(۱۰۷۵) سوال: پیامبرﷺ میفرماید: «بهترین اعمال نزد الله، با دوامترین آنهاست حتی اگر کم باشد».[۱] من هم دوست دارم بر اعمال صالحی مانند روزهی سنت و نماز تهجد و نماز ضحی مداومت داشته باشم. اما نماز ضحی را فقط روزهای پنجشنبه و جمعه میخوانم، چون بقیهی روزها در مدرسه هستم. در این صورت، چگونه میتوانم به این حدیث عمل کنم؟
جواب:
حدیثی که سائل در مورد آن میپرسد، قسمتی از حدیثی است که پیامبرﷺ در آن، اصحابشان را از تکلّف در اعمال نهی میکند و از آنها میخواهد اعمالی را انجام دهند که در توانشان باشد. ایشان میفرماید: «محبوبترین عمل نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ، مداومترین آن است».
به همین خاطر شایسته است انسان خود را در مشقت نیندازد و کاری که توانایی انجام آن را حتی در آینده هم ندارد، انجام ندهد. بلکه اعمال نیکی را انجام دهد که به آسانی میتواند از پس آن برآید. مخصوصا باید مراعات حال خود را در بزرگسالی و وقت بیماری و غیره بکند.
شما عبدالله بن عمرو بن عاص رَضِيَاللهُعَنْهُمَا را ببینید که گفت: شب را کامل به نماز ایستاده و روزها را روزه میگیرم. این سخن به گوش رسول اللهﷺ رسید. رسول اللهﷺ او را فرا خوانده و پرسید: آیا تو چنین گفتهای؟ عبدالله میگوید: گفتم: بله. فرمود: تو طاقتش را نداری. سپس به او دستور داد که یک روز را روزه بگیرد و یک روز روزه نگیرد. شب نیز هم بخوابد و هم نماز بخواند. پیامبرﷺ با او در مورد روزه گرفتنش چانه زد تا اینکه به روزهی یک روز در میان رساند. عبدالله گفت: من طاقت بیشتر از این را دارم.
رسول اللهﷺ فرمود: «بهتر از این وجود ندارد. این روزهی داود است. او یک روز را روزه میگرفت و یک روز روزه نمیگرفت.». همچنین در مورد نماز شب به او فرمود: «او نصف شب را میخوابید و یک سومش را به نماز میایستاد و یک ششم آن را میخوابید».[۲]
اما وقتی عبدالله بن عمرو بن عاص رَضِيَاللهُعَنْهُمَا به سن پیری رسید یک روز روزه گرفتن و یک روز افطار کردن برای او سخت شد. او میگفت ای کاش رخصت پیامبرﷺ را قبول میکردم. سپس پانزده روز را پشتسر هم روزه میگرفت و پانزده روز را روزه نمیگرفت. مهم اینکه شایسته نیست انسان خودش را فقط در هنگام نشاط و قدرت بسنجد. بلکه باید خود را مقید به شریعت و مقید به چیزی کند که میداند در پیری نیز توان انجام آن را خواهد داشت.
اما در زمان بیماری: اگر انسان هنگام بیماری، قصوری در اعمالش باشد، اما عادتش این است که در هنگام سلامتی، اعمال نیک انجام میدهد، بشارت بر او باد که ثواب کارهای خوبی که در زمان سلامتی انجام میداده، در هنگام بیماری نیز برای او نوشته میشود. زیرا پیامبرﷺ میفرماید: «اگر بندهای مریض شود یا به سفر رود، آنچه را که در هنگام سلامتی و مقیم بودن انجام میداده، برای او نوشته میشود».[۳]
جای تعجب است که بعضی انسانهای تنبل میگویند: اگر این طور است که وقتی انسان به سفر میرود، عملی که در هنگام اقامتش انجام میداده، برایش نوشته میشود، در این صورت من در سفر نماز سنت نمیخوانم. زیرا آنچه که در حال مقیم بودن انجام میدادم، برایم نوشته میشود. این اشتباه است و از پیامبرﷺ روایت نشده که شخص مسافر میتواند سنتها را نخواند. به دلیل اینکه پیامبرﷺ مسافر بود و سنت فجر و وتر و ضحی را ترک نمیکرد و نمیگفت: من مسافرم و آنچه در حال مقیم بودن انجام میدادم، اینجا نیز برایم نوشته میشود.
نیز اگر بخواهیم به عموم این حدیث عمل کنیم، یعنی: «اگر بندهای مریض شود یا به سفر رود، آنچه را که در هنگام سلامتی و مقیم بودن انجام میداده، برایش نوشته میشود»، میگفتیم: نماز فرضت را هم نخوان، زیرا آنچه در حال مقیم بودن انجام میدادی اینجا نیز برای تو نوشته میشود. موضوعی را که ذکر کردم، به سبب تسرّع بعضی از مردم در فهم نصوص قرآن و سنت میباشد. این خطری بسیار بزرگ است و عدهی زیادی از طلّاب تازه وارد نیز دچار چنین اشتباهی میشوند. آنها باید از تسرّع بر حذر باشند. همچنین دیگران نیز باید از فتواهای غریب این افراد بر حذر باشند و آن را به کسی که در علم و فهم از آنها بالاتر است، نشان دهند.
اما معنای حدیث چیست؟ معنای حدیث این است که اگر بیماری یا سفر، انسان را مشغول کرد و نتوانست اعمال صالحی که در هنگام اقامت یا سلامتی، انجام میداد را انجام دهد، ثواب آن عمل برایش نوشته میشود. زیرا این اعمال را به خاطر مشغول بودن به سفر یا بیماری ترک کرده است. منظور پیامبرﷺ هم این نبوده که مریض یا مسافر، اعمال نیکی را که میتواند انجام دهد، با تکیه بر اعمالی که در حال سلامتی و اقامت انجام میداد، رها کند.
***
[۱] صحیح بخاری: کتاب الرقاق، باب القصد و المداومة علی العمل. حدیث شماره: (۶۱۰۰). صحیح مسلم: کتاب صلاة المسافرین و قصرها، باب فضیلة العمل الدائم من قیام اللیل و غیره. حدیث شماره: (۷۸۳). از ام المومنین عایشه رَضِيَاللهُعَنْهَا با این لفظ: «أَفضَلُ الأعمالِ إلى اللهِ أدْومُها و إن قَلَّ».
[۲] صحیح بخاری: کتاب الصوم، باب صوم الدهر. حدیث شماره: (۱۸۷۵). صحیح مسلم: کتاب الصیام، باب النهی عن صوم الدهر لمن تضرر به أو فوت به حقا أو لم یفطر العیدین و التشریق و بیان تفضیل صوم یوم و إفطار یوم. حدیث شماره: (۱۱۵۹). از عبدالله بن عمرو بن عاص رَضِيَاللهُعَنْهُمَا با این لفظ: «أَحَبُّ الصِّيَامِ إِلَى اللهِ صِيَامُ دَاوُدَ: كَانَ يَصُومُ يَوْمًا وَيُفْطِرُ يَوْمًا وَأَحَبُّ الصَّلَاةِ إِلَى اللهِ صَلَاةُ دَاوُدَ كَانَ يَنَامُ نِصْفَ اللَّيْلِ وَيَقُومُ ثُلُثَهُ وَيَنَامُ سُدُسَهُ».
[۳] صحیح بخاری: کتاب الجهاد و السیر، باب یکتب للمسافر مثل ما کان یعمل فی الإقامة. حدیث شماره: (۲۸۳۴). از ابوموسی اشعری رَضِيَاللهُعَنْهُ با این لفظ: «إذَا مَرِضَ العَبْدُ، أوْ سَافَرَ، كُتِبَ له مِثْلُ ما كانَ يَعْمَلُ مُقِيمًا صَحِيحًا».