دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۰۷۹) مقدار آب زمزمی که باید نوشید چقدر است؟

(۱۰۷۹) سوال: آیا در حدیث: «آب زمزم برای هر چیزی است که به نیت آن نوشیده می‌شود».[۱] مقدار معینی برای نوشیدن مشخص شده تا معنی این حدیث محقق شود؟

جواب:

ظاهر حدیث نشان می‌دهد که شرط نیست مقدار معینی از آن نوشید. اما اهل علم می‌گویند شایسته است انسان هنگامی که آب زمزم را می‌نوشد، شکمش را پر کند. یعنی: خود را با آن سیر کند. شکی نیست که آب زمزم آب مبارکی است و با اذن و اراده‌ی الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ جای غذا را گرفته و شفای بیماری می‌باشد.

جناب شیخ، آیا لازم است كه نوشیدن آن حتما در مکه باشد؟

شیخ: لازم نیست، به همین خاطر، برخی از سلف وقتی از مکه بر می‌گشتند، به کسانی که به دیدنشان می‌آمدند، آب زمزم می‌دادند تا بنوشند. این نیز ظاهر حدیث است که: «آب زمزم برای هر چیزی است که به نیت آن نوشیده می‌شود» و پیامبرﷺ نوشیدن آن را مقیّد به مکه نکرده است.

***


[۱] مسند أحمد: (ج۱، ص۴۴۶، شماره: ۴۲۵۸). ابن ماجه: کتاب المناسک، باب الشرب من زمزم. حدیث شماره: (۳۰۶۲). با این لفظ: «ماءُ زمزمَ لِما شُرِبَ له ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: «ماء زمزم لما شرب له»، كما ورد في حديث الرسول، هل يشترط لتحقيق ذلك كمية معينة؟

فأجاب – رحمه الله تعالى -: ظاهر الحديث أنه لا يشترط لذلك كمية معينة، لكن أهل العلم قالوا: إنه ينبغي للإنسان أن يشرب من ماء زمزم ويَتَضَلَّع منه، أي: يملأ بطنه منه، ولا شك أن ماء زمزم ماء مبارك، وأنه طعام طعم، وشفاء سقم بإذن الله -عزوجل-.

فضيلة الشيخ: هل يشترط أن يكون الشرب في مكة يا شيخ؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: لا يشترط، ولهذا كان بعض السلف يأمر مَنْ يأتي به إليه في بلده فيشرب منه، وهو أيضًا ظاهر الحديث: «ماء زمزم لما شرب له»، ولم يقيده النبي صلى الله عليه وسلم بكونه في مكة.

مطالب مرتبط:

(۱۲۰۲) در میان فرقه‌ها، کدام یکی فرقه‌ی ناجیه است

«فرقه‌ی ناجیه همان جماعتی است که بر عقیده و قول و عملی هستند که پیامبرﷺ و اصحابشان بر آن بودند» و این مختص به یک زمان و مکان خاص نیست

ادامه مطلب …

(۱۲۲۲) حلقه‌ی علم بهتر است یا حلقه‌ی ذکر

از صحت این حدیث اطلاعی ندارم و گمان نمی‌کنم که چنین حدیثی صحیح باشد. ولی شکی در این نیست که جمع شدن برای علم، یکی از بهترین اعمال است.

ادامه مطلب …

(۱۲۰۸) در مورد حدیث ضعیف در فضایل اعمال

این حدیث ضعیف و البته برخی اهل علم در مورد حدیث ضعیفی که در باب فضایل اعمال باشد تساهل به خرج می‌دهند و با شروطی، آن را جایز می‌دانند

ادامه مطلب …

(۱۱۳۹) عمل به دین همانند به دست گرفتن اخگر

این بسته به مردم و اماکن است و نمیتوان گفت این زمان همان است که در حدیث آمده، چون در برخی کشورها مردم به راحتی به دینشان عمل می‌کنند.

ادامه مطلب …

(۱۱۸۱) نماز خواندن در شب عید فطر و قربان

احادیث ضعیفی در فضیلت احیای این دو شب وجود دارد، اما از عمل رسول اللهﷺ چیزی در این مورد وجود ندارد. ایشان این دو شب را به نماز نمی‌ایستادند.

ادامه مطلب …

(۱۱۴۵) رستگاری در عمل به واجبات دین است

انسان با ترک نوافل گنهکار نمی‌شود. یعنی در صورتی که انسان به واجبات عمل کند، اگر نوافل را به جای نیاورد، گناهی بر او نیست و سبب نافرمانی نمی‌شود

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه