(۱۱۴۳) سوال: آیا این سخن، حدیث است: «سفر، قطعهای از عذاب است»[۱]؟ همچنین آیا سفر داری اقسام مختلفی است؟ معنی این حدیث چیست؟
جواب: بله، سفر قطعهای از عذاب است؛ چون مسافر در فکر و بدنش اذیت میشود. او را میبینید که نگران است کی به مقصد برسد. نگران است مبادا اتفاقی بیفتد. خصوصا در این زمان با وجود ماشینهایی که حادثههای زیادی میآفرینند. به همین خاطر مسافر راحت نیست. حتی اگر با هواپیما مسافرت کند باز هم راحت نیست. قلبش نگران است که مبادا هواپیما سقوط کند. میترسد هواپیما دچار نقص فنی شود، حتی اگر این نقص فنی منجر به سقوط هم نشود. نیز دیگر نگرانیهایی که برای هر مسافری به وجود میآید.
اما اقسام سفر: سفر دارای چندین نوع است: سفر حرام و سفر مباح و سفر مکروه و سفر واجب.
سفر واجب: سفر برای حج است. وقتی حج بر او فرض باشد و اهل مکه هم نباشد، سفر بر او واجب است.
سفر مستحب: وقتی است که انسان برای امری سفر کند که اطاعت از الله در آن است. مثل سفر برای ملاقات با خویشان، یا برای نیکی به والدین و غیره. گاهی نیز این سفر جزء سفرهای واجب میشود.
سفر مکروه: سفری است که انسان در آن هیچ فایدهای کسب نمیکند و فقط وقت و مالش را تلف میکند.
سفر حرام: سفری است که برای هدفی حرام باشد. مثلا کسی به کشورهای کفر برود که هوای نفس خود را دنبال کند و زنا کند یا خمر بنوشد و اموری از این قبیل را مرتکب شود. چنین سفری حرام است.
***
[۱] صحیح بخاری: کتاب العمرة، باب السفر قطعة من العذاب، حدیث شماره (۱۷۱۰). صحیح مسلم: کتاب الإمارة، باب السفر قطعة من العذاب و استحباب تعجیل المسافر إلی أهله بعد قضاء شغله، حدیث شماره (۱۹۲۷). از ابوهریره رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «السَّفَرُ قِطْعَةٌ مِنَ الْعَذَابِ».