یکشنبه 21 جمادی‌الثانی 1446
۲ دی ۱۴۰۳
22 دسامبر 2024

(۸۹۵) ازدواج با دختران و زنان یتیم

(۸۹۵) سوال: معنای این آیه چیست؟ {وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ} [نساء: ۳]: (و اگر ترسیدید که در حق دختران یتیم نتوانید عدالت را رعایت کنید، با زنانی که مورد پسندتان است ازدواج کنید). در این آیه، یتیمان چه ربطی به زنان دارند؟

جواب:

این آیه وقتی نازل شد که مردم عدالت را در حق زنان یتیم رعایت نمی‌کردند. بلکه شخص زن یتیم را نگه می‌داشت تا در صورتی که برای خودش حلال نیست، او را برای پسرش بگیرد. یا در صورتی که برای خودش حلال باشد، او را برای خود بگیرد. غیر از این، هر کسی که به خواستگاری آن دختر یا زن می‌آمد، هر چند که هم طرازش باشد، دختر را به او نمی‌دادند. به همین خاطر الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ فرمود: {وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَی}. یعنی: اگر ترسیدید که عدالت را در یتیمان رعایت نکنید، زنان زیاد دیگری غیر از آنها وجود دارند: {فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ} [نساء: ۳]: (با زنانی دیگر که مورد پسندتان است، دو دو، و سه سه، و چهار چهار ازدواج کنید). با این توضیح، ارتباط آخر آیه با اول آن واضح می‌شود.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: ما معنى قوله تعالى: ﴿ وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا نُقْسِطُوا فِي الْيَنَى فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ ﴾ [النساء: ٣]؟ وما علاقة اليتامى بالنساء في هذه الآية، وجزاكم الله خيرا؟

فأجاب رحمه الله تعالى: هذه الآية نزلت حين كان الناس لا يعدلون في النساء اليتامى، بل يحبس الرجل اليتيمة، إما لابنه إن كانت لا تحل له، وإما لنفسه إن كانت تحل له ولا يزوجها من يخطبها من الأَكْفَاءِ، فقال الله تعالى: ﴿ وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي اليَتمى ﴾ :أي: إن خفتم عدم العدل في اليتامى فالنساء سواهن كثير: ﴿ فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَثَ وَرُبَعَ ﴾ وبهذا عرفنا صلة آخر الآية بأولها.

مطالب مرتبط:

(۹۰۱) سخن گفتن موسی با الله سبحانه و تعالی

از این آیه می‌فهمیم که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ با موسی سخن گفته است. در آیه‌ی دیگری بیان داشته که با صدای قابل شنیدن، با او سخن گفته است.

ادامه مطلب …

(۸۹۹) روزه گرفتن در قتل خطا چگونه است؟

زن هنگامی‌ که ملزم به گرفتن دو ماه روزه گشته و حیض شود، در آن حالت روزه نمی‌گیرد و هر گاه که پاک شد، روزه‌اش را ادامه می‌دهد و روزه‌های قبلش، باطل نمی‌شود.

ادامه مطلب …

(۸۹۸) تفسیر آیه ۴۳ سوره نساء

این آیه قبل از تحریم خمر نازل شده است. مردم در اوایل اسلام خمر می‌نوشیدند ولی بعدا حرام شد. شخص خمر می‌نوشید، سپس نماز می‌خواند و در حال مستی چیزهایی می‌گفت

ادامه مطلب …

(۸۹۶) حکم ازدواج با دو خواهر چیست؟

جمع بین دو خواهر حرام است. اگر هر دو را با یک عقد، به ازدواج خود در آورد؛ بدین صورت که پدرشان بگوید: دو دخترم را به ازدواجت در آوردم؛ هر دو عقد باطل است

ادامه مطلب …

(۹۰۰) در مورد ادعای یهود و کشتن عیسی

این آیات در مورد عیسی بن مریم علیهما السلام است که در آن الله دروغ بودن ادعای یهود را که می‌گویند: ما عیسی بن مریم را به قتل رسانده‌ایم، بیان می‌کند.

ادامه مطلب …

(۸۹۷) ازدواج با چه کسانی حرام است؟

الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ در این آیه محرمات نکاح را بیان نموده است. اسباب تحریم در این دو آیه به سه چیز برمی‌گردد: نسب، شیرخوارگی و دامادی.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه