(۱۱۹۱) سوال: آیا چنان که در حدیث آمده، «هر کس به عورت برادرش نگاه کند، ملعون است»،[۱] حتی اگر از روی قصد نباشد؟
جواب:
این حدیث ضعیف است و برخی نیز با این لفظ آن را روایت میکنند: «الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نگاه کننده و نگاه شونده را لعنت کند».[۲] ولی در هر حال برای مرد جایز نیست که به عورت برادرش نگاه کند. به دلیل فرمودهی رسول اللهﷺ که: «مرد نباید به عورت مرد و زن نباید به عورت زن نگاه کند».[۳]
بر هر کسی واجب است که اگر ببیند عورت برادرش پیداست و به عنوان مثال در حال قضای حاجت است، چشم خود را برگرداند. به هیچ عنوان حلال نیست که به او نگاه کند. چون این کار توهین به برادرش است و موجب برپایی فتنه میشود. شاید شیطان این عورت را طوری به او بنمایاند که چنین نیست و با این کار، فتنهای برای نگاه کننده و نگاه شونده حاصل شود. همچنین انسان باید عورتش را حفظ کند و آن را فقط به همسر و کنیزش بنمایاند و لباسهای پوشیده بپوشد.
به این مناسب دوست دارم این نکته را متذکر شوم که اشتباه است انسان شلوارکی بپوشد که فقط نصف ران را میپوشاند. سپس روی این شلوارک لباس نازکی بپوشد که ساتر نباشد. این کار حرام است. نماز خواندن در چنین لباس کوتاهی که روی آن لباس بلند نازک پوشیدهاند صحیح نیست. چون بر مرد نمازگزار واجب است که آنچه بین ناف و زانوست را با لباسی ساتر بپوشاند.
***
[۱] شاید منظورش روایتی باشد که خطیب بغدادی در «موضح أوهام الجمع و التفریق» (ج۲، ص۳۵۶، حدیث شماره۳۹۱) با این لفظ میآورد: «مَنْ نَظَرَ إِلَى عَوْرَةِ أَخِيهِ مُتَعَمِّدًا لَمْ يَقْبَلِ اللَّهُ لَهُ صَلاةً أَرْبَعِينَ يَوْمًا». یعنی: «هر کس که از روی عمد به عورت برادرش نگاه کند، الله نماز چهل شبش را نمیپذیرد».
[۲] روایت بیهقی (ج۷، ص۹۹، حدیث شماره ۱۳۳۴۴)، به صورت مرسل از حسن بصری، و روایت دیلمی (ج۳، ص۴۶۵، حدیث شماره ۵۴۴۱). از ابن عمر رَضِيَاللهُعَنْهُمَا، با این لفظ: «لعن الله النَّاظر والمنظور إِلَيْهِ».
[۳] صحیح مسلم: کتاب الحیض، باب تحریم النظر إلی العورات، حدیث شماره (۳۳۸). از ابوسعید خدری رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «لا يَنْظُرُ الرَّجُلُ إِلَى عَوْرَةِ الرَّجُلِ. وَلَا الْمَرْأَةُ إِلَى عَوْرَةِ الْمَرْأَةِ».