دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۴۷) قرائت و اذکار بعد از نماز صبح در خانه

(۸۴۷) سوال: آیا نشستن در خانه بعد از نماز صبح تا زمان طلوع خورشید، برای قرائت قرآن و اذکار و سپس خواندن دو رکعت نماز بعد از طلوع خورشید، اجر و پاداش نشستن در مسجد را دارد؟

جواب:

ظاهرا سوال کننده به حدیث خاصی اشاره دارد. در این حدیث آمده: «کسی که نماز صبح را در جماعت بخواند، سپس بنشیند و تا هنگام طلوع خورشید، الله را ذکر کرده و سپس دو رکعت نماز بخواند مثل پاداش حج و عمره است».[۱]

اما ثابت است که رسول‌اللهﷺ «وقتی نماز صبح را می‌خواندند، در محل نماز خود باقی می‌ماندند تا اینکه خورشید به خوبی بالا آید».[۲] این روایت در صحیح مسلم است. البته علما در صحت این حدیث و عمل به آن، اختلاف دارند.

اما اینکه پاداشی به این کار تعلق گیرد: در صورتی که حدیث، صحیح باشد، به آن عمل می‌کنیم. فضل الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ نیز بسیار گسترده است. اگر هم حدیث صحیح نباشد، از آن بی نیاز هستیم.

***


[۱] سنن ترمذی، کتاب الصلاة، باب ذکر ما یستحب من الجلوس فی المسجد بعد صلاة الصبح حتی تطلع الشمس، حدیث شماره «۵۸۶». از انس بن مالک رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِي جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ».

[۲] صحیح مسلم، کتاب المساجد، باب فضل الجلوس فی مصلاه بعد الصبح، و فضل المساجد، حدیث شماره «۶۷۰». از جابر بن سمره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «كَانَ إِذَا صَلَّى الْفَجْرَ جَلَسَ فِي مُصَلَّاهُ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ حسنا».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل الجلوس في المنزل بعد صلاة الفجر القراءة القرآن والذكر حتى تطلع الشمس، له نفس الأجر في المسجد، ثم يقوم هذا الشخص ويصلي ركعتين؟

فأجاب رحمه الله تعالى -: كأن السائل يشير الحديث ورد في ذلك: «من صلى الفجر في جماعة، ثم جلس يذكر الله -عز وجل- حتى تطلع الشمس، ثم صلى ركعتين -يعني: بعد ارتفاع الشمس قيد رمح- فإنه يكون كأجر حجة وعمرة ، أو كما جاء في الحديث، لكن هذا الحديث قد اختلف العلماء في صحته والأخذ به، إلا أنه قد ثبت عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه «كان إذا صلى الغداة جلس في مصلاه حتى تطلع الشمس حسنة» جاء ذلك في صحيح مسلم.

وأما ترتيب الأجر على ذلك فهذا إن صح به الحديث أخذنا به، وفضل الله واسع، وإن لم يصح فقد كفيناه.

مطالب مرتبط:

(۸۳۴) گفتن اعوذ بالله با وجود چندین قاری

گفتن اعوذ بالله در اول تلاوت است. وقتی اولین قاری اعوذ بالله گفت، برای دیگرانی که شنونده هستند، کفایت می‌کند. اما بهتر هر کدام در اول تلاوت اعوذ بالله بگویند

ادامه مطلب …

(۸۲۵) خطاب شرعی به مردان، شامل زنان هم می‌شود؟

خطاب‌های شرعی در قرآن و سنت که برای مردان آمده، زنان را هم شامل می‌شود. این در صورتی است که دلیلی برای عدم ورود زنان یا مردان تحت این خطاب نیامده باشد.

ادامه مطلب …

(۸۳۰) بوسیدن مصحف چه حکمی دارد

بوسیدن مصحف، بدعت است. چون شخصی که قرآن را می‌بوسد، می‌خواهد به الله تقرب جوید. تقرب جستن به الله نیز فقط با چیزی ممکن است که الله آن را تشریع فرموده باشد.

ادامه مطلب …

(۸۴۵) قرائت قرآن با نظر کردن بدون صدا

قرائت قرآن با چشم و قلب، قرائت به حساب نمی‌آید و در نتیجه شخص از ثواب قرائت محروم می‌گردد. قرائت حتما باید با صوت باشد تا شخص ثواب قرائت نصیبش شود.

ادامه مطلب …

(۸۲۹) بوسیدن قرآن قبل و بعد از تلاوت

بوسیدن قرآن هنگام شروع تلاوت و پایان آن، یا فقط موقع شروع تلاوت، یا در پایان تلاوت، یا به هر مناسبت دیگری، مشروع نبوده و بدعت است.

ادامه مطلب …

(۸۴۳) خواندن قرآن از رو بهتر است یا از حفظ؟

خارج از نماز بهتر است قرآن را از روی مصحف بخواند. اما در نماز بهتر است آن را از حفظ بخواند تا بتواند نماز را به وجه اکمل به جای آورد.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه