(۴۵۴) سوال: حکم کسی که مدیحهسرایی برای پیامبر ﷺ یا صالحان را تجارت و راهی برای کسب درآمد قرار میدهد، چیست؟
جواب:
حرام است؛ همچنین باید دانست که مدیحهسرایی برای پیامبر ﷺ دو نوع است:
اول: مدحی که سزاوار پیامبر ﷺ باشد و در آن غلو و زیادهروی نشود؛ مدح رسول الله ﷺ به این شکل با ذکر اوصاف ستودنی و کامل وی در اخلاق و منش ایشان، ایرادی ندارد.
دوم: مدحی که دربارهی رسول الله ﷺ باشد و به حد غلو و زیادهروی برسد که پیامبر ﷺ از آن نهی نموده و فرموده است: «لا تطرُوني كما أطرتِ النَّصَارَى ابنَ مريمَ فَإنَّمَا أنَا عَبدٌ فَقُولُوا عبدُ اللهِ ورَسُولُه»۱ : (در مدح من زیادهروی نکنید آنگونه که نصارا در مدح عیسی بن مریم غلو کردند. من فقط بنده هستم لذا بگویید: بنده و فرستادهی الله است).
بنابراین مدح پیامبر ﷺ با چنین اوصاف و عبارتهایی حرام است؛ عبارتهایی مانند: غياث المستغيثين (یاور کمکخواهان)، مجيب دعوة المضطرين (اجابتگر دعای درماندگان)، مالك الدنيا والآخرة (مالک دنیا و آخرت)، يعلم الغيب (غیب را میداند) یا مدحی مانند چیزی که بوصيري میگوید:
یا أکرمَ الرُسُلِ ما لی من ألوذُ بِهِ سِواکَ عند حلولِ الحادثِ العِمَمِ
ای بزرگوارترین و بهترین فرستاده! جز تو کسی را ندارم که به هنگام نزول حوادث فراگیر و بسیار بزرگ به او پناه ببرم.
فَإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدُّنْيَا وَضَرَّتَهَا وَمِنْ عُلُومِكَ عِلْمُ اللَّوْحِ وَالقَلَمِ
همانا دنیا و آخرت از بخشش تو است و علم و آگاهی از لوح محفوظ و قلم از جمله دانشهای تو است.
این مدیحهسراییها گاهی به حد شرک اکبر میرسد که شخص را از اسلام خارج میکند. بنابراین جایز نیست که رسول الله ﷺ را تا حدّ غلو مدح کنند زیرا خود ایشان از این کار نهی نموده است.
کسب مال و درآمد با مدح جایز که به حدّ غلو نرسد، حرام است؛ زیرا مدح رسول الله ﷺ با ویژگیهای ستودنی، اخلاق والا و منش راستین که سزاوار او باشد از جمله عبادتها است که برای تقرب و نزدیکی به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ انجام میشود و جایز نیست عبادت را راهی برای رسیدن به اهداف دنیوی قرار داد زیرا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا نُوَفِّ إِلَيْهِمْ أَعْمَالَهُمْ فِيهَا وَهُمْ فِيهَا لا يُبْخَسُونَ * أُولَئِكَ الَّذِينَ لَيْسَ لَهُمْ فِي الْآخِرَةِ إِلَّا النَّارُ وَحَبِطَ مَا صَنَعُوا فِيهَا وَبَاطِلٌ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ} [هود: ۱۵-۱۶]: (کسی که زندگی دنیا و زینت آن را بخواهد در همین دنیا پاداش اعمالشان را به طور کامل به آنها میدهیم و از آن کاسته نمیشود. آنها کسانی هستند که در آخرت چیزی جز آتش ندارند و هر چه در دنیا انجام دادهاند، نابود شده و هر عملی که انجام میدادند، باطل است).
***
- صحیح بخاری: كتاب أحاديث الأنبياء، باب قول الله: (وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مَرْيَمَ إِذا انتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِهَا) شماره (٣٤٤٥). ↩︎