دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۸۵) کتاب ابولیث سمرقندی به نام تنبه الغافلین

(۶۸۵) سوال: کتابی از ابو لیث سمرقندی در مورد عقوبت کسانی که مرتکب گناهان کبیره می‌شوند را مطالعه کردم. چهار صفحه‌ی آخر کتاب را خواندم که در وصف اهل بهشت و هولناکی روز قیامت بود و باعث شد به شدت از چیزی که خواندم، گریه کنم. نمی‌توانم آنچه را که خواندم شرح دهم، چون طولانی است. نظر شما در مورد این کتاب چیست؟ آیا چیزهایی که در آن آمده، صحیح هستند؟

جواب:

مطالب زیادی در این کتاب هستند که صحت ندارند. به همین خاطر به کسی توصیه نمی‌کنم که این کتاب را بخواند مگر کسی که توان تشخیص بین صحیح و ضعیف و سالم از ناسالم را دارد. در چنین حالتی خوب است که وقتی این کتاب را مطالعه می‌کند، هر جا مطلب ضعیف و نادرستی را دید، در حاشیه‌ی کتاب یادداشت کند و بنویسد که این مطلب درست نیست یا ضعیف است تا کسان دیگری که کتاب را می‌خوانند، مواظب باشند. مثل همین سخن را در مورد هر کتاب دیگری که صحیح و ضعیف را در خود جمع نموده، می‌گوییم: به کسی توصیه نمی‌کنیم آن را مطالعه کند مگر کسی که توان تشخیص بین صحیح و ضعیف را دارد. در این صورت اشکالی ندارد آن کتاب را مطالعه نماید؛ ولی بهتر است زیر مطالب ضعیف و نادرست، یادداشت کند تا مردم فریب آن را نخورند.

گر چه با این حرفم نمی‌خواهم مانع کتاب خواندن کسی شوم، اما توصیه‌ای که به مسلمانان دارم این است که کتاب‌های معتمد و صحیح موجود، ما را از خواندن کتاب‌هایی که احادیث ضعیف را در خود گرد آورده‌اند بی نیاز می‌کنند.

ذکر این نکته هم خوب است که بدانیم خیلی از کتاب‌های موعظه، خیلی اوقات احادیث ضعیف را ذکر می‌کنند و دلیلشان برای این کار، استناد به قول برخی از علماست که اشکالی ندارد در باب فضائل یا نهی از رذائل، به روایات ضعیف استناد نمود؛ چون اگر روایت در باب فضایل باشد، به انسان رغبت بیشتری برای انجام خیر می‌دهد و اگر در مورد ادای واجبی باشد، ترس او از شر را بیشتر می‌کند.

البته آن عده از اهل علم که روایت احادیث ضعیف را بی اشکال می‌دانند، شروطی هم برای آن ذکر کرده‌اند. این شروط عبارتند از:

۱ – ضعف روایت شدید نباشد.

۲ – شخص معتقد نباشد که پیامبرﷺ آن را فرموده است.

۳ – اصل ثابتی در شرع داشته باشد.

به عنوان مثال: اگر حدیث ضعیفی در مورد ایجاد خوف از گناه زنا باشد، نزد علما اشکالی ندارد که این حدیث ذکر شود؛ به شرطی که معتقد نباشد پیامبرﷺ آن را گفته است. نیز به این خاطر که حرمت زنا در قرآن و سنت رسول اللهﷺ ثابت است و با ذکر این روایت ضعیف، نفرت انسان از این گناه بیشتر می‌شود و نفرت از زنا در شرع، مطلوب است. دیگر اینکه اگر چنین جزایی برای شخص زانی اثبات شود، در این صورت او این گناه را از روی آگاهی انجام داده و اگر ثابت نشود، چیزی جز ازدیاد نفرت از این عمل حرام ایجاد نمی‌کند که این هم ضرری به او نمی‌رساند.

همچنین اگر حدیث ضعیفی در ترغیب به نماز جماعت بیاید، اشکالی ندارد؛ چون ثواب نماز جماعت در سنت صحیح رسول اللهﷺ ثابت شده و دستور به نماز جماعت نیز در قرآن ثابت است. والله الموفق.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل من المدينة المنورة: قرأت كتابا عن عقوبة أهل الكبائر لمؤلفه أبي الليث السمرقندي، من ضمن ما قرأته الأربع الصفحات الأخيرة من الكتاب، وهو موضوع مواصفات الجنة وأهوال يوم القيامة، مما جعلني أبكي من شدة ما سمعت ولا أستطيع شرح ما قرأته لأنه طويل، فما رأيكم في هذا الكتاب؟ وهل ما ورد فيه صحيح؟ أفيدونا أثابكم الله.

فأجاب -رحمه الله تعالى-: هذا الكتاب فيه الكثير من الأشياء التي لا تصح، ولهذا لا أنصح إخواني بقراءته إلا رجلا يميز الصحيح من الضعيف والسقيم من السليم، وفي هذه الحال يحسن إذا قرأه أن يعلق على الضعيف منه والسقيم، ويُبين ضعفه وسقمه، حتى لا يغتر الناس به، وهكذا نقول في أي كتاب يكون فيه الصحيح والضعيف لا ننصح أحدًا بقراءته إلا رجلا كان عنده علم بالصحيح والضعيف، فلا حرج أن يقرأه، ولكن ينبغي أن يعلق على الضعيف والسقيم حتى لا يغتر الناس به.

ولست بقولي هذا أتحجر على الناس أن لا يقرؤوا الكتب، ولكني أقول لإخواني المسلمين: إن في الكتب المعتمدة الصحيحة ما فيه الكفاية والاستغناء عن هذه الكتب التي تشتمل على هذه الأشياء الضعيفة.

وليعلم أن كثيرًا من كتب الوعظ تشتمل على كثير من الأحاديث الضعيفة، وذلك استنادًا إلى قول ذهب إليه بعض أهل العلم، وهو: التساهل في الأحاديث الضعيفة في باب الفضائل أو الزواجر، لأنها إذا كانت في الفضائل تزيد الإنسان رغبة في الخير، وإذا كانت في أداء واجب تزيده رهبة من الشر.

إن هؤلاء الذين يُرَخُصُون رواية الأحاديث الضعيفة من أهل العلم يشترطون لها شروطا، وهي:

1- ألا يكون الضعف شديدا.
2- ألا يعتقد الإنسان أن النبي صلى الله عليه وسلم قالها.
3- أن يكون لها أصل ثابت في الشرع.

مثال ذلك: لو ورد حديث فيه التخويف من الزنى وهو حديث ضعيف، فعند هؤلاء العلماء لا بأس من ذكره ، بشرط ألا تعتقد أن النبي صلى الله عليه وسلم قاله، وذلك لأن الزني ثبت تحريمه في كتاب الله وسنة رسول الله صلى الله عليه وسلم الصحيحة، فذكر هذا الوعيد فيه يزيد الإنسان نفورًا منه، والنفور من الزنى أمر مطلوب في الشرع، ثم إن ثبت هذا العقاب للزاني فإنه يكون قد فعل هذه الفاحشة على بصيرة، وإن لم يثبت فإنه لم يزدد إلا نفورًا من هذا الفعل المحرم وذلك لا يضره.

وإذا جاء حديث ضعيف يرغب في صلاة الجماعة، فإن أجر صلاة الجماعة ثابت بالسنة الصحيحة عن -النبي عليه الصلاة والسلام-، والأمر بصلاة الجماعة ثابت في كتاب الله والله الموفق.

مطالب مرتبط:

(۶۱۴) روش صحیح طلب علم در ابتدای آموختن

(۶۱۴) سوال: جناب شیخ از شما تقاضا دارم که روش صحیح طلب علم برای مبتدی را بیان کنید. هم چنین کتاب‌هایی که باید از آنها شروع کند را معرفی نمایید. جواب: منهج صحیح برای طالب علم، چه در اول راه باشد و چه در میانه راه طلب علم و چه در پایان آن، این است […]

ادامه مطلب …

(۶۹۸) وظیفه‌ی دعوتگران در مورد تدریس عقیده

(۶۹۸) سوال: تدریس عقیده، یک موضوع بسیار مهم است. حال وظیفه‌ی دانشجویان و دعوتگران به سوی الله در این زمینه چیست؟ جواب: واقعیت این است که مردم چه در زمینه‌ی عقیده و چه غیر عقیده، جهل بسیاری دارند. اما – الحمدلله – مردم تا حدودی رو به علم آورده و حتی بعضی از آنها دچار […]

ادامه مطلب …

(۶۴۲) سوال: حفظ قرآن و حضور در درس‌های روزانه

(۶۴۲) سوال: چگونه شخص می‌تواند هم قرآن را حفظ کند و هم در درس‌های علمی که روزانه برگزار می‌شوند، حضور یابد؟ چون انجام دادن هر دو به اضافه‌ی اینکه باید به کارهای شخصی و کارهای خانواده هم برسد، برای شخص مشکل است. جواب: این به توانایی انسان بر می‌گردد و مردم در این زمینه با […]

ادامه مطلب …

(۶۷۱) کدام یک از این دو کتاب بهتر است؟

(۶۷۱) سوال: الحمدلله کتاب‌های دینی زیادی دارم. از جمله کتاب (ریاض الصالحین) و کتاب (فقه السنة) نوشته‌ی سید سابق که سه جلد است. همچنین اوقات فراغت زیادی دارم که می‌خواهم آن را صرف کار مفید کنم و تصمیم گرفتم در مسائل دینی مطالعه کنم. به نظر شما با کدام یک از این دو کتاب شروع […]

ادامه مطلب …

(۶۸۳) کتاب الروض الفائق و تنبیه الغافلین

(۶۸۳) سوال: جناب شیخ! نظر شما در مورد دو کتاب (الروض الفائق) و (تنبیه الغافلین) چیست؟ جواب: از کتاب «الروض الفائق» اطلاعی ندارم. اما کتاب «تنبیه الغافلین» کتاب موعظه است و غالبا کتاب‌های موعظه، حاوی روایات ضعیف و چه بسا روایات ساختگی هستند. همچنین حکایت‌های نادرستی در آنها وجود دارد که منظور مولف از نوشتن […]

ادامه مطلب …

(۶۲۳) یادگیری کدام علوم شرعی واجب است؟

(۶۲۳) سوال: یادگیری کدام یک از علوم شرعی برای مؤمن واجب است؟ جواب: یادگیریِ آن عده از مسائل دینی که الله تعالی بر انسان واجب فرموده، مثل طهارت و نماز و زکات و روزه و حج و نیکی به والدین و صله‌ی رحم و غیره، واجب است. هر مسلمانی باید قبل از هر چیز، مسائل […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه