دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۴۳) زیان‌های بدعت برای امت اسلام

(۴۴۳) سوال: شیخ بزرگوار! لطفا چند مثال‌ از بدعت‌هایی که در زندگی ما رخ می‌دهد اما توقع بدعت بودن آن را نداریم، ذکر کنید؟ همچنین توضیح دهید که بدعت چیست و زیان‌های آن برای امت اسلام چیست؟

جواب:

در واقع پاسخ به این سؤال، به طور مفصل امکان پذیر نیست زیرا انسان از همه چیز آگاه نیست اما قاعده‌ای را برایتان ذکر می‌کنم: هر کس الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با اعتقادی قلبی، سخنی که با زبان گفته می‌شود یا عملی که با بدن انجام می‌شود عبادت کند و آن را شریعت بداند، به او می‌گوییم: دچار بدعت شده‌ای و مبتدع هستی تا زمانی که دلیل شرعی بر مشروع بودن آن ارائه دهی.
ای سؤال کننده! این قاعده را همواره همراه خودت داشته باش: هر کس الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با اعتقادی قلبی، سخنی که با زبان گفته می‌شود یا عملی که با بدن انجام می‌شود عبادت کند و آن را شریعت بداند، به او می‌گوییم: دچار بدعت شده‌ای و مبتدع هستی تا زمانی که دلیلی از کتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ، سنت رسول الله ﷺ، اقوال صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم یا اجماع امت بر مشروع بودن آن ارائه دهی؛ زیرا اصل در دین، شرع است. همچنین اصل در عبادات بر ممنوع بودن است تا این که با دلیل، ثابت شود که مشروع است.
بدین خاطر است که امام و الگوی ما رسول الله ﷺ قاعده‌ای به ما داد و‌ فرمود: «فَعَلَيكُم بِسُنَّتِي وَسُنَةِ الخُلَفَاءِ المَهدیّین الرَّاشِدِينَ، تَمَسَّكُوا بِهَا وَعَضُّوا عَلَيهَا بِالنَّواجِذِ، وَإيَّاكُم وَمُحدَثَاتِ الأمُورِ، فَإنَّ كُلَّ مُحدَثَةٍ بِدعَةٌ، وَكُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (بر شما واجب است که به سنت و روش من و خلفای راشدین هدایت‌یافته‎‌ پایبند باشد و آن را با دندان‌های آسیاب بگیرید و نگه ‌دارید. از نوآوری‌ها دوری کنید زیرا هر نوآوری، بدعت است و هر بدعتی، گمراهی است) قاعده‌ی دیگری را نیز به ما داد و فرمود: «مَن عَمِلَ عَمَلاً لَيسَ عَلَيهِ أمرُنَا فَهُوَ رَدٌّ»: (هر کس عملی انجام دهد که دستور ما بر آن نیست، آن عمل، مردود است) یعنی آن عمل مردود است و به خود آن فرد باز می‌گردد زیرا بدعت است.
اگر شخصی بگوید: هر کس در شبانه‌روز هزار مرتبه بر پیامبر ﷺ صلوات بفرستد، فلان پاداش برایش نوشته می‌شود، یا هر کس هزار مرتبه {قُل هُوَ اللهُ أَحَدٌ} را بخواند، فلان مقدار پاداش برایش ثبت می‌شود؛ به او می‌گوییم: دلیل بیاور که در غیر این صورت، مبتدع هستی و مرتکب بدعت‌گذاری شده‌ای. اگر گفت: صلوات بر رسول الله ﷺ در هر زمان مشروع است؛ می‌گوییم: راست گفتی، اما چرا آن را به (هزار مرتبه) مقید می‌کنی؟ دلیلت چیست؟ همچنین اگر گفت: {قُل هُوَ اللهُ أَحَدٌ} یک ‌سومِ قرآن است و قرائت آن مشروع است؛ می‌گوییم: راست گفتی اما چه کسی آن را به (هزار مرتبه) مقید کرده است؟
الحمدلله این یک قاعده‌ی آسان، واضح و روشن است. گاهی اوقات مطالبی در برخی کتاب‌ها، فایل‌ها یا اوراقی که نشر می‌شود، می‌بینیم که اصلا حقیقت ندارد؛ مانند: (هر کس نماز را ترک کند، با دچار شدن به پانزده صفت، مجازات می‌شود) که این دروغی است که به رسول الله ﷺ نسبت داده‌ شده است. همچنین داستان دختر جوان بیماری را حکایت می‌کنند که به تمام بیمارستان‌ها مراجعه کرده است سپس زینب را در خواب می‌بیند و اتفاقاتی برای آن دختر رخ می‌دهد… که این نیز دروغ است.
افراد جاهل و ناآگاه یا افراد گمراه که می‌خواهند مردم را به گمراهی بکشانند، چیزهای زیادی از این قبیل را نقل می‌کنند؛ لذا برادران و خواهرانم را هشدار می‌دهم که هر نوشته یا بروشوری که نشر می‌شود را نخوانند و قبول نکنند تا این که صحت آن را از علما جویا شوند زیرا امروزه افراد بسیاری هستند که مردم را به قصد فساد و گمراه کردن یا ندانسته و با نیت خیر به سوی گمراهی دعوت می‌کنند. بنابراین انسان باید از چنین مواردی خودداری کند تا این که صحت آن را از علما جویا شود.
خلاصه: ضابطه‌ی بدعت چنین است: هر چیزی از اعتقاد، قول یا عمل که انسان، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با آن عبادت کند و مشروع نباشد، بدعت است؛ لذا می‌توانی به شخصی که دو رکعت نماز می‌خواند، بگویی: (چه کسی گفته است که این عمل، مشروع است؟ دلیل بیاور) اگر دلیل بر مشروعیت آن آورد که بر سر و چشم! اما در غیر این صورت، می‌گوییم: (این عملت مردود است) مثلا اگر کسی بگوید: (هرگاه صاعقه رخ دهد، دو رکعت نماز می‌خوانم) می‌گوییم: (چه کسی چنین چیزی به تو گفته است؟ ) می‌گوید: (خواندن دو رکعت نماز، همیشه سنت است) می‌گوییم: (آری، خواندن دو رکعت نماز، همیشه سنت است مگر در اوقاتی که از نماز خواندن نهی شده است؛ اما چه کسی به تو گفته است که هنگام صاعقه یا بارش باران، سنت است دو رکعت نماز بخوانی؟)
به همین خاطر برخی افرادی که به فتنه‌ افتاده‌اند و روزی که ادعا می‌کنند رسول الله ﷺ در آن متولد شده است را جشن تولد برپا می‌کنند، ادعا می‌کنند که کاری نکرده‌اند و فقط گرد هم جمع شده‎‌اند تا سیرت معطر و دوست‌داشتنی پیامبر ﷺ را یادآور شوند که ایمان انسان و محبت به رسول الله ﷺ را زیاد می‌کند و می‌گویند: این کار، مشروع است. می‌گوییم: بله، هر آن ‌چه محبت رسول الله ﷺ را نزد مردم زیاد کند، مشروع است و محبت رسول الله ﷺ نیز فرض و واجب است بلکه واجب است شخص، او را بیشتر از خود، فرزندان و والدین خود دوست داشته باشد اما چه کسی گفته است که در این شب (که البته صابت هم نیست که شب تولد ایشان باشد) مشروع است مردم جمع شوند، بر رسول الله ﷺ صلوات بفرستند و سیرتش را ذکر کنند؟ برخی پا را فراتر از این گذاشته و در آن شب، قصیده‌ها و مدیحه‌سرایی‌هایی در وصف رسول الله ﷺ سر می‌دهند که ایشان از آن نهی نموده‌اند و چنان غلوّ و زیاده‌روی می‌کنند که با عبودیت و بندگی در تضاد است. برخی نیز این شعر بوصيري که پیامبر ﷺ را مخاطب قرار می‌دهد را تکرار می‌کنند که می‌گوید:
يَا أكرَمَ الرّسُلِ مَا لِي مَن أَلُوذُ بِهِ سِوَاكَ عِندَ حُلولِ الحَادِثِ العَمِمِ
ای بزرگوارترین پیامبران! آن‌گاه که مصیبت‌های سخت و فراگیر فرا رسد، جز تو چه کسی دارم که به او پناه ببرم؟
این که رسول الله ﷺ بزرگوارترین خلق است را راست گفت اما این که گفت: (هرگاه مصیبت‌های سخت و فراگیر که همه‌ی مردم را در بر می‌گیرد فرا رسد غیر از تو کسی را ندارم‌ای رسول الله!)؛ أعوذ بالله! (پناه بر الله) الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را از یاد برده است! در حالی که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ به پیامبرش ﷺ فرمان می‌دهد که بگوید: {قُلْ إِنِّي لا أَمْلِكُ لَكُمْ ضَرّاً وَلا رَشَداً} [الجن: ۲۱]: (بگو: قطعا من هیچ زیان و سودی برای شما در اختیار ندارم) بلکه به وی دستور داد که بگوید: {قُلْ إِنِّي لَنْ يُجِيرَنِي مِنَ اللَّهِ أَحَدٌ} [الجن: ۲۲]: (بگو: قطعا هیچ کس نمی‌تواند مرا در برابر الله پناه دهد) یعنی اگر الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بخواهد به من مصیبتی برسد؛ بنابراین رسول الله ﷺ چگونه می‌تواند هنگام آن مصیبت فراگیر، پناه‌گاه دیگران باشد؟
همچنین بوصیری می‌سراید:
فَإنَّ مِن جُودِكَ الدُّنيَا وَضَرَّتَها وَمِن عُلُومِكَ عِلمُ اللَّوحِ وَالقَلَمِ
دنیا و نعمت‌هایش از جمله بخشش‌های تو است و علم لوح محفوظ و قلم از جمله علوم تو است.
یعنی این قسمتی از بخشش و دانش تو است، نه همه‌ی آن! سبحان الله! آیا رسول الله ﷺ به چنین اوصافی راضی است؟ هرگز، سوگند به ذاتی که جهانیان را آفرید از این چیزها راضی نیست؛ بلکه وقتی به او گفتند: (تو سرور ما و فرزند سرور ما هستی) فرمود: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ، قُولُوا بِقَوْلِكُمْ وَلَا يَسْتَهْوِيَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ»۱ : (ای مردم! سخنتان را بگویید، مبادا که شیطان شما را فریب دهد).

مهم این است ‌که هرگاه عبادات مطلق به زمان، مکان، عدد یا روشی مقید شود، از این جهت، بدعت می‌گردد که واجب است از آن‌ خودداری کرد، هر چند که در اصل، مشروع باشد. بنابراین برادر سؤال کننده و هر کسی که سخنم را می‌شنود به این نکته توجه کند که اهل بدعت‌ و نوآوری می‌گویند: این کار، مشروع است و نهی و منعی در آن وجود ندارد؛ که باید گفت: پیامبر ﷺ فرموده است: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است).

***


  1. مسند احمد (١٦٦/٢١، شماره ١٣٥٢٩). ↩︎

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل من الأردن من إربد أطلب منكم أيها الشيخ أن تضربوا لنا أمثلة من واقع الحياة المعيشة على البدع، التي قد لا نتوقع أن تكون بدعة، مع توضيح ما البدعة ؟ وما أضرارها على الأمة الإسلامية؟

فأجاب رحمه الله تعالى: الواقع أن هذا سؤال لا يمكن الإجابة عنه تفصيلا؛ لأن الإنسان ليس محيطا بكل شيء، لكن سأعطي السائل قاعدة: كل من تعبد الله بشيء عقيدة بالقلب، أو نطقا باللسان، أو عملا بالجوارح فإننا نقول له : إنك مبتدع، حتى تأتي لنا بدليل على أن هذا مشروع.

هذه القاعدة خذها معك أيها السائل كل إنسان يتعبد الله بشيء عقيدة بقلبه، أو نطقا بلسانه، أو عملا بجوارحه، ويقول: هذه شريعة. نقول: أنت مبتدع، حتى تأتينا بدليل من كتاب الله، أو سنة رسوله، أو أقوال الصحابة، أو إجماع الأمة على أن هذا مشروع؛ لأن الأصل في الدين هو الشرع، والأصل في العبادات المنع، حتى يقوم دليل على أنها مشروعة.

ولهذا أعطانا إمامنا وأسوتنا رسول الله صلى الله عليه وسلم قاعدة في هذا، قال: «فَعَلَيْكُمْ بِسُنَّتِي وَسُنَّةِ الْخُلَفَاءِ الْمَهْدِيِّينَ الرَّاشِدِينَ، تَمَسَّكُوا بِهَا وَعَضُوا عَلَيْهَا بِالنَّوَاجِذِ، وَإِيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الْأُمُورِ، فَإِنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ، وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ». وأعطانا قاعدة أخرى فقال: «مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدُّ». أي: مردود على صاحبه لأنه بدعة.

فإذا قال لك قائل: من صلى على النبي صلى الله عليه وسلم في اليوم والليلة ألف صلاة كتب له كذا وكذا قلنا: هات الدليل، وإلا فأنت مبتدع. أو قال: من قرأ ﴿ قل هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴾ [الإخلاص: ١] ألف مرة كتب له كذا وكذا. نقول: هات الدليل، وإلا فأنت مبتدع فإذا قال الصلاة على الرسول مشروعة كل وقت. قلنا: صدقت، لكن لماذا تقيدها بألف أين الدليل لك؟ وإذا قال: ﴿ قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ ﴾ [الإخلاص: ١] ثلث القرآن قراءتها مشروعة. قلنا: صدقت، لكن من حددها بألف؟ وهلم جرا.

هذه القاعدة -والحمد لله – مريحة وواضحة بينة. وما نجده في بعض الكتب التي تنشر، أو في الملفات التي تنشر أو ما ينشر في بعض الأحيان في أوراق، من ذكر أشياء لا حقيقة لها؛ مثل: من ترك الصلاة عوقب بخمس عشرة خصلة، فهذا كذب موضوع على الرسول عليه الصلاة والسلام-. ثم بقصة الفتاة التي كانت مريضة، وترددت على كل المستشفيات، ورأت في المنام زينب، وحصل ما حصل منها، هذه أيضًا كذب.

أشياء كثيرة يروجها الجهال أو الضُّلال الذين يريدون أن يضلوا الناس، ولذلك أحذر إخواني أن يتلقوا كل منشور ، وكل مكتوب بالقبول حتى يعرضوه على أهل العلم؛ لأن الدعاة إلى الضلال كثيرون الآن؛ إما لقصد الإفساد والإضلال وإما لحسن نية فليحذر الإنسان من مثل هذا حتى يعرضه على أهل العلم.

والخلاصة أن القاعدة في البدعة أنها كل ما يتعبد به الإنسان وليس بمشروع من عقيدة، أو قول أو عمل. ولهذا باستطاعتك أن تقول لشخص يصلي ركعتين: تعال، من قال لك: إن هذا مشروع؟ هات الدليل. فإذا أتى بالدليل فعلى العين والرأس، وإذا لم يأت بالدليل قلنا: هذا مردود عليك. لو قال مثلا كلما برق البرق صليت ركعتين من قال لك هذا؟ قال: الركعتان سنة في كل وقت. قلنا: نعم، الركعتان سنة في كل وقت، إلا في أوقات النهي، لكن من قال لك: عند البرق يسن أن يصلي ركعتين؟ أو: عند نزول المطر يسن أن يصلي ركعتين مثلا؟

ولهذا يدعي بعض الناس الذين فتنوا بالاحتفال بما يزعمون أنه اليوم الذي ولد فيه الرسول – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- أنهم لم يفعلوا شيئًا، إنما اجتمعوا يذكرون سيرة النبي لتلك كل السيرة العطرة المحببة للنفوس التي تزيد الإنسان إيمانا ومحبة للرسول صلى الله عليه وسلم ويقولون هذا شيء مشروع. نقول: نعم، كل شيء يحبب الرسول إلى الناس أمر مشروع، ومحبة الرسول صلى الله عليه وسلم فريضة، ويجب أن تقدم محبته على محبة النفس وعلى الولد والوالد، لكن من قال: إنه يشرع في هذه الليلة – التي لم يثبت أنها ليلة الميلاد-: إنه يشرع فيها الاجتماع والصلاة على الرسول صلى الله عليه وسلم وذكر سيرته؟ والأمر لم يقتصر على هذا؛ فقد صاروا يأتون بالقصائد والمدائح النبوية التي كان الرسول -عليه الصلاة والسلام – يحذر منها، وفيها من الغلو ما ينافي العبودية، وكان بعضهم يردد قول البوصيري مخاطبًا النبي -صلى الله عليه وعلى آله وسلم – يقول:

                   يا أَكْرَمَ الرُّسْلِ مَالِي مَنْ أَلوذُ                                    به سواك عند حلول الحادِثِ العَمِمِ

وصدق أنه أكرم الخلق، ولكن إذا حدث الحادث العام المدلهم الذي يشمل الناس كلهم ما لي من ألوذ به إلا أنت يا رسول الله. أعوذ بالله ! نسي الله، والنبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- أمره الله أن يقول: ﴿ قُلْ إِنِّي لَا أَمْلِكُ لَكُم ضَرًا وَلَا رَشَدًا ﴾ [الجن: ۲۱] وقال تعالى له: ﴿ قُلْ إِنِّي لَن يُجِيرَنِي مِنَ اللَّهِ أَحَدٌ ﴾ [الجن: ٢٢] يعني: بل أمره أن يقول: إني لن يجيرني من الله أحد لو أراد شيئًا، فكيف يكون الرسول صلى الله عليه وسلم هو الملاذ عند حلول الحادث بي العمم؟ ويقول:

                      فإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدنيا وضَرَّتَها                                     وَمِنْ عُلُومِكَ عِلمَ اللَّوْحِ والقَلَمِ

من جوده الدنيا وضرتها وليست كل جوده، بل من جوده، سبحان الله ! ومن علومك علم اللوح والقلم، وليست كل علومك، عندك ما هو أبلغ من ذلك. هل رسول الله صلى الله عليه وسلم ويرضى أن يوصف بهذا ؟ لا، والذي فطر الخلق ما يرضى بهذا، بل لما قالوا له: أنت سيدنا وابن سيدنا. قال: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ، قُولُوا بِقَوْلِكُمْ وَلَا يَسْتَهْوِيَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ».

فالمهم أن العبادات المطلقة إذا قيدت بشيء معين زمانًا، أو مكانًا، أو عددًا، أو هيئة صارت بدعة من هذا الوجه فيجب اجتنابها، وإن كانت في أصلها مشروعة. فانتبه أيها الأخ السائل، ولينتبه كل من يسمع كلامنا هذا لهذه النقطة، التي يموه بها أهل البدع والحوادث، فيقولون: هذا شيء مشروع، هذا شيء لا نهي فيه. فيقال: إن النبي صلى الله عليه وسلم قال: «كُلُّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ ».

مطالب مرتبط:

(۴۷۱) حكم هدیه دادن به یکدیگر در مناسبت‌هایی مانند روز تولد

هدیه دادن به مناسبت جشن تولد یک فرد به مسلمان و نصرانی جایز نیست زیرا به معنای رضایت از آن اعتقاد و دین شرک‌آلود و کفرآمیز است و مسلمان با ارتکاب آن در معرض خطر بزرگی قرار می‌گیرد.

ادامه مطلب …

(۴۳۷) حکم تقسیم بدعت به پنج نوع

چیزی واقعا بدعت باشد و خوب و حسنه نیز باشد، هرگز امکان ندارد؛ زیرا مقتضایش تكذيب خبر پیامبر ﷺ است که فرمود: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است) ...

ادامه مطلب …

(۴۸۰) حکم خواندن فاتحه بعد از اذان برای پیامبر ﷺ

این‌که می‌گویند: (برای روح پیامبر ﷺ فاتحه بخوانید) بدعت  بسیار زشتی است که بعد از اذان نماز فجر و اذان هیچ نماز دیگری و بعد از نمازها و در هیچ جا و مکانی گفته نمی‌شود.

ادامه مطلب …

(۴۸۱) نصیحتی درباره خرافات و بدعت نزد قبرها

فتنه‌ی خرافات و بدعت قبرها، فتنه‌ی بزرگی است که از زمان قديم وجود داشته است و برخی از کارهایی که در سؤال بدان اشاره شد به حد شرک اکبر و خروج از دین می‌رسد؛ بنابراین انجام این عبادت برای غير الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شرك اكبر است.

ادامه مطلب …

(۴۷۴) حکم شادی و سرور در بیست و هفتم ماه رجب، نیمه‌ی شعبان و روز عاشورا

ابراز شادی در ایام عید فطر یا عید قربان که در حدود شرع باشد، ایرادی ندارد؛ اما شادی و سرور در بیست و هفتم ماه رجب، نیمه‌ی شعبان و روز عاشورا، پایه و اساس شرعی ندارد، از آن نهی می‌شود.

ادامه مطلب …

(۴۷۹) حکم دعا مؤذن مسجد هر پنج‌شنبه پیش از نماز عشاء

این کار بدون شک، بدعتی زشت و نادرست است که واجب است از آن نهی و دوری شود؛ زیرا در كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ، سنت رسول الله ﷺ و سنت خلفای راشدين، چنین چیزی وجود ندارد که البته هر چه در این سه مصدر وارد نشود، بدعت است.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه