دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۷۶) دوری از دعاهای شعر گونه و تمسک به سنت

(۱۱۷۶) سوال: به زبان آوردن این سخن، چه حکمی دارد؟ «پروردگارا، سهلی نیست جز آنچه تو آن را سهل گردانی و تو می‌توانی وقتی بخواهی، اندوه را آسان کنی»؟[۱] آیا این حدیث است؟

جواب:

معنای این کلامِ شعر مانند، صحیح است، ولی نیازی به آن نیست. کافیست شخص به جای آن بگوید: «اللهم یسّرنا للیسری و جنّبنا العسری و اغفر لنا فی الآخرة والأولی»، «پرودگارا، آسانی را برایمان میسر فرما و ما را از سختی دور کن و در آخرت و دنیا ما را بیامرز». معلوم است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ قادر است آسانی را سخت و سختی را آسان نماید؛ چون او بر همه چیز قادر است.

به این مناسبت به آن عده از برادرانی که حریص بر دعا در نماز و اوقات دعا هستند؛ مثل دعای بین اذان و اقامه و دعا در عرفه و مزدلفه، حریص باشند دعاهایی را که در سنت آمده بخوانند. چون این دعاها را عالم‌ترین شخص که می‌داند چه دعایی شایسته و سودمند است، بر زبان آورده است. پس در احادیث صحیح به دنبال دعاهایی بگردند که از رسول اللهﷺ به ثبوت رسیده‌اند. چون احادیث ضعیفی هم هستند که دعاهایی را معرفی می‌کنند که صحیح نیستند.

چه خوب بود اگر یکی از بردارن طلبه‌ی ما دعاهای صحیح وارده از رسول اللهﷺ را می‌نوشت. چه دعاهایی که به صورت مطلق هستند و چه دعاهای مقید در نماز یا در هنگام وقوف در عرفه یا در طواف و سعی غیره. اگر کسی چنین کند – و این دعاها را گرد آوری کند و بنویسد – خیر زیادی در حفظ این سنت‌ها حاصل می‌شد و از دعاهای زیادی که شعرگونه هستند و خیری در آنها نیست و چه بسا در برخی آنها اموری مخالف با عقیده نیز باشد، دوری می‌شد.

***


[۱] روایت ابن حبان در صحیح، (ج۳، ص۲۵۵، حدیث شماره ۹۷۴). ابن السنّی، (۳۵۱). دیلمی (ج۱، ص۴۹۵، حدیث شماره ۲۰۱۹). ضیاء مقدسی در «الأحادیث المختارة»، (ج۵، ص۶۲، حدیث شماره ۱۶۸۴). از انس بن مالک رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «اللهُمَّ ‌لَا ‌سَهْلَ ‌إِلَاّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً، وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزْنَ سَهْلاً إِذَا شِئْتَ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما حكم قول: «اللهم لا سهل إلا ما جعلته سهلا، فإنك تجعل الحَزْنَ إذا شئت سهلًا»؟ وهل هو حديث؟

فأجاب رحمه الله تعالى: هذا كلام مسجوع معناه صحيح، لكن لا حاجة إليه، يكفي عنه أن يقول القائل: اللهم يَسِّرْنا لليسرى، وجَنِّبْنَا العُسرى، واغفر لنا في الآخرة والأولى. ومن المعلوم أن الله -عز وجل- قادر على أن يجعل السَّهْل صَعْبًا والصعب سهلًا؛ لأنه على كل شيء قدير.

فبهذه المناسبة أنصح إخواني الحريصين على الدعاء في الصلاة وفي أوقات الدعاء، مثل الدعاء بين الأذان والإقامة وفي الدعاء في عرفة، وفي الدعاء في مزدلفة، أن يحرصوا أتم الحرص على الدعاء بما جاءت به السنة؛ لأن الداعي بذلك أعلم الخلق بما يليق وبما ينفع من الدعاء، فلْيَتَحَرَّوا الأدعية التي دعا بها النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم، في الأحاديث الصحيحة أيضًا؛ لأن هناك أحاديث ضعيفة فيها أدعية غير صحيحة، ويا حَبَّذا لو أن إخواني طلبة العلم كتبوا ما تيسر من الأدعية الصحيحة الواردة عن النبي -صلى الله عليه وعلى آله وسلم – إما مُطْلَقَةً، وإما مُقَيَّدَةً في الصلاة أو في وقوف عرفة أو في الطواف أو في السعي لو فعلوا ذلك الحصل خير كثير في حفظ هذه السنن، والبعد عن الأدعية الكثيرة المسجوعة التي لا خير فيها، بل ربما تشتمل على أمور تُخلّ بالعقيدة.

مطالب مرتبط:

(۱۱۲۹) علت اختصاص ثواب روزه به الله

چون روزه عبادتی است که در آن انسان خوردن و نوشیدن و همبستری با همسر را ترک می‌کند و فقط الله از آن خبر دارد و کسی دیگر خبر ندارد

ادامه مطلب …

(۱۱۰۷) منظور از قیل و قال و سوال زیاد

منظور از کثرت سوال در این حدیث، هم شامل سوال علمی و هم شامل گدایی است. طلب کردن مال از دیگران و سوال الکی پرسیدن، حرام است

ادامه مطلب …

(۱۲۴۳) حدیث علی در مورد فراموش کردن حفظ قرآن

این حدیث چنان که اهل علم می‌گویند، صحیح نیست. اما آن چیزی که به حفظ قرآن و بقای آن کمک می‌کند، قرائت دائمی قرآن است

ادامه مطلب …

(۱۰۶۹) برای مرده دعا بهتر است یا اهدای ثواب

یکی از نکاتی که این حدیث به آن اشاره می‌کند این است که بهتر است برای میت به جای اهدای ثواب، دعای خیر کرد. زیرا حدیث دلالت بر آن دارد.

ادامه مطلب …

(۱۲۳۳) حدیث قصر نماز به مدت نوزده روز توسط پیامبر

این حدیث صحیح است و بخاری و دیگران آن را روایت کرده‌اند. این زمانی بود که رسول اللهﷺ مکه را در رمضان فتح کردند و نوزده روز که آنجا بودند، نماز را قصر می‌خواندند

ادامه مطلب …

(۱۲۴۶) آیا رسول الله سایه داشتند؟

صحیح نیست. بلکه رسول اللهﷺ مثل دیگر انسان‌ها بودند و سایه داشتند. به آنچه بشر احتیاج دارد، مثل خوردن و نوشیدن و لباس و گرما و سرما و غیره، احتیاج داشتند

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه