دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۹۱) نگاه کردن به عورت برادر مسلمان

(۱۱۹۱) سوال: آیا چنان که در حدیث آمده، «هر کس به عورت برادرش نگاه کند، ملعون است»،[۱] حتی اگر از روی قصد نباشد؟

جواب:

این حدیث ضعیف است و برخی نیز با این لفظ آن را روایت می‌کنند: «الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ نگاه کننده و نگاه شونده را لعنت کند».[۲] ولی در هر حال برای مرد جایز نیست که به عورت برادرش نگاه کند. به دلیل فرموده‌ی رسول اللهﷺ که: «مرد نباید به عورت مرد و زن نباید به عورت زن نگاه کند».[۳]

بر هر کسی واجب است که اگر ببیند عورت برادرش پیداست و به عنوان مثال در حال قضای حاجت است، چشم خود را برگرداند. به هیچ عنوان حلال نیست که به او نگاه کند. چون این کار توهین به برادرش است و موجب برپایی فتنه می‌شود. شاید شیطان این عورت را طوری به او بنمایاند که چنین نیست و با این کار، فتنه‌ای برای نگاه کننده و نگاه شونده حاصل شود. همچنین انسان باید عورتش را حفظ کند و آن را فقط به همسر و کنیزش بنمایاند و لباس‌های پوشیده بپوشد.

به این مناسب دوست دارم این نکته را متذکر شوم که اشتباه است انسان شلوارکی بپوشد که فقط نصف ران را می‌پوشاند. سپس روی این شلوارک لباس نازکی بپوشد که ساتر نباشد. این کار حرام است. نماز خواندن در چنین لباس کوتاهی که روی آن لباس بلند نازک پوشیده‌اند صحیح نیست. چون بر مرد نمازگزار واجب است که آنچه بین ناف و زانوست را با لباسی ساتر بپوشاند.

***


[۱] شاید منظورش روایتی باشد که خطیب بغدادی در «موضح أوهام الجمع و التفریق» (ج۲، ص۳۵۶، حدیث شماره۳۹۱) با این لفظ می‌آورد: «مَنْ نَظَرَ إِلَى عَوْرَةِ أَخِيهِ مُتَعَمِّدًا لَمْ يَقْبَلِ اللَّهُ لَهُ صَلاةً أَرْبَعِينَ يَوْمًا». یعنی: «هر کس که از روی عمد به عورت برادرش نگاه کند، الله نماز چهل شبش را نمی‌پذیرد».

[۲] روایت بیهقی (ج۷، ص۹۹، حدیث شماره ۱۳۳۴۴)، به صورت مرسل از حسن بصری، و روایت دیلمی (ج۳، ص۴۶۵، حدیث شماره ۵۴۴۱). از ابن عمر رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا، با این لفظ: «لعن الله النَّاظر والمنظور إِلَيْهِ».

[۳] صحیح مسلم: کتاب الحیض، باب تحریم النظر إلی العورات، حدیث شماره (۳۳۸). از ابوسعید خدری رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «لا يَنْظُرُ الرَّجُلُ إِلَى عَوْرَةِ الرَّجُلِ. وَلَا الْمَرْأَةُ إِلَى عَوْرَةِ الْمَرْأَةِ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل إذا نظر شخص إلى سَوْءَة أخيه بدون قصد يكون آنها، كما في حديث: «مَنْ نظر إلى سوءة أخيه المسلم فهو ملعون»؟

فأجاب رحمه الله تعالى: هذا الحديث ضعيف ويرويه بعض الناس بلفظ: «لعن الله الناظر والمنظور». ولكن لا يحل للرجل أن ينظر إلى عورة أخيه؛ لقول النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم-: «لا ينظر الرجل إلى عورة الرجل، ولا المرأة إلى عورة المرأة».

ويجب عليه إذا رأى أخاه كاشفًا عورته يقضي حاجته مثلا، يجب عليه أن يَكُفّ بَصَره، ولا يحل له أن ينظر إليها؛ لأن في ذلك امتهانا لأخيه وإثارة للفتنة، فقد يصور له الشيطان هذه العورة بصورة ليست على ما هي عليه، ويحصل بهذا فتنة للناظر والمنظور، ولكن على الإنسان أيضًا أن يحفظ عورته إلا من زوجته أو ما ملكت يمينه، وعليه أن يلبس الثياب الساترة.

وبهذه المناسبة أود أن أنبه على ما يفعله بعض الناس من لباس سراويل قصيرة تغطي نصف الفخذ، ثم يلبس فوقها ثوبا شفافا لا يستره، فإن ذلك حرام عليهم، ولا تصح صلاتهم في هذا السروال القصير الذي ليس عليه إلا ثوب رهيف؛ لأن الواجب على المصلى الرجل أن يستر ما بين السُّرَّة والرُّكْبة بثوب ساتر.

مطالب مرتبط:

(۱۰۸۸) معنی حدیث «لیس منا من لم یتغن بالقرآن»

این حدیث هم به معنی تحریم رجوع به هر چیزی غیر از قرآن در عبادات و معاملات و غیره است. نیز به معنی این است که باید قرآن را با صدای زیبا خواند

ادامه مطلب …

(۱۲۳۷) فرق بین رشک بردن با حسادت

حسود آرزو دارد نعمتی که نزد شخص محسود است از بین برود. اما کسی که غبطه میخورد، آرزو ندارد که الله آن نعمت را از آن بنده‌اش بگیرد

ادامه مطلب …

(۱۲۳۸) رهایی از وسوسه‌هایی که در دل می‌آیند

احادیثی در مورد وساوسی که در قلب انسان ایجاد می‌شوند روایت شده‌اند. راهش این است که انسان از شیطان به الله پناه برد و از این افکار دست بکشد

ادامه مطلب …

(۱۱۸۲) فضیلت مردن در شب و روز جمعه

در این زمینه حدیث صحیحی به یاد ندارم. مرگ انسان به اختیار خودش نیست. اگر روز جمعه یا روز دوشنبه بمیرد، به دست خودش نیست

ادامه مطلب …

(۱۱۷۴) حکم تنهایی مسافرت کردن

نهی شده که انسان به تنهایی سفر کند؛ چون انسان در سفر در معرض خطر و حادثه است. ممکن است به او حمله شود و کسی نباشد به او کمک کند.

ادامه مطلب …

(۱۲۳۰) نظر شرع در مورد ازدواج شغار

ازدواج شغار این است که مردی دخترش را به عقد مرد دیگری در آورد به این شرط که آن مرد نیز دختر خود را به عقد او در آورد و مهریه‌ای در کار نباشد

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه