دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۳۸) آداب قرائت آیات عذاب و آیات رحمت

(۸۳۸) سوال: آیا درست است که در نمازهای فرض، هنگام خواندن آیاتِ عذاب، به الله پناه برد؟ همچنین هنگام خواندن آیات رحمت و فضل، آن را از الله طلب نمود؟

جواب:

بله، جایز است انسان در نماز فریضه و نافله، هنگامی که به آیه‌ای از آیات رحمت رسید، آن را از الله عَزَّوَجَلَّ بخواهد. نیز هنگام خواندن آیه‌ی وعید، به الله عَزَّوَجَلَّ پناه برد. اما در نمازهای نافله و خصوصا در نماز شب، این کار سنت است.

دلیل آن حدیث حذیفه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ است که می‌گوید: «شبی با رسول‌اللهﷺ به نماز ایستادم. ایشان نماز را با سوره‌ی بقره شروع کرد. با خود گفتم: به آیه‌ی صد که برسد، رکوع می‌کند. به آنجا رسید و باز هم خواند. گفتم: این سوره را در یک رکعت می‌خواند. سوره را خواند. با خود گفتم: الان رکوع می‌کند. اما سوره‌ی نساء را شروع کرد. آن را هم کامل خواند. سپس آل عمران را شروع کرد و آن را هم کامل خواند. قرائتش با آرامی و تدبر بود. وقتی به آیه‌ای می‌رسید که در آن تسبیح بود، تسبیح می‌گفت. زمانی که به آیه‌ای می‌رسید که در آن درخواست بود، درخواست می‌کرد. وقتی به آیه‌ای می‌رسید که در آن استعاذه بود، پناه می‌برد».[۱]

اما این در نماز شب است. در نماز شب و بلکه در همه‌ی نمازهای نافله، سنت است که وقتی انسان به آیات تسبیح رسید، تسبیح بگوید. نیز وقتی به آیات رحمت رسید، آن را از الله عَزَّوَجَلَّ درخواست نماید. آنجا که به آیات عذاب رسید، به الله پناه ببرد. اما در نمازهای فرض، جایز است، ولی اگر این کار را نکند، بهتر است. چون کسانی که نماز رسول‌اللهﷺ را توصیف کرده‌اند، نگفته‌اند که ایشان هنگام آیات تسبیح، تسبیح می‌گفتند و هنگام رسیدن به آیات وعید، پناه می‌بردند و موقع خواندن آیات رحمت، آن را از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ طلب می‌فرمودند.

***


[۱] صحیح مسلم در کتاب صلاة المسافرین، باب استحباب تطویل القراءة فی صلاة اللیل، حدیث شماره «۷۷۲». از حذیفه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «صَلَّيْتُ مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم ذَاتَ لَيْلَةٍ. فَافْتَتَحَ الْبَقَرَةَ. فَقُلْتُ: يَرْكَعُ عِنْدَ الْمِائَةِ. ثُمَّ مَضَى. فَقُلْتُ: يُصَلِّي بِهَا فِي رَكْعَةٍ. فَمَضَى. فَقُلْتُ: يَرْكَعُ بِهَا. ثُمَّ افْتَتَحَ النِّسَاءَ فَقَرَأَهَا. ثُمَّ افْتَتَحَ آلَ عِمْرَانَ فَقَرَأَهَا. يَقْرَأُ مُتَرَسِّلًا. إِذَا مَرَّ بِآيَةٍ فِيهَا تَسْبِيحٌ سَبَّحَ. وَإِذَا مَرَّ بِسُؤَالٍ سَأَلَ. وَإِذَا مَرَّ بِتَعَوُّذٍ تَعَوَّذَ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل تصح الاستعاذة عند آيات العذاب، وسؤال الله -عز وجل- عند آيات الرحمة والفضل في الصلاة المكتوبة؟

فأجاب رحمه الله تعالى: نعم يجوز هذا يجوز للإنسان إذا مَرَّ بآية رحمة أو آية وعيد أن يسأل عند آية الرحمة ويستعيذ عند آية الوعيد في الفريضة والنافلة، لكنها في النافلة السُّنَّة، لا سيما في صلاة الليل، لقول حذيفة رضي الله عنه: «صليت مع النبي صلى الله عليه وسلم لها ذات ليلة، فافتتح البقرة، فقلت: يركع عند المائة، ثم مضى، فقلت: يصلي بها في ركعة فمضى فقلت يركع بها، ثم افتتح النساء، فقرأها، ثم افتتح آل عمران، فقرأها يقرأ مُتَرَسلًا، إذا مر بآية فيها تسبيح سبح، وإذا مر بسؤال سأل، وإذا مر بِتَعَوذ تَعَوَّذَ»، لكن هذا في صلاة الليل، ففي صلاة الليل – بل في جميع النوافل – يسن أن يسبح إذا مر بآيات التسبيح، ويسأل إذا مر بآيات رحمة، ويتعوذ إذا مر بآيات وعيد، أما في الفرائض فجائز، لكن تركه أفضل، لأن الواصفين لصلاة الرسول -صلى الله عليه وعلى آله وسلم- لم يكونوا يقولون: إنه يسبح عند آيات التسبيح، ويتعوذ عند آيات الوعيد، ويسأل عند آيات الرحمة.

مطالب مرتبط:

(۸۵۲) آیا طرز نشستن خاصی برای تلاوت قرآن هست؟

قرآن را می‌شود در هر حالتی خواند. چه انسان نشسته باشد و چه خوابیده و چه ایستاده. فقط در حالت رکوع و سجود از خواندن قرآن نهی شده است.

ادامه مطلب …

(۸۴۷) قرائت و اذکار بعد از نماز صبح در خانه

ثابت است که رسول‌اللهﷺ «وقتی نماز صبح را می‌خواندند، در محل نماز خود باقی می‌ماندند تا اینکه خورشید به خوبی بالا آید». این روایت در صحیح مسلم آمده است.

ادامه مطلب …

(۸۳۹) قرائت آیات رحمت و آیات عذاب

برای شخص جایز است که وقتی به آیه‌ی رحمت رسید، آن را از الله بخواهد. همچنین وقتی به آیه‌ی وعید و تهدید رسید، از آن به الله پناه ببرد.

ادامه مطلب …

(۸۲۹) بوسیدن قرآن قبل و بعد از تلاوت

بوسیدن قرآن هنگام شروع تلاوت و پایان آن، یا فقط موقع شروع تلاوت، یا در پایان تلاوت، یا به هر مناسبت دیگری، مشروع نبوده و بدعت است.

ادامه مطلب …

(۸۴۸) زن قرآن را بلند بخواند یا در دلش؟

از حُسن قرائت این است که انسان قرآن را با ترتیل خوانده و در معنای آن تدبر نموده و آن را بفهمد. همچنین می‌تواند آن را به صورت سریع بخواند.

ادامه مطلب …

(۸۲۶) خطاب‌های قرآنی برای مردان و زنان

این خطاب‌ها، هم مردان و هم زنان را شامل می‌گردد. اگر خطابی متوجه زنان باشد، متوجه مردان نیز هست. همچنین اگر خطابی متوجه مردان باشد، زنان را نیز شامل می‌شود.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه