(۷۰۷) سوال: یک زن چگونه میتواند مردم را به دین الله سبحانه و تعالی دعوت دهد؟ چه چیزهایی به او در این راه کمک میکنند؟ برای شروع در طلب علم شرعی، چه کتابهایی را مطالعه نماید؟
جواب:
اولا زن نیز در صورتی که نسبت به شریعت علم داشته باشد، کاملا مثل مرد، دعوتگر به حساب میآید. در صورتی که علم نداشته باشد، جایز نیست بدون علم، چیزی بگوید. زیرا الله تعالی میفرماید: {قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَنْ تُشْرِكُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لا تَعْلَمُونَ} [اعراف: ۳۳]: (بگو: الله حرام كرده كارهای زشت و نابهنجار را، خواه آن چيز آشكارا انجام پذيرد و ظاهر گردد و خواه پوشيده انجام گيرد و پنهان ماند، و بزهكاری را و ستمگری را كه به هيچ وجه درست نيست، و اين كه چيزی را شريك الله كنيد بدون دليل و برهانی كه از سوی الله مبنی بر حقّانيّت آن خبر در دست باشد، و اين كه به دروغ چيزی را به الله نسبت دهید كه نمی دانيد). نیز به دلیل این آیه: {وَلا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولا} [اسراء: ۳۶]: (از چيزی دنبالهروی مكن كه از آن آگاه نیستی. بی گمان چشم و گوش و دل همه مورد پرس و جوی از آن قرار میگيرد). همچنین به دلیل این آیه که الله تعالی به پیامبرشﷺ فرموده: {قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ} [یوسف: ۱۰۸]: (بگو: اين راه من است كه من و هر که از من پیروی میکند، با آگاهی و علم به سوی الله میخوانیم و الله منزّه از هر عیبی است و من از زمرهی مشركان نمیباشم).
دوم: توانایی داشته باشد که آنچه را دانسته، بیان کند.
سوم: توانایی مجادله با مخالف را داشته باشد. چرا که ممکن است شخصی مخالف با او بیاید در حالی که دارای فصاحت و بیان زیبا باشد و با فصاحت و بیانش بر این خانم دعوتگر غلبه کند؛ چون دفاع خانم دعوتگر ضعیف و باطل شخص مخالف قویست. به همین خاطر باید توانایی مجادله با شخص معارض و مخالف را داشته باشد.
اما با چه کتابهایی شروع کند: بهترین کتاب برای طالب علم، قرآن است که باید آن را حفظ کرده و در معانی آن تدبر نماید و به وسیلهی آن، مردم را به سوی دین الله عزوجل فرا بخواند.
سپس کتابهای صحیح حدیث؛ زیرا سنت بیان کننده و توضیح دهنده و تفسیر کنندهی قرآن است و در وجوب عمل به آن، با قرآن برابر است.
سپس به سراغ کتابهای عقیده و توحید برود؛ خصوصا اگر در کشوری است که شرک و عقاید باطل در آن رواج دارد.
سپس هر کدام از کتابهای فقهی که اهل علم نوشتهاند و برایش میسر شد را بخواند و در مورد هر مسالهای از اهل علم سوال نماید که بدین گونه، به جواب دقیق خواهد رسید.
***