(۱۱۵۱) سوال: آیا جایز است با توسل به وجه الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ چیزی غیر از بهشت را درخواست نمود؟ چون در ضمن حدیثی که شیخ آلبانی آن را صحیح میداند، آمده است: «ملعون است کسی که با توسل به وجه الله، چیزی طلب کند و ملعون است کسی که شخصی دیگر با توسل به وجه الله چیزی از او طلب کند و ندهد».[۱] آیا این حدیث، صحیح است؟
جواب:
الان حضور ذهن ندارم تا در مورد صحت این حدیث حکم کنم. اما طالب علم وقتی حدیثی را دید که یکی از اهل علم آن را صحیح میداند، ولی حدیث در کتابهایی که مشهور به احادیث صحیح هستند، موجود نیست، باید خودش دنبال حدیث و سند حدیث بگردد تا صحت آن برایش معلوم شود. زیرا عالم هم بشر است و بشر ممکن است اشتباه کند و ممکن است درست حکم کند.
اما در مورد این حدیث الان حضور ذهن ندارم که بخواهم حکم به صحت یا عدم صحت آن بدهم. ولی اگر این حدیث صحیح باشد، معنایش این است که: از آنجایی که وجه الله موصوف به جلالت و اکرام است، شایسته نیست با توسل به آن چیزی طلب نمود، مگر بزرگترین و مهمترین درخواست یعنی بهشت. اما چیزهای دیگری که در درجهی پایینتری از آن قرار دارند، شایسته نیست با توسل به وجه الله آنها را طلب نمود. همینطور اگر کسی با توسل به وجه الله از کسی چیزی خواست، شایسته نیست درخواستش را رد کند، بلکه باید درخواستش را بپذیرد. این چیزی که میگویم به شرطی است که حدیث صحیح باشد. والله اعلم. ان شاءالله به دنبال این حدیث میگردیم و شاید در وقتی دیگر توانستیم در موردش صحبت کنیم.
***
[۱] روایت طبرانی، (ج۲، ص۳۷۷، حدیث شماره ۹۴۳)، و ابن عساکر، (ج۲۶، ص۵۸)، از ابوعبید مولای رفاعة بن رافع رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «مَلْعُونٌ مَنْ سَأَلَ بِوَجْهِ اللَّهِ، وَمَلْعُونٌ مَنْ سُئِلَ بِوَجْهِ اللَّهِ فَمَنَعَ سَائِلَهُ».