دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۳۶۷) طلب حمایت و دعا از قبور

(۳۶۷) سوال: برخی مردم نزد ما هنگام زیارت قبرهایی که در در میانش قبور صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم و برخی علمای دین وجود دارد، دچار اشتباهاتی می‌شوند؛ برای مثال: از آن‌ها کمک می‌خواهند، از آنان می‌خواهند نزد الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ برایشان دعا کنند و از آن‌ها حمایت کنند تا مشکلات و مصیبت‌هایشان برطرف شود. نصیحت شما به این افراد چیست؟  

جواب:

قبل از پاسح به این سؤال، دوست دارم بگویم: این که ادعا می‌شود فلان قبر متعلق به فلانی صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم یا ائمه‌ی بعد از آنان است، چه بسا درست نباشد؛ لزوما هر آن چه ادعا شود صحیح و قابل قبول نیست بلکه برخی از این ادعاها ساخته‌ی دروغ‌گویان است. بر فرض هم اگر قبر صحابی یا امامی از ائمه باشد برای مسلمان، مشروع است هنگام زیارت مقبره چیزی را انجام دهد که پیامبر ﷺ انجام می‌دادند بدان امر نموده است که بر آنان سلام کند و بگوید: «السَّلَامُ عَلَى أَهْلِ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُسْلِمِينَ، وَيَرْحَمُ اللهُ الْمُسْتَقْدِمِينَ مِنَّا وَالْمُسْتَأْخِرِينَ، وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لَلَاحِقُونَ»۱ : (درود و سلام بر شما مسلمانان و مؤمنان باد‌ای اهالی این سرزمین! الله کسانی از ما که پیش‌تر از دنیا رفته و کسانی که تازه از دنیا رفته‌اند را رحمت کند. هرگاه الله بخواهد ما نیز به شما می‌پیوندیم).

کسی ‌که به قبرستان می‌رود، باید عبرت بگیرد و برای مردگان دعا نماید نه این ‌که نزد آنان دعا کند؛ اما کسانی‌ که برای تبرک جستن به خاک یا زشت‌تر از آن برای به دعا خواندن مردگان به زیارت قبرها می‌روند تا به آنان سود بخشند، ضررها را از آنان دفع کنند و… بدانند که به دعا خواندن غیر الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شرك اكبر است که موجب خروج از اسلام می‌شود؛ الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید: {وَمَنْ يَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهاً آخَرَ لا بُرْهَانَ لَهُ بِهِ فَإِنَّمَا حِسَابُهُ عِنْدَ رَبِّهِ إِنَّهُ لا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ} [المؤمنون: ۱۱۷]: (هر کس به همراه الله، معبود دیگری را به دعا فرا بخواند، برای این کارش هیچ دلیلی ندارد؛ محاسبه‌اش فقط نزد پروردگار او است و کافران هرگز رستگار نمی‌شوند) الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بیان نمود فردی که معبود دیگری را به‌ جای الله یا همراه با الله به دعا فرا می‌خواند، كافر است و رستگار نمی‌شود؛ یعنی به خواسته‌اش نمی‌رسد و از آن چه از آن پرهیز می‌کند و ترس دارد نجات نخواهد یافت.

همچنین الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید: {وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَنْ لا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَنْ دُعَائِهِمْ غَافِلُونَ* وَإِذَا حُشِرَ النَّاسُ كَانُوا لَهُمْ أَعْدَاءً وَكَانُوا بِعِبَادَتِهِمْ كَافِرِينَ} [الاحقاف: ۵-۶]: (چه کسی گمراه‌تر از کسی است که غیر الله را به دعا فرا بخواند که تا روز قیامت هم دعایش را اجابت نمی‌کند و آنان اصلا از دعای اینان بی‌خبر هستند. هنگامی که مردم محشور شوند، دشمنانشان خواهند بود و به عبادت ایشان کفر خواهند ورزید) بنابراین مشركی که غير الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ به دعا فرا بخواند، در دنیا و آخرت رستگار نمی‌شود و چنان نادان است که کسی گمراه‌تر از او نیست.

این افرادی که به زیارت قبرستان می‌روند را نصیحت می‌کنم که زیارتشان به روش مشروع باشد؛ به صورتی که از زیارت قرستان، پند بگیرند و آخرت را به یاد بیاورند و به یاد داشته باشند که اکنون روی زمین و زنده‌ هستند، می‌خورند، می‌نوشند، می‌پوشند و از زندگی لذت می‌برند اما به زودی در دل زمین جای خواهند گرفت و در گرو اعمالشان خواهند بود؛ مانند تمام مردگانی که پیش از این زنده بودند و اکنون چنین وضعیتی دارند. سپس برای برادرانشان که از دنیا رفته‌اند چنان که مشروع است دعا می‌کنند که قبلا بدان اشاره کردیم؛ اما تبرک جستن به خاک و به دعا فرا خواندن مردگان، گمراهی است که هیچ پایه و اساسی ندارد.

***


  1. صحیح مسلم: کتاب الكسوف، باب ما يقال عند دخول القبور والدعاء لأهلها، شماره (٩٧٤). ↩︎

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: بعض الناس عندما يزورون بعض المقابر الشريفة لدينا، التي يوجد بها صحابة رضوان الله عليهم ، وبعض الشيوخ الكرام، هناك أخطاء يرتكبونها، منها أنهم يطلبون منهم المساعدة والدعاء عند رب العالمين، والوقوف بجانبهم الخرجوهم من مصائبهم ما الحكم في هؤلاء؟ وما نصيحتكم لهم؟

فأجاب رحمه الله تعالى: قبل الإجابة على هذا السؤال أود أن أقول: إن ما يدعى بأنه قبر فلان أو فلان من الصحابة رضي الله عنهم، أو الأئمة بعدهم، قد لا يكون صحيحًا، فليس كل ما ادعي يكون مقبولاً وصحيحًا، بل قد يكون هذا من تزوير المزورين، أما على فرض أن يكون في هذا المكان قبر صحابي، أو قبر إمام من الأئمة، فإن المشروع للإنسان إذا زار المقبرة أن يفعل ما أمر به النبي صلى الله عليه وسلم من السلام عليهم فيقول: «السَّلَامُ عَلَى أَهْلِ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُسْلِمِينَ، وَيَرْحَمُ اللهُ الْمُسْتَقْدِمِينَ مِنَّا وَالْمُسْتَأْخِرِينَ، وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لَلَاحِقُونَ».

فالزائر للمقبرة زائر معتبر داع للموتى، وليس داعيا عندهم، وأما الذين يزورنها على سبيل التبرك بترابها، أو أقبح من ذلك بأن يدعوا الأموات بكشف الضر وجلب النفع، أو ما أشبه هذا، فإن دعاء غير الله شرك أكبر مخرج عن الملة، قال الله تعالى: ﴿ وَمَن يَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهَا آخَرَ لَا بُرْهَانَ لَهُ بِهِ فَإِنَّمَا حِسَابُهُ عِندَ رَبِّهِ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الكَفِرُونَ ﴾ [المؤمنون: ١١٧]. فبين الله -سبحانه وتعالى- أن هذا الذي يدعو من دون الله، أو يدعو مع الله إلها آخر، كافر، وأنه ليس بمفلح، أي لن يحصل له مطلوبه، ولن ينجو من مرهوبه.

وقال الله – سبحانه وتعالى- في آية أخرى: ﴿ وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّن يَدْعُوا مِن دُونِ اللَّهِ مَن لَّا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَن دُعَابِهِمْ غَفِلُونَ  وَإِذَا حُشِرَ النَّاسُ كَانُوا لَهُمْ أَعْدَاء وَكَانُوا بِعِبَادَتِهِمْ كَفِرِينَ ﴾ [الأحقاف: ٥-٦] . فالمشرك الداعي لغير الله -عزوجل- غير مفلح لا في الدنيا ولا في الآخرة، وهو أيضًا سفيه، لا أحد أضل منه.

فنصيحتي لهؤلاء الذين يزورون هذه المقابر أن تكون زيارتهم على الوجه المشروع: بأن يتعظوا بهذه الزيارة ويتذكروا الآخرة، وأنهم الآن على ظهر الأرض أحياء، يأكلون ويشربون ويلبسون ويتمتعون، وعما قريب سوف يكونون في بطن الأرض مرتهنين بأعمالهم، كما كان هؤلاء المقبورون مثلهم بالأمس، وهذه حالهم اليوم، ثم يدعون لإخوانهم بما شرع لهم مما ذكرناه آنفا، وأما أن يتبركوا بالتراب، أو أن يدعوا هؤلاء الموتى، فهذا ضلال لا أصل له.

مطالب مرتبط:

(۳۷۸) حکم شریعت در مورد ذبح حیوان ‌و اهدای ثواب آن به دیگران

اشکالی ندارد که شخصی گوسفند یا حیوان دیگری از بهيمة الأنعام (شتر، گاو و گوسفند) را ذبح کند تا به جای شخصی که از دنیا رفته است صدقه دهد اما اگر آن حیوان را برای تعظیم آن مُرده یا تقرب جستن به وی ذبح کند شرك اكبر است...

ادامه مطلب …

(۳۶۴) حکم اعتقاد به این که صاحب قبر به زندگان سود یا زیان می‌رساند

این اعمال از شرک اکبر است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آن ‌را نمی‌بخشد و بر کسی که مرتکب آن شود حکم نموده است که جاودانه و برای همیشه در دوزخ، مجازات شود...

ادامه مطلب …

(۳۶۱) حکم برخی از اعمال شرکی

ذبح برای قبر برای تقرب جستن به صاحب قبر، شرک اکبر است که موجب خروج شخص از اسلام می‌شود...

ادامه مطلب …

(۳۶۲) حکم گفتن جمله‌ی “به رسولش توکل کردم”

گفتن (و بر رسولش توکل کردم) شرك است و جایز نیست زیرا پیامبر ﷺ وفات نموده و در قبرش است و نمی‌تواند برای کسی دعا کند و به کسی سود و زیانی برساند....

ادامه مطلب …

(۳۵۶) علامت‌ اولیاء الله

هر کس مؤمن و باتقوا باشد ولیّ الله است اما کسی ‌که شرک ورزد ولی الله نیست بلکه دشمن الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است...

ادامه مطلب …

(۳۶۸) حکم جمع شدن نزد گنبد و ضریح مردگان و طلب رفع نیازها

این مسئله‌ بسیار خطزناک است که از این خطرناک‌تر سراغ ندارم؛ زیرا شرك اكبر است که موجب خروج از اسلام می‌شود....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه