷۶۳) حکم شخصی که در حالت جنابت بدون خواندن نماز تا غروب می‌خوابد

(۱۷۶۳) سوال: حکم کسی که در سحر در حالت جنابت است و سحری می‌کند و بعد از اذان امساک می‌کند و می‌خوابد و نماز را نخوانده و غسل جنابت هم نکرده و می‌خوابد تا مغرب و نماز نخوانده و غسل هم نکرده است با دانستن این مطلب که همسرش سعی بر بیداری آن کرده و در حالی که بیدار بوده است و کلامش را نشنیده است؟ پس در این مورد به ما فتوا دهید جزاکم الله خیرا.

جواب:

اگر این مرد نماز این روز و غیره را رها کند روزه‌ی او باطل است زیرا که روزه‌ی انسان کافر صحیح نمی‌باشد و تارک نماز کافر و از دین خارج شده است و او از دین اسلام مرتد گشته است و اگر در این حال بمیرد او از اهل جهنم و جاودانه در آن می‌ماند و همراه فرعون، هامان، قارون و أُبی بن خلف حشر می‌گردد.

اما اگر فقط در این نماز را ترک کرده است و از عادتش می‌باشد که نماز می‌خواند البته شکی در این نیست که گناه بسیار عظیمی مرتکب شده است ولی کافر نمی‌شود و روزه‌اش صحیح است زیرا که از شروط روزه پاک بودن از جنابت نمی‌باشد و اگر انسان در حال جنب صبح کند روزه‌اش صحیح است یعنی اگر در آخر شب جنب شد و او سحری کرد و تا بعد از طلوع فجر غسل نکرد اگر روزه باشد روزه‌اش صحیح است و دلیل آن این قول اللهÀ می‌باشد: {فَٱلۡـَٔـٰنَ بَـٰشِرُوهُنَّ وَٱبۡتَغُوا۟ مَا كَتَبَ ٱللَّهُ لَكُمۡۚ وَكُلُوا۟ وَٱشۡرَبُوا۟ حَتَّىٰ یَتَبَیَّنَ لَكُمُ ٱلۡخَیۡطُ ٱلۡأَبۡیَضُ مِنَ ٱلۡخَیۡطِ ٱلۡأَسۡوَدِ مِنَ ٱلۡفَجۡرِۖ ثُمَّ أَتِمُّوا۟ ٱلصِّیَامَ إِلَى ٱلَّیۡلِۚ} [سوره البقرة: ۱۸۷] (پس اکنون (در شب‌های رمضان می‌توانید) با آنان آمیزش کنید، و آنچه را الله برای شما مقرر داشته طلب کنید. و بخورید و بیاشامید، تا رشتۀ سپید صبح از رشتۀ سیاه (شب) برای شما آشکار شود، سپس روزه را تا شب به پایان رسانید)و مقتضای آن این است که تا فجر طلوع کند جماع جایز است و از لازمه‌ی آن این می‌باشد که بعد از طلوع فجر غسل کند و برای همین رسول اللهﷺ در حالت جنب صبح می‌کرد و سپس روزه می‌گرفت.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما حكم من يكون عليه جنابة أثناء وقت السحور، ثم تسحر، وبعد الأذان نَوَى الْإمْسَاكَ ثم ذهب ونام، وهو لم يؤد الصلاة ولم يغتسل من الجنابة، ونام حتى المغرب ولم يؤد الصلاة ولم يغتسل، علما بأن الزوجة قامت بأمره وهو مستيقظ ولم يسمع كلامها؟ فأفتونا في هذا مأجورين.

فأجاب – رحمه الله تعالى-: إذا كان هذا الرجل يَدَعُ الصلاة في هذا اليوم وفي غيره فإنه لا صيام له، وصيامه باطل مردود عليه، لأن الصيام لا يصح من كافر، وتارك الصلاة كافر كفرًا أكبر مخرجًا عن الملة، وهو مرتد عن الإسلام إذا مات على هذه الحال فهو من أهل النار المخلدين فيها الذين يُحْشَرُون مع فرعون وهامان وقارون وأُيٍّ بن خلف.

أما إذا كان تَرَكَهَا في ذلك اليوم وحده، وكان من عادته أن يُصلِّي، فلا شك أنه أتى إنما عظيما، ولكنه لا يَكْفُرُ بذلك، وصيامه صحيح، لأنه ليس من شرط الصيام الطهارة من الجنابة ولهذا لو أن الإنسان أصبح جنبًا وهو صائم ا كان صومه صحيحًا، يعني: لو أنه حصلت عليه جنابة في آخر الليل، ثم تسحر ولم يغتسل إلا بعد طلوع الفجر فإن صيامه صحيح، ودليل ذلك قوله تعالى: ﴿ فَالْنَ بَشِرُوهُنَّ وَابْتَغُوا مَا كَتَبَ اللهُ لَكُمْ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا القِيَامَ إِلَى الَّيْل ﴾ [البقرة: ١٨٧]، وهذا يقتضي أنه يجوز أن يُجامِعَ إلى أن يَطْلُعَ الفجر، ومن لازم ذلك أنه لن يغتسل إلا بعد طلوع الفجر، ولهذا كان النبي عليه الصلاة والسلام- يصبح جنبا من أهله ثم يصوم.

مطالب مرتبط:

(۱۷۸۴) حکم کمک به شخصی كه نماز و روزه را بجای نمی‌آورد

او حرمتی ندارد و شایسته نیست که چیزی از غذا و نوشیدنی و یا غیره به او کمک شود زیرا او از اسلام مرتد گشته است و حکم او این است که به اسلام دعوت شود...

ادامه مطلب …

(۱۸۰۱) قضای نمازهای فوت شده

در چنین موردی توبه کافی است زیرا هر کسی که عبادتی را بدون عذر از وقت محدودش خارج کند برای او قضایی نیست و اگر قضا کند نیز برای او فایده‌ای ندارد و قضای آن بیهوده است...

ادامه مطلب …

(۱۸۰۵) چگونگی قضای نمازهای فوت شده

اگر اصلا نماز نخوانده است پس قضایی بر او نیست زیرا که برای او فایده‌ای ندارد و از او قبول نمی‌شود زمانی که عمدا نماز را از وقتش خارج کرده است....

ادامه مطلب …

(۱۷۹۵) حکم قضای نماز و روزه

بر او واجب است روزه‌ای که بعد از بلوغ بر آن فرض شده است را قضا کند ولی روزه‌ی قبل رسیدن او به بلوغ لازم نیست...

ادامه مطلب …

(۱۷۵۹) حکم تارک نماز در نزد امام شافعی رَحِمَهُ‌الله

در مذهب شافعی معروف است که تارک نماز کافر نمی‌باشد ولی ادله بر کافر بودن آن دلالت می‌دهد....

ادامه مطلب …

(۱۷۵۱) استقامت در نصیحت جوانانی که نماز نمی‌خوانند

در نصیحت فرزندان و جوانانتان استقامت کنید و اگر دست کشیدند و آنچه برایشان واجب بود را انجام دادند پس آنچه برای شما و آنان هست همین است.....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه