دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۸۹) توضیح درباره‌ی بدعتی رواج یافته

(۴۸۹) سوال: لطف کنید از نظر اسلامی و شرعی در مورد برگه‌ای که برایتان ارسال کرده‌ام توضیح دهید زیرا این پدیده‌ی عجیب در تمام قسمت‌های شهر جده منتشر شده و همگان در حال عمل کردن و خواندن به این اوراد و اذکار هستند لذا می‌خواهیم نظر اسلام را در این مورد بدانیم. امیدواریم زود پاسخ دهید، الله شما را موفق گرداند؛ برگه‌ای در شهرمان منتشر شده است که بر آن نوشته شده است: ({بَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَكُنْ مِنْ الشَّاكِرِينَ} [الزمر: ۶۶]: (بلکه فقط الله را عبادت کن و از شکرگزاران باش) و دیگر آيات بعد از آن. سپس این آیات را بفرست تا مایه‌ی خیر، خوش‌شانسی، رستگاری و… برایت شود. باید نسخه‌ای از این نوشته را برای کسی که به خیر و رستگاری نیازمند است، ارسال کنی. مبادا که برای نفرستادنش بهانه بیاوری و عذر بتراشی! مبادا آن ‌را فقط نزد خود نگه داری! باید آن‌ را بفرستی و پس از نود و شش ساعت از خواندنش آن را رها کنی. این نامه قبلا به فرد تاجری نیز رسیده و چنین و چنان موفقیت‌هایی به دست آورده است. حکم این نامه چیست؟ با این نامه چه کنیم؟

جواب:

اول: این نامه، یک دروغ محض است؛ درباره‌ی این آیات گفته: “اگر ارسال شود موجب خوشبختی و موفقیت است و اگر ارسال نشود، موجب بدبختی و نابودی می‌شود” این ادعا فقط با وحی، اثبات می‌شود اما در این مورد مطلبی در قرآن و سنت وجود ندارد؛ بنابراین دروغ محض است.

دوم: اعتقاد به درست بودن آن مطلب، توهین و طعنه به دین است؛ چون اگر درست بود، باید نقل می‌شد و بر پیامبر ﷺ واجب بود که آن ‌را به امت برساند اما از رسول الله ﷺ مطلبی در این بار نقل نشده است؛ بنابراین رسول الله ﷺ آن را تبلیغ نکرده است و وقتی ایشان چیزی را نگفته باشد سپس کسی ادعا کند که سبب چنین و چنان می‌شود،  این ادعا توهین به اسلام است؛ زیرا گویا اسلام را ناقص شمرده و وی آن را کامل کرده است.

سوم: اگر این سخن در مورد این آیات، حقیقت داشت، چرا رسول الله ﷺ و اصحابش آن را بیان نکرده‌اند؟ و اگر دروغ است، نشر و پخش آن، عمل نمودن به آن و تصدیق کردنش جایز نیست بلکه رد و تکذیب آن واجب است.

چهارم: واقع امر، آن‌چه در این نامه و استدلال به آیات بیان شده را تکذیب می‌کند؛ زیرا در آن نامه گفته شده که اگر نامه چهار روز نزد تو بماند و به آن عمل نکنی، به مشکل بزرگی دچار می‌شوی (من این نامه را قبل از شما خوانده‌ام)، حال آن که شما چهار روز آن ‌را نگه داشته‌اید و الحمدلله هیچ مشکلی برایتان پیش نیامده است. پنج سال پیش در منطقه‌ی قصيم نیز همانند همین نامه منتشر شد لذا روز جمعه که بر منبر بالا رفتم، تعدادی از آن نوشته‌ را در برابر نمازگزاران پاره کرده و درباره‌ی عدم صحت آن سخن گفتم و الحمد لله هیچ مصیبتی برایم رخ نداد. بنا بر دلایلی که گفتیم، روشن شد که چنین مطالبی کاملا دروغ است و سخنان بیهوده‌ای است که کسی گفته و میان مردم منتشر کرده است.

برادران و خواهران مسلمانم را نصیحت می‌کنم که به چنین مطالبی که افراد دروغ‌گو نشر می‌دهند، توجه نکنند؛ بلکه به كتاب الله و سنت صحیح رسول الله ﷺ مراجعه نمایند که برایشان کافی است. اعتماد به چنین مطالبی که در برخی کتاب‌های پند و موعظه وجود دارد و با شرع، مخالف است، جایز نیست؛ بلکه جایز نیست امامان مساجد چنین مطالبی را برای مردم بخوانند و رواج دهند؛ زیرا حاوی گمراهی است و آن ‌چه در كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ بیان شده، کفایت می‌کند.

به برادری که این سؤال را مطرح کرده می‌گویم: الله به شما جزای خیر عطا کند که این نامه را به این برنامه فرستادید؛ چه بسا روشن‌گری و نوری برای مردم باشد تا در چنین اموری راه درست را در پیش بگیرند.

چند سال پیش نامه‌ای منتشر شد که در آن شخصی به نام احمد که خود را خادم مسجد نبوي معرفی کرده بود، ادعا داشت که رسول الله ﷺ را دیده و ایشان وصیت‌هایی به او نموده که الان به یاد ندارم؛ البته این نامه یا خواب، دروغین است که شيخ محمد رشيد رضا حدود هشتاد سال پیش درباره‌ی این نوشته یا خواب دروغین، سخن گفت و بیان نمود که هیچ پایه و اساسی ندارد و دروغ است و واقعا چنین بود.

به هر حال، این‌گونه مطالب، توسط دروغ‌گویانی منتشر می‌شود که ترسی از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ ندارند، به بندگان الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ رحم نمی‌کنند و با پیروی از دین حق، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را عبادت نمی‌کنند؛ زیرا اگر چنین بودند، ادب را در برابر او و پیامبرش رعایت می‌کردند و فقط كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ را برای هدایت مردم بر می‌گزیدند. امید داریم که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ این افراد را با وحی خویش، هدایت نماید تا متوجه شوند، پند بگیرند و به كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ بازگردند یا آنان را با قدرت والیان امور با پیگیری آنان، هدایت گرداند و مانع کارشان گردد تا مردم از شر آنان و چیزهایی که نشر می‌دهند، در امان باشند.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل من جدة: نرجو التكرم بإفادتنا من الناحية الإسلامية والشريعة حول ما ورد في الخطاب المرفق؛ حيث إنها أصبحت ظاهرة غريبة في جميع أنحاء جدة، والجميع يروون هذا الكلام ويعملون هذه الأوراد، ونريد أن نعرف رأي الإسلام في هذا الشأن مع الإسراع لنا بالإجابة وفقكم الله الورقة التي أرسلها ذكر فيها بعض آيات يقول فيها: ﴿ بَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَكُن مِّنَ الشَّكِرِينَ ﴾ [الزمر: ٦٦] وآيات بعدها يقول: ثم ترسل هذه الآيات الكريمة لتكون مجذبة خير وحسن طالع وفلاح.. إلخ. ويقول فيها أيضًا: فعليك أن ترسل نسخا من هذه الرسالة لمن هو في حاجة إلى الخير والفلاح، وإياك أن ترسل معتذرا، وإياك أن تحتفظ بهذه الرسالة، يجب أن ترسلها، وتتخلى عنها بعد ست وتسعين ساعة بعد قراءتك لها، سبق أن وصلت هذه الرسالة إلى أحد رجال الأعمال فوفق إلى كذا وكذا… إلخ. يقول: ما حكم هذه الرسالة؟ أو ماذا نصنع بهذه الرسالة؟

فأجاب رحمه الله تعالى :أولا هذه الرسالة كذب محض، فإن كون هذه الآيات التي ساقها سبب للسعادة والفلاح، وعدم تداولها سبب للشقاء والهلاك، هذا أمر يتوقف على وحي، ولم يكن في ذلك وحي لا في القرآن، ولا في السنة، فهي كذب محض.

ثانيا: اعتقاد أن ذلك صحيح طعن في الدين؛ لأن هذا لو كان صحيحًا لكان مما تتوفر الدواعي على نقله، وكان مما يجب على النبي صلى الله عليه وسلم تبليغه، ولم يُنقل عن الرسول عليه الصلاة والسلام، فدل هذا على أنه لم يبلغه، وإذا لم يبلغه – فادعى إنسان أنه سبب لكذا وكذا من الأمور التي يذكرها، فإن ذلك طعن في الإسلام؛ حيث كان الإسلام ،ناقصًا، وجاء هذا الرجل فأكمله.

ثالثا: أن نقول: إن كان هذا الذي قاله هذا القائل في هذه الآيات حقا فأين رسول الله صلى الله عليه وسلم وأصحابه عنه ؟ وإن كان باطلا فإنه لا يجوز نشره، ولا العمل به، ولا تصديقه، بل يجب رده.

رابعا: أن الواقع يكذب ما جاء في هذه الرسالة والآيات، فهو عندكم فيما أظن له أكثر من أربعة أيام وقد ذكر فيه – لأني قرأته قبل أن تقرأه أنت أن الإنسان إذا لم يعمل به خلال أربعة أيام فإنه يصاب بكوارث، والحمد لله أنك لم تصب بكوارث، وهو أيضًا قد جاءنا في القصيم قبل نحو خمس سنوات، وشاع بين الناس، وأخذناه نحن، ومزقناه على المنبر في الجمعة، تكلمنا عنه في الجمعة على المنبر، وأخذت منه كمية بيدي، ومزقتها أمام المصلين، ولم أصب والله الحمد بكوارث.

فإذا هذه الأدلة كلها تدل على أن هذا كذب، وأنه خزعبلات ممن تكلم به، وأشاعه بين الناس.

والذي أنصح به إخواني المسلمين ألا يلتفتوا إلى مثل ما يروجه هؤلاء الكذابون، بل يرجعوا إلى كتاب الله، وإلى صحيح السنة الوارد عن رسول الله صلى الله عليه وسلم وفيهما الكفاية، أما مثل هذه الأمور، وما يوجد في كتب الوعظ، من الأمور المخالفة للشريعة، فإنه لا يجوز الاعتماد عليها، بل لا يجوز لأئمة المساجد أن يقرءوا بمثل هذه الكتب، أو يروجوا مثل هذه المنشورات؛ لما في ذلك من الضلال، وفي كتاب الله تعالى وفيما صح عن رسوله صلى الله عليه وسلم كفاية.

وأنا أقول للأخ السائل: جزاه الله خيرًا على إرسال هذه إلى البرنامج، لعله يكون فيه بيان للناس ونور يهتدون به في مثل هذه الأمور.

ما أنه قبل سنوات أيضًا وردت رسالة من رجل يسمي نفسه أحمد خادم المسجد النبوي، ذكر فيها أنه رأى الرسول الله صلى الله عليه وسلم أنه أوصاه بوصايا لا تحضرني الآن، وهذه الرسالة المكذوبة، أو الرؤيا المكذوبة، تكلم عنها الشيخ محمد رشید رضا منذ نحو ثمانين سنة، وبين أنها قد شاعت وذاعت وأنها كذب لا أصل لها، وهو صادق فإنها كذب لا أصل لها.

فعلى كل حال مثل هذه المنشورات، التي يروجها هؤلاء الكذابون الوضاعون، الذين لا يخافون الله، ولا يرحمون عباد الله، ولا يدينون الله تعالى دين الحق؛ لأنهم لو دانوا الله دين الحق لتأدبوا بين يدي الله ورسوله، ولم يتخذوا وسيلة لهداية الناس إلا كتاب الله وسنة رسوله  صلى الله عليه وسلم فهؤلاء المروجون نرجو من الله تعالى أن يهديهم بسلطان الوحي، حتى يتعظوا ويتذكروا، ويرجعوا إلى كتاب الله وسنة رسوله صلى الله عليه وسلم أو أن يهديهم بسلطان الولاية، والأخذ على أيديهم بالتتبع لهولاء حتى يرجعوا، وحتى يكون الناس في أمن من شرهم ومنشوراتهم.

مطالب مرتبط:

(۴۶۲) حكم گوش دادن به مولودی‌خوانی که رسول الله ﷺ را به صورت دسته‌جمعی مدح می‌کنند

مدح پیامبرﷺ به این شکل از بدعت‌ها است زیرا صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم چنین نبودند که با صدای بلند در بازار و مسجد به مدح رسول الله ﷺ بپردازند بلکه صلواتشان بر پیامبر ﷺ به همان شیوه‌ای بود که از خود ایشان ثابت است.

ادامه مطلب …

(۴۴۱) حکم کسی‌ که از روی ناآگاهی، مرتکب بدعتی شود

به خاطر نیت نیک و خوبش پاداش می‌گیرد اما هرگاه سنت برایش آشکار شد بر وی واجب است از آن پیروی کند....

ادامه مطلب …

(۴۷۲) حکم برگزاری جشن سالگرد ازدواجشان

به نظر من این جشن، جایز نیست زیرا آن ‌را به عنوان روز عید در نظر گرفته‌اند؛ بدین صورت که هر گاه آن روز فرا رسد شادی می‌کنند، به هم‌دیگر هدیه می‌دهند.

ادامه مطلب …

(۴۳۰) بدعت چیست؟

بدعت در اصطلاح شرعی بدین معناست که: شخص، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با اعتقاد، قول  یا فعلی که الله تشریع نکرده است، عبادت کند...

ادامه مطلب …

(۴۵۴) حکم کسی که مدیحه‌سرایی برای پیامبر ﷺ یا صالحان را تجارتی برای خود قرار داده است

حرام است؛ مدیحه‌سرایی برای پیامبر ﷺ دو نوع است: اول: مدحی که سزاوار پیامبر ﷺ باشد و در آن غلو و زیاده‌روی نشود؛ دوم: مدحی که درباره‌ی رسول الله ﷺ باشد و به حد غلو و زیاده‌روی برسد که پیامبر ﷺ  از آن نهی نموده.

ادامه مطلب …

(۴۴۳) زیان‌های بدعت برای امت اسلام

این قاعده را همواره همراه خودت داشته باش: هر کس الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با اعتقادی قلبی، سخنی که با زبان گفته می‌شود یا عملی که با بدن انجام می‌شود عبادت کند و آن را شریعت بداند، به او می‌گوییم: دچار بدعت شده‌ای و مبتدع هستی ...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه