دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۵۰) سوال: کتاب‌های مفید بعد از قرآن

(۶۵۰) سوال: لطفا بعد از قرآن، کتاب‌های شرعی و مفیدی به من معرفی کنید که روایات آنها از رسول اللهﷺ به صحت رسیده‌اند.

جواب:

کتاب‌هایی که یک دانشجو می‌تواند از آنها مستفید شود، بستگی به شرایط دانشجو دارد: اگر کسی است که می‌خواهد در یکی از رشته‌های علمی متمکن و متبحّر شود، خواندن کتاب‌های معینی به او توصیه می‌شود. اما اگر محض مراجعه کردن و مطالعه و استفاده است، کتاب‌های دیگری به او توصیه می‌شود.

آن دانشجویی که می‌خواهد در زمره‌ی اهل علم قرار گیرد، باید در فنون مختلف علم، چنان مطالعه کند که در آنها به مهارت برسد و بدین وسیله در همه‌ی علوم به شناخت و آگاهی دست یابد. او باید در زمینه‌ی علم نحو و بلاغت و مصطلح حدیث و اصول فقه و فقه و متون حدیث مطالعه نماید و همه‌ی اینها را باید با راهنمایی شیخ و استادی که نزد او این علوم را می‌خواند، انجام دهد.

من به دانشجویان نصیحت می‌کنم که نزد شیخی کسب علم نماید که در علمش راسخ باشد. زیرا دانشجو فوایدی از طلب علم نزد چنین شخصی به دست می‌آورد. از آن جمله:

یک: آسان‌ترین راه برای رسیدن به علم است؛ زیرا شیخ علم را آسان و پخته در اختیارش می‌گذارد و در نتیجه، راه رسیدن به علم را برای او سهل می‌کند. اما اگر بخواهد در هر مساله‌ای، به جستجو در کتاب بپردازد، خسته شده و چه بسا سبب تشویش ذهنی او شود؛ زیرا علما در هر چیز دارای یک نظر و رأی نیستند.

دو: شیخ به او می‌آموزد که ترجیح بین اقوال چگونه است و چگونه احکام شرعی را از ادله‌ی موجود، استنباط نماید. استاد بدین وسیله، وارد شدن به چالش‌های علمی را برایش آسان می‌کند و دانشجو می‌تواند بنا بر راهنمایی‌های استاد و شیخش، در مسائل علمی مناظره نموده و برای حق، به وسیله‌ی حق، به جدال پردازد.

سه: اگر نزد شیخی طلب علم کند، دارای اعتدال و توازن بیشتری خواهد شد. چون اگر بخواهد علم را فقط از کتب فرا بگیرد، چه بسا باعث شود برخی نظریات را با شور و هیجان قبول نماید و در نتیجه، پایش لغزیده و چه بسا خودشیفته گشته و دیگران را حقیر بشمارد.

چهار: استفاده از اخلاق شیخ؛ زیرا اگر شیخ دارای اخلاق متناسب با علمی باشد که الله تعالی به او عطا فرموده، می‌تواند از این شیخ بهره برده و اخلاق نیک و برخورد مناسب با دوستان و عموم مردم را یاد بگیرد.

پس نصیحتم به دانشجویان مبتدی این است که نزد مشایخ کسب علم کنند؛ زیرا آنها تجربه‌هایی دارند که دانش آموز ندارد و شاگرد می‌تواند راهنمایی‌های شیخ در مورد کتاب‌هایی که می‌خواهد از آنها علم بیاموزد را به کار گیرد.

اما اگر شخص نمی‌خواهد خود را برای طلب علم فارغ نماید و هدفش از مطالعه، فقط بهره جستن از علم است، یکی از بهترین کتاب‌هایی که به او توصیه می‌شود، کتاب (زاد المعاد) نوشته‌ی ابن قیم است. این کتاب، کتابی جامع است که فقه مبنی بر دلیل را با تاریخ زندگی پیامبرﷺ در خود گرد آورده است. انسان می‌تواند از این کتاب، احکام فقهی را بداند و در عین حال، زندگی و سیرت رسول اللهﷺ را بشناسد. چه بسا به مسائل دیگری در مورد توحید و تفسیر و غیره نیز برخورد نماید. پس این کتاب، یک کتاب سودمند و جامع و مناسب برای کسی است که می‌خواهد برای استفاده‌ی کلی، مطالعه نماید.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: فضيلة الشيخ نرجو منكم النصيحة في الكتب الشرعية المفيدة والصحيحة عن المصطفى صلى الله عليه وسلم، طبعا بعد الدستور الخالد القرآن الكريم للاستفادة منها؟

فأجاب رحمه الله تعالى: الكتب التي يستفيد منها طالب العلم تختلف باختلاف حال الطالب إذا كان طالب العلم يريد أن يتمكن من العلم فإنه ينصح له بقراءة كتب معينة، وإذا كان طالب علم للمراجعة والمطالعة والاستفادة فقط فإنه ينصح له بكتب أخرى.

فطالب العلم الذي يريد أن يكون من أهل العلم ينبغي له أن يقرأ في فنون العلم ما يتمكن منه، حتى يكون عنده إلمام عام في جميع العلوم، فيقرأ في النحو، والبلاغة، والحديث – أعني مصطلح الحديث -، وأصول الفقه، والفقه، والمتون الحديث، ويكون هذا بتوجيه من الشيخ الذي يقرأ عليه.

وأنا أنصح طالب العلم أن يكون طلبه للعلم على يد شيخ راسخ في العلم، لأن طلب العلم على الشيخ الراسخ يستفيد منه الطالب فوائد، منها:

1 – أنه أخصر له في الوصول إلى العلم، لأن شيخه يعطيه العلم ناضجا ميسترا، فيكون ذلك أسهل له في الوصول إلى العلم، فلو قرأ من الكتب يتعب تعباً عظيمًا في مراجعة الكتب، وربما تشوش عليه هذه الكتب التي يقرؤها، حيث إن آراء العلماء ليست متفقة في كل شيء.

2 – يُبين له الشيخ كيف يرجح الأقوال بعضها على بعض، وكيف يستنبط الأحكام الشرعية من أدلتها فيسهل له الخوض في معارك العلم، ويستطيع الطالب بناء على هذا التوجيه من شيخه أن يناظر في مسائل العلم، وأن يجادل بالحق للحق.

3 – إذا طلب العلم على الشيخ صار هذا أكثر اتزانًا له، لأنه إذا طلبه من الكتب فربما يكون لديه اندفاع كبير في بعض الآراء، فيحصل بهذا زلل، وربما يصل إلى درجة الإعجاب بالنفس واحتقار الغير.

4 – الاستفادة من أخلاق ،الشيخ، لأن الشيخ سيكون إذا من الله عليه منَّ متخلقا بما يقتضيه علمه الذي وهبه الله، فيستفيد من هذا الشيخ ويكتسب أخلاقًا فاضلة ومعاملات طيبة، بالنسبة لزملائه ولعامة الناس.

فالذي أنصح به إخواني طلبة العلم المبتدئين أن يكون تلقيهم للعلم على يد المشايخ الذين أدركوا من العلم والتجارب ما لم يدركوه، وحينئذ يأخذ بما يوجهه إليه شيخه من الكتب التي يريد أن يتعلم منها.

أما إذا كان لا يريد أن يحبس نفسه لطلب العلم، وإنما يريد الاستفادة من المطالعة، فمن أحسن الكتب: (زاد المعاد) لابن القيم رحمه الله، لأنه كتاب جامع بين الفقه المبني على الدليل وبين التاريخ الذي تُعرف به حياة رسول الله صلى الله عليه وسلم فيكتسب الإنسان من هذا الكتاب الأحكام الفقهية، ومعرفة حال رسول الله صلى الله عليه وسلم وسيرته، وربما يمر به أيضًا مسائل أخرى تتعلق بالتوحيد وبالتفسير وغيرها، فالكتاب كتاب نافع جامع صالح لمن أراد المطالعة للاستفادة العامة.

مطالب مرتبط:

(۶۴۱) سوال: یادگیری قرآن از روی نوار

(۶۴۱) سوال: من قرآن را از روی نوار یاد می‌گیرم و آن مقداری را که بعد از نماز عصر یاد می‌گیرم، بعد از نماز صبح تلاوت می‌کنم. آیا این کار جایز است؟ جواب: این کار جایز است. یعنی این که شما بعد از عصر نوار قرآن را گوش می‌دهید و بعد از نماز صبح آن […]

ادامه مطلب …

(۶۴۲) سوال: حفظ قرآن و حضور در درس‌های روزانه

(۶۴۲) سوال: چگونه شخص می‌تواند هم قرآن را حفظ کند و هم در درس‌های علمی که روزانه برگزار می‌شوند، حضور یابد؟ چون انجام دادن هر دو به اضافه‌ی اینکه باید به کارهای شخصی و کارهای خانواده هم برسد، برای شخص مشکل است. جواب: این به توانایی انسان بر می‌گردد و مردم در این زمینه با […]

ادامه مطلب …

(۶۸۹) عدم مطالعه‌ی کتابهای مورد تملّک

(۶۸۹) سوال: من تعداد زیادی کتاب‌های فقه و تفسیر دارم. اما بعضی یا بهتر بگویم، بیشتر آنها را نخوانده‌ام. آیا اگر از آنها استفاده نکنم، گنهکار می‌شوم؟ با آنها چکار کنم؟ با توجه به اینکه عزم کرده‌ام ان شاءالله هر گاه فراغتی پیش آید، مطالعه داشته باشم. نیز وقتی کسی کتابی را بخواهد امانت بگیرد، […]

ادامه مطلب …

(۶۹۲) چه وقت مردم را به دین دعوت کنم؟

(۶۹۲) سوال: احساس می‌کنم به چنان درجه‌ای از علم نرسیده‌ام که مردم را به سوی الله سبحانه و تعالی دعوت کنم و این به خاطر حیایی است که دارم. آیا تبلیغ مقدار کمی از دین، کفایت می‌کند؟ جواب: کسی که الله تعالی به او علمی عطا فرموده، بر او واجب است که هر جا اقتضا […]

ادامه مطلب …

(۶۰۶) علمی که در قرآن و احادیث ذکر شده

(۶۰۶) سوال: منظور از علمی که احادیث و آیات قرآن آمده، چیست؟ جواب: علمی که شریعت اهل آن را مورد تمجید قرار داده و به آن تشویق نموده، علم به احکام الهی وقبل از آن آگاهی نسبت به الله سبحانه و تعالی است؛ یعنی علم به اسماء وصفات والای او، و افعال نیکو و پسندیده‌ی […]

ادامه مطلب …

(۶۶۷) کتاب (الروح) و (حادی الأرواح) از ابن قیم

(۶۶۷) سوال: نظرتان در مورد دو کتاب ابن قیم به نام‌های (الروح) و (حادی الأرواح) چیست؟ جواب: هر دو کتاب‌هایی بزرگ و مفید هستند. در هر دو کتاب، عبرت‌ها و احکام فقهی وجود دارد و هر دو جزء بهترین کتاب‌هایی است که نوشته شده‌اند. خود نویسنده یعنی ابن قیم چنان که همه می‌دانند، شخصی دانشمند […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه