دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۷۳) حکم صید پرندگان در شب

(۱۱۷۳) سوال: ما گروهی جوان هستیم که شبانه دنبال صید نوعی پرنده می‌رویم. اما برخی برادران به ما اعتراض کردند که صید پرندگان در شب در حالی که در لانه‌هایشان هستند، حرام است. آنها به این حدیث استدلال کردند که: «شبانه بر پرندگان در خانه‌هایشان هجوم نبرید».[۱] حکم صید پرندگانی که شبانه در لانه‌هایشان هستند، چیست؟ این حدیث تا چه حد صحیح است؟

جواب:

این حدیث صحیح نیست. صید چه در شب و چه در روز، جایز است. ولی در شب خطر بیشتری دارد؛ چون می‌خواهد به صید برسد، ممکن است درختی رویش بیفتند یا به گودالی سقوط کند. اما از لحاظ اینکه می‌خواهد صید کند، مانعی ندارد. صید چه در شب و چه در روز، حلال است. الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ فرموده: {هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا} [بقره: ۲۹]: (او کسی است که برای شما هر آنچه را در زمین است، خلقت نمود) و زمان خاصی را مقید نکرده است.

***


[۱] روایت طبرانی، (ج۳، ص۱۳۱، حدیث شماره۲۸۹۶)، از حسین بن علی رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا با این لفظ: «لَا تَطْرُقُوا الطَّيْرَ فِي أَوْكَارِهَا، فَإِنَّ اللَّيْلَ لَهُ أَمَانٌ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: نحن مجموعة من الشباب نقوم بصيد نوع من أنواع الطيور يقال له (القطا) ليلا، واعْتَرَضَنا بعض الإخوان وقالوا: إن صيد الطيور في أوكارها ليلا محرم، مستدلين بحديث: «لا تأتوا الطيور في أوكارها ليلا». فما حكم صيد الطيور في أوكارها ليلا؟ وما مدى صحة هذا الحديث؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: هذا الحديث لا يصح عن النبي -صلى الله عليه وعلى آله وسلم-، والصيد جائز ليلا ونهارًا، إلا أنه في الليل على خطر؛ لأن الإنسان قد يَتَجَسَّم شجرة تؤذيه، أو حفرة يقع فيها؛ لشفقته على إدراك الصيد. أما من حيث الصيد نفسه فإنه حلال ليلا ونهارا، قال الله -تعالى-: ﴿ هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُم مَّا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا ﴾ [البقرة: ٢٩] ولم يقيد زمنا دون زمن.

مطالب مرتبط:

(۱۲۵۲) در مورد حدیث جمع نشدن امت بر گمراهی

این حدیث با این لفظ، صحیح نیست. اما ادله بر این دلالت دارند که اجماع امت، حجت است و عمل به آن، امت را معذور می‌کند و امت نیز بر گمرهی جمع نمی‌شود

ادامه مطلب …

(۱۲۴۵) حدیث در مورد چه کسانی بیشتر ایمان دارند

در مورد صحتش اطلاعی ندارم. ولی شکی نیست آن کسی که از روی مشاهده و دیدن، ایمان می‌آورد، مانند کسی نیست که به غیب ایمان دارد

ادامه مطلب …

(۱۱۱۲) حکمت وجود نعمتهای دنیوی برای کفار

معنی حدیث این است که دنیا هیچ ارزشی نزد الله ندارد. زیرا اگر ذرّه ارزشی نزد الله تَعَالَىٰ داشت، جرعه آبی هم به کافر نمی‌داد؛ زیرا کافر شایستگی آن را ندارد

ادامه مطلب …

(۱۲۲۳) فضیلت قرائت سوره دخان در شب

«کسی که شب سوره‌ی دخان را بخواند، تا صبح هفتاد هزار ملائکه برای او استغفار می‌کنند»؟جواب: این حدیث ضعیف است و صحت ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۹۷) کاری که ثوابش معادل یک حج و عمره است

در صحت این حدیث اختلاف وجود دارد. اما اگر کسی این کار را انجام دهد و از الله امید پاداش داشته باشد، امیدوارم که کارش اشکالی نداشته باشد.

ادامه مطلب …

(۱۱۶۴) حدیث سید الاستغفار آیا صحیح است؟

حدیث سید الاستغفار صحیح است و بخاری و مسلم آن را روایت کرده‌اند. خوب است که انسان در صبحگاه و شامگاه آن را بخواند تا شامل آن شود

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه