دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۴۶) حکم خواندن ذکر “يا لطيف” به صورت جماعی بعد از نماز

(۴۴۶) سوال: در مسجد جامعی که نماز می‌خوانیم، امام مسجد به جماعت نمازگزاران دستور می‌دهد همگی ذکر “يا لطيف” را صد و بیست و نه مرتبه بگویند و آنان نیز آن ذکر را تکرار می‌کنند. آیا بر ما واجب است این ذکر را تکرار کنیم یا این امام و این مسجد را رها کنیم؟

جواب:

ابتدا آن امام مسجد را نصیحت می‌کنم که از تقوای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را به نسبت خود و برادران مسلمانش پیشه نماید؛ این بدعت را از کجا آورده است؟ آیا رسول الله ﷺ چنین می‌کرد؟ آیا ابوبکر رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ، عمر رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ، عثمان رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ، علی رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ، ابن مسعود رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ و دیگر صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم مردم را امر کردند که چنین بگویند؟ بنابراین تقوای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را پیشه سازد و بداند که به خاطر این کارش بازخواست و مجازات می‌شود. خود با این عمل، گمراه شده و با امر دیگران به این کار، گمراه کننده نیز می‌شود که در نتیجه گمراه و گمراه کننده است و بر وی واجب است پیش از مرگ، وی را غافل‌گیر کند به درگاه الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ توبه نماید.

نمازگزاران و اهل مسجد باید او را نصیحت کنند، اگر هدایت شد که به هدف خود رسیده‌اند اما در غیر این صورت، باید تمام تلاش خود را برای عزل و برکناری وی به کار گیرند؛ یعنی به مسئولین که امور تعیین و برکناری امام مسجد بر عهده‌ی آنان است، مراجعه کرده و از آنان بخواهند وی را از این مقام بزرگ که مقام امامت است برکنار نمایند. اگر نتوانستند چنین کنند، نباید همراهش نماز بخوانند زیرا وی مبتدع است و بر بدعتش اصرار دارد.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل من السودان: عندنا جماعة في الجامع الذي نصلي فيه عندما يصلون يأمرهم إمام المسجد بأن يقولوا جميعا: يا لطيف. مائة وتسعا وعشرين مرة، ويرددون ذلك، فهل يجب علينا أن نردد ذلك، أم نترك هذا الإمام وهذا المسجد؟

فأجاب رحمه الله تعالى: أولا أنا أوجه نصيحتي إلى هذا الإمام أن يتقي الله -عز وجل- في نفسه، وفي إخوانه المسلمين، فمن أين أتى بهذه البدعة ؟ هل كان الرسول – عليه الصلاة والسلام – يفعلها؟ أم كان أبو بكر، أم عمر، أم عثمان، أم علي، أم ابن مسعود رضي اللع عنهم، أم غيرهم، هل كانوا يأمرون الناس أن يقولوا هذا؟ فليتق الله تعالى في نفسه، وليعلم أنه مؤاخذ على ذلك، ومعاقب عليه، وأنه بذلك ضال، وأمره الناس بذلك يكون به مضلّا، فهو ضال مضل، وعليه أن يتوب إلى الله قبل أن يفجأه الموت.

أما أهل المسجد فينصحونه، فإن اهتدى فهذا المطلوب، وإلا فليزيلوه بكل ما يستطيعون، ومعنى قولي بكل ما يستطيعون. أن يذهبوا إلى الجهات المسئولة التي بيدها عزل الأئمة ونصبهم، ويطلبوا منها أن يعزلوه عن هذا المنصب العظيم منصب الإمامة، فإن لم يتمكنوا من ذلك فلا يصلوا معه؛ لأن هذا مبتدع، مصر على بدعته.

مطالب مرتبط:

(۴۳۸) بدعت و انواع آن

بدعت در شرع، یعنی: هر اعتقاد، قول یا عملی که انسان، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با آن عبادت کند اما در شريعت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ چنان چیزی وجود نداشته باشد....

ادامه مطلب …

(۴۶۸) حکم جشن شب اسراء و معراج

این جشن، هیچ پایه و اصلی از كتاب الله، سنت رسول الله ﷺ و زمان خلفای راشدین رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم ندارد بلکه اصل در قرآن و سنت، این بدعت را مردود می‌شمارد.

ادامه مطلب …

(۴۴۱) حکم کسی‌ که از روی ناآگاهی، مرتکب بدعتی شود

به خاطر نیت نیک و خوبش پاداش می‌گیرد اما هرگاه سنت برایش آشکار شد بر وی واجب است از آن پیروی کند....

ادامه مطلب …

(۴۴۵) حکم خواندن “دعای پیوند”

این دعاها هیچ اصل و دلیلی در سنت رسول الله ﷺ ندارد، صحیح نیست و پایبندی به آن‌ برای هیچ کس جایز نیست بلکه انجام آن به عنوان عبادت برای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ جایز نیست...

ادامه مطلب …

(۴۸۱) نصیحتی درباره خرافات و بدعت نزد قبرها

فتنه‌ی خرافات و بدعت قبرها، فتنه‌ی بزرگی است که از زمان قديم وجود داشته است و برخی از کارهایی که در سؤال بدان اشاره شد به حد شرک اکبر و خروج از دین می‌رسد؛ بنابراین انجام این عبادت برای غير الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شرك اكبر است.

ادامه مطلب …

(۴۶۲) حكم گوش دادن به مولودی‌خوانی که رسول الله ﷺ را به صورت دسته‌جمعی مدح می‌کنند

مدح پیامبرﷺ به این شکل از بدعت‌ها است زیرا صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم چنین نبودند که با صدای بلند در بازار و مسجد به مدح رسول الله ﷺ بپردازند بلکه صلواتشان بر پیامبر ﷺ به همان شیوه‌ای بود که از خود ایشان ثابت است.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه