دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۲۳۵) حدیث در مورد شانه کردن مو

(۱۲۳۵) سوال: معنای این حدیث چیست: از عطاء بن یسار رَحِمَهُ‌الله روایت است که روزی مردی نزد رسول اللهﷺ آمد در حالی که سر و صورتش آَشفته بود. رسول اللهﷺ به او اشاره‌ای کرد مثل اینکه به او دستور داد برود موهایش را اصلاح کند. آن مرد رفت همین کار را کرد و سپس برگشت. رسول اللهﷺ فرمود: «آیا این بهتر از آن نیست که یکی از شما با سرِ آشفته بیاید مثل اینکه شیطان است»؟[۱] روایت مالک. منظور از این حدیث چیست؟ آیا این حدیث از رسول اللهﷺ است؟

جواب:

این حدیث آن طوری که سائل ذکر کرد، مُرسَل است. زیرا عطاء بن یسار رَحِمَهُ‌الله پیامبرﷺ را ندیده است. این حدیث نزد اهل علم از نوع مُرسَلِ ضعیف است. چون حدیث مرسل قابل پذیرش نیست تا زمانی که از طریقی دیگر به صورت موصول روایت شو.، یا اینکه حدیث از نوع مرسلی باشد که مشهور است و به آن عمل می‌شود و امت آن را پذیرفته است. چون این شهرت و عمل به آن و پذیرفته شدنش توسط امت، آن را ثابت می‌کند. یا اینکه شاهد دیگری به صورت متصل وجود داشته باشد که این حدیث را تقویت کند.

اما اصلاح مو: از رسول اللهﷺ ثابت است که ایشان موهایشان را شانه می‌کردند. همچنین ثابت است که شانه کردن را از سمت راست شروع می‌کردند. چنان که عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا می‌گوید: «رسول اللهﷺ در همه چیز، از راست شروع می‌کرد: در نعلین پوشیدن و در شانه کردن و در طهارتشان و در همه‌ی امور».[۲]

شایسته است که شانه کردن مو، گاهی اوقات باشد. یعنی یک روز در میان. مگر اینکه نیازی وجود داشته باشد که انسان مجبور باشد هر روز آن را شانه بزند. مثلا انسان جایی شاغل باشد که موهایش به هم بریزد و پر از غبار شود و لازم باشد که روزانه آن را شانه بزند. البته ما در مورد مویی حرف می‌زنیم که شایسته باشد. اما اینکه عده‌ای موهایشان را طوری باقی می‌گذارند که مخالف شرع است، ما آنها را از این کار نهی می‌کنیم.

***


[۱] موطأ مالک، (ج۲، ص۹۴۹، حدیث شماره۱۷۰۲)، با این لفظ: «هَذَا خَيْرًا مِنْ أَنْ يَأْتِيَ أَحَدُكُمْ ‌ثَائِرَ ‌الرَّأْسِ كَأَنَّهُ شَيْطَانٌ».

[۲] صحیح بخاری: کتاب الوضوء، باب التیمن فی الوضوء و الغسل، حدیث شماره (۱۶۶). صحیح مسلم: کتاب الطهارة، باب التیمن فی الطهور و غیره، حدیث شماره (۲۶۸)، از ام المومنین عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا با این لفظ: «كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يُعْجِبُهُ التَّيَمُّنُ فِي تَنَعُّلِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَطُهُورِهِ، وَفِي شَأْنِهِ كُلِّه».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما معنى الحديث: عن عطاء بن يسار رضي الله عنه قال: أتى رجل النبي صلى الله عليه وسلم ذات يوم ثائر الرأس واللحية، فأشار إليه  صلى الله عليه وسلم كأنه أمره بإصلاح شعره، ففعل ثم رجع ، فقال صلى الله عليه وسلم: «أليس هذا خيرًا من أن يأتي أحدكم ثائر الرأس كأنه شيطان»؟ أخرجه مالك. ما القصد بهذا الحديث؟ وهل هذا الحديث عن الرسول صلى الله عليه وسلم؟ نرجو بهذا إفادة.

فأجاب رحمه الله تعالى: الحديث كما ساقه السائل مُرْسَل، فإن عطاء بن يسار لم يُدْرِك النبي صلى الله عليه وسلم، والحديث المرسل عند أهل العلم من قِسْم الضعيف، إذ إن المُرْسَل لا يُقْبَل حتى يأتي موصولاً من وجه آخر، أو يكون الحديث المرسل مشهورًا معمولا به ومُتَلَقَّى بالقبول من الأمة، فإن هذه الشهرة والعمل وتلقيه بالقبول يجعله ثابتا أو يكون له شاهد متصل من حديث آخر يتقوى به.

أما إصلاح الشعر من حيث هو إصلاح فإنه قد ثبت عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه كان يُرَجُل شعره، وأنه -عليه الصلاة والسلام – يبدأ بيمينه، كما قالت عائشة رضي الله عنها: «كان صلى الله عليه وسلم النبي يُعْجِبه التَّيَمُّن في تَنَعُلِه وتَرَجُلِه وفي طَهُوره، وفي شأنه كله».

وينبغي أن يكون تسريح الشعر وترجيله غبا، أي: يوما بعد يوم، اللهم إلا إذا دعت الحاجة إلى ترجيله كل يوم، كما لو كان الإنسان يزاول أعمالا تقتضي الشعث والغبرة ويحب أن يرجله كل يوم، ونحن نتكلم عن الشعر الذي ينبغي اتخاذه، وأما ما يفعله بعض الناس من اتخاذ الشعر على وجه لا يُقره الشَّرْع، فإننا ننهاه أصلا عن اتخاذ الشعر على كيفية لا يُقرها الشرع.

مطالب مرتبط:

(۱۱۴۴) جای دعا بعد از سلام یا قبل از آن

به خاطر دلایلی که در قرآن و سنت وجود دارد، انسان اگر قبل از اینکه سلام نماز بدهد، دعا کند، بهتر است از اینکه بعد از سلام نماز، دعا کند.

ادامه مطلب …

(۱۲۵۶) صحت حدیث: الله به صف کج نگاه نمی‌کند

این حدیث صحیح نیست. اما پیامبر به راست بودن صفوف نماز دستور می‌دهند و خود ایشان هر بار هنگام اقامه نماز، صفوف اصحاب را راست می‌کردند

ادامه مطلب …

(۱۱۴۰) معنی حدیث: اسلام غریب بود و غریب می‌شود

اسلام اول که آمد، غریب بود. یک یا دو یا سه نفر آن را پذیرفته بودند. اما بعدا انتشار پیدا کرد و به همه‌ی نقاط دنیا رسید و خیلی از مردم به آن گردن نهادند

ادامه مطلب …

(۱۲۱۵) صحت حدیث چشم پوشی از حدیث نفس

«الله چشم پوشی کرده از آنچه که امتم در دلشان می‌گذرد تا زمانی که آن را انجام ندهند یا بر زبان نیاورند» و این شامل هر چیزی می‌شود.

ادامه مطلب …

(۱۱۵۹) فضیلت اذان گفتن در صحرا

این حدیث در صحیح بخاریست و صحت دارد. اذان در میکروفون نیز شامل آن می‌شود. اما اذان در رادیو در صورتی که پخش زنده باشد شامل حدیث می‌شود

ادامه مطلب …

(۱۰۷۶) جمع بین احادیث وعده و وعید

مرتکب کبیره در صورتی که مورد عفو الهی قرار نگیرد و هیچ یک از دیگر اسباب عفو شدن برای او وجود نداشته باشد، به اندازه گناهش در جهنم عذاب می‌بیند

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه