دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۵۹) فضیلت اذان گفتن در صحرا

(۱۱۵۹) سوال: در حدیث است که رسول اللهﷺ فرمودند: «اگر در صحرا هستی، هنگام اذان گفتن، صدایت را بالا ببر. چون هر جن و انسانی – که صدایت به گوششان برسد – برایت شهادت خواهند داد».[۱] آیا این حدیث صحیح است؟ دوم: اگر صحیح است، آیا اذان گفتن در میکروفون که برد زیادی دارد و همچنین با وجود رادیو که همه جا پخش می‌شود، شامل این حدیث می‌شوند؟

جواب:

بله، این حدیث صحیح و در صحیح بخاری است. عموم حدیث شامل صدایی که با واسطه یا بدون واسطه به گوش برسد، می‌شود. چون صدایی که به واسطه‌ی میکروفون به گوش می‌رسد، همان صدای موذن است. به همین خاطر وقتی مردم صدای میکروفون را می‌شنوند، می‌دانند که این فلان بن فلان است. بر این اساس، ظاهر حدیث شامل هر دو – یعنی اذان گفتن بدون میکروفون و با میکروفون – می‌شود. موذن وقتی صدایش با واسطه یا بدون واسطه به گوش برسد، برایش – در روز قیامت – شهادت داده می‌شود. فضل الله نیز وسیع است. اما اگر در رادیو پخش شود نیز همان حکم را دارد. این به شرطی است که پخش آن به صورت زنده باشد. اما اگر زنده نباشد، بلکه صدای ضبط شده از قبل باشد، شامل حدیث نمی‌شود.

***


[۱] صحیح بخاری: کتاب الأذان، باب رفع الصوت بالنداء، حدیث شماره (۵۸۴)، از ابوسعید خدری رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «لَا يَسْمَعُ ‌مَدَى ‌صَوْتِ الْمُؤَذِّنِ، جِنٌّ وَلَا إِنْسٌ وَلَا شَيْءٌ، إِلَّا شَهِدَ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»، که ابو سعید می‌گوید: «سمعته من رسول اللهﷺ»، یعنی: «آن را از رسول اللهﷺ شنیدم».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: يقول الرسول صلى الله عليه وسلم فيما معناه: «إذا كنتَ في البادية فارفع صوتك في الأذان، فإنه ما مِنْ جِنّ وإنس إلا فيشهد لك». فهل هذا الحديث صحيح؟ ثانيا : إذا كان صحيحًا فهل وجود الميكروفون في وقتنا الحاضر وأن مداه بعيد ووجود الراديو، يَعُمّ على جميع الأماكن، هل هذا يدخل في مضمون الحديث؟

فأجاب رحمه الله تعالى: نعم هذا الحديث صحيح وهو في البخاري، وعمومه يتناول الصوت المسموع بواسطة وبغير واسطة، فإن المسموع بواسطة الميكروفون هو نفس صوت المؤذن، ولهذا يَعْرِف الناس إذا سمعوا صوت الميكروفون، يعرف الناس أن هذا فلان بن فلان وعلى هذا فظاهر الحديث العموم، وأنه -أي المؤذن – إذا سُمِع صوته بواسطة أو بغير واسطة فإنه يُشهد له، وفَضْل الله -تعالى- واسع. وأما في الراديو فنقول أيضًا مثلما قلنا في مُكَبّر الصوت، بشرط أن يكون النقل مباشرًا، أما إذا كان مُسَجَّلًا فإن الظاهر أن ذلك لا يشمله.

مطالب مرتبط:

(۱۱۶۶) خواندن چهار رکعت قبل از نماز عصر

در مورد این حدیث حرف و گفت وجود دارد؛ چون برخی از اهل علم آن را ضعیف می‌دانند و برخی دیگر آن را حسن. گمان می‌کنم برخی دیگر نیز آن را صحیح دانسته‌اند

ادامه مطلب …

(۱۰۶۷) سه چیزی که بعد از مرگ سودمند هستند

پس از مرگ سه چیز برای انسان هنوز سودمند خواهد بود. صدقه جاریه. علم سودمند. فرزند صالح که برای پدر و مادر خود دعای خیر و آمرزش کند.

ادامه مطلب …

(۱۰۷۷) نهی از یک نوع نشستن مکروه

معنای حدیث واضح است. یعنی: انسان نباید دست چپش را پشت گذاشته و بر آن تکیه کند، در حالی که کف دستش را روی زمین قرار داده است.

ادامه مطلب …

(۱۲۱۵) صحت حدیث چشم پوشی از حدیث نفس

«الله چشم پوشی کرده از آنچه که امتم در دلشان می‌گذرد تا زمانی که آن را انجام ندهند یا بر زبان نیاورند» و این شامل هر چیزی می‌شود.

ادامه مطلب …

(۱۱۷۱) حدیث صلوات بر پیامبر در صبح و شب

(۱۱۷۱) سوال: صحت این حدیث تا چه اندازه است؟ «هر کسی که هنگام صبح، ده بار و هنگام شب نیز ده بار بر من صلوات بفرستد، روز قیامت شفاعتم شامل او می‌شود»[۱]. جواب: از صحت این روایت اطلاعی ندارم. *** [۱] روایت طبرانی، چنان که در «مجمع الزوائد» آمده، (ج۱۹، ص۱۲۰). با این لفظ: «مَن […]

ادامه مطلب …

(۱۲۱۸) حدیث عمل برای دنیا و برای آخرت

این سخن مشهور، از رسول اللهﷺ ثابت نیست و جزء احادیث موضوع است و بدین معنا نیست که باید به فکر دنیا بود و نسبت به آخرت سهل انگار کرد

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه