دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۵۲) آیا طرز نشستن خاصی برای تلاوت قرآن هست؟

(۸۵۲) سوال: آیا برای تلاوت قرآن، طرز نشستن خاصی وجود دارد؟

جواب:

طرز نشستن خاصی برای آن وجود ندارد. رسول‌اللهﷺ در حالی که سرش را به دامن عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا تکیه داده بود قرآن می‌خواند و عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا در عادت ماهانه بود. قرآن را می‌شود در هر حالتی خواند. چه نشسته باشد و چه خوابیده و چه ایستاده. اما در هنگام رکوع و سجود از قرآن خواندن نهی شده است. زیرا رسول‌اللهﷺ فرموده‌اند: «بدانید که من از خواندن قرآن در رکوع و سجده نهی شده‌ام. در رکوع، پروردگار را تعظیم نمایید و در سجود، زیاد دعا کنید».[۱]

***


[۱] صحیح مسلم، کتاب الصلاة، باب النهی عن قراءة القرآن فی الرکوع والسجود، حدیث شماره (۴۷۹). از عبدالله بن عباس رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا با این لفظ: «أَلَا وَإِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَقْرَأَ الْقُرْآنَ رَاكِعًا أَوْ سَاجِدًا. فَأَمَّا الرُّكُوعُ فَعَظِّمُوا فِيهِ الرَّبَّ عز وجل. وَأَمَّا السُّجُودُ فَاجْتَهِدُوا في الدعاء».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل هناك جلسة خاصة عند تلاوة القرآن؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: لا أعلم في هذا جلسة معينة، بل كان النبي صلى الله عليه وسلم يقرأ القرآن في حجر عائشة رضي الله عنه متكناً وهي حائض، فالقرآن يُقْرَأُ على كل حال، سواء كان الإنسان قاعدًا أو مضطجعاً أو واقفًا، إلا أنه يُنْهَى عن قراءة القرآن في حال الركوع أو السجود في الصلاة، لأن النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- قال: «ألا وإني نُهِيتُ أن أقرأ القرآن راكعا أو ساجدا، فأما الركوع فَعَظَمُوا فيه الرب، وأما السجود فأكثروا فيه من الدعاء».

مطالب مرتبط:

(۸۴۵) قرائت قرآن با نظر کردن بدون صدا

قرائت قرآن با چشم و قلب، قرائت به حساب نمی‌آید و در نتیجه شخص از ثواب قرائت محروم می‌گردد. قرائت حتما باید با صوت باشد تا شخص ثواب قرائت نصیبش شود.

ادامه مطلب …

(۸۳۷) قرائت قرآن در حالت خوابیده

اشکالی ندارد.  چرا که «رسول‌اللهﷺ در حالی که به عائشه رضی الله عنها که قاعده بود، تکیه کرده و قرآن می‌خواند». این حکم عام است.

ادامه مطلب …

(۸۴۰) حکم کلماتی که هنگام قرائت گفته می‌شود

تلاوت قرآن، بازی نیست که تا قاری خوش صدا از قرائت آیه‌ای فارغ شد، مردم الله الله بگویند. این یکی از بدعت‌هایی است که مردم به وجود آورده‌اند.

ادامه مطلب …

(۸۵۱) قرائت قرآن توسط زنان با حضور نامحرم

شروع کردن مراسم با قرائت قرآن سنت نیست. پیامبر خیلی اوقات اصحاب را به خاطر مسائل مهمی جمع می‌کردند. اما جایی نیامده که در شروع کار، قرآن بخوانند.

ادامه مطلب …

(۸۲۴) تلاوت به روایت حفص از عاصم به چه معناست

قرائت‌های معروف، هفت قرائت هستند که هر کدام راوی خاصی دارند و هر روایت مختص به یک راوی است و هر کدام از این روایت‌ها با هم تفاوت دارند

ادامه مطلب …

(۸۳۳) سخن گفتن قاری با دیگران وقت قرائت

بله، اشکالی ندارد انسان اگر هنگام تلاوت، کسی با او صحبت کرد، جوابش را بدهد. اما برای نفر دوم شایسته این است که انسان را هنگام قرائت قرآن مشغول نکند.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه