(۱۹۹) سوال: لطفا دربارهی زندگانی برزخ توضیح دهید چنان که در سورهی مؤمنون آمده است: {وَمِن وَرَائهِم بَرزَخٌ إِلَى یَومِ یُبعَثُونَ} [مؤمنون ۱۰۰]: «فرا روی آنها برزخی است تا روزی که برانگیخته شوند».
جواب:
زندگانی برزخی همان حیاتی است که بین مرگ انسان و برپایی قیامت خواهد بود. گاهی انسان با قرار داده شدن در قبر در زمین دفن میشود، گاهی به دریا میافتد که ماهیها وی را میخورند و گاهی نیز در خشکی، پرندگان و حیوانات وحشی وی را میخورند؛ اما همهی این افراد، زندگانی برزخ را تجربه میکنند. زندگانی برزخ از جهان غیب است که اگر الله و پیامبرش از رخدادهای آن به ما خبر نمیدادند، چیزی از آن نمیدانستیم. اما الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ در کتابش و رسول الله ﷺ در سنّتش، اطلاعاتی در این باره به ما دادهاند. در زندگانی برزخ، نعمت و عذاب وجود دارد که یا فقط برای روح است یا گاهی به بدن نیز میرسد اما این عذاب برای زندگان، آشکار و قابل مشاهده نیست لذا انسان در قبرش عذاب میبیند، قبر بر وی تنگ میشود تا حدی که استخوانهای دندهاش به هم فرو میرود یا قبر برایش فراخ میگردد و از نعمت برخوردار میشود، همچنین دری از بهشت برایش باز میشود که نسیم و نعمتهای بهشتی به سویش میآید اما اگر قبر را نبش کنیم، میبینیم میت همان طور است که دیروز او را دفن کردهایم: استخوانهای دندهاش به هم فرو نرفته و بوی بهشت و… را نیز احساس نمیکنیم؛ زیرا این زندگی، زندگی برزخی است که برای ما معلوم نیست و از جهان آشکار و قابل مشاهده نیست.
برای ساده شدن مسأله، مثالی میزنم: شخصی که در کنار شما خواب است، خودش در خواب میبیند که رفت و آمد میکند، خرید و فروش انجام میدهد، نماز میخواند، یکی از نزدیکانش را ملاقات و مریضی را عیادت میکند و… در حالی که نزد شما به پهلو خوابیده و گویا هیچ کدام از این چیزها را ندیده است. زندگانی برزخی نیز این گونه است. مرده چیزهایی میبیند، از نعمت برخوردار شده و عذاب میبیند؛ اما از نظر حسّی چیزی مشاهده نمیکند و این بدین خاطر است که در واقع، خواب، برادر مرگ است؛ اما عمق مرگ در این مسائل شدیدتر و بزرگتر است.
تعّلق و وابستگی نفس (روح) به بدن چهار صورت دارد:
اول: تعّلق روح به بدن در حالت بارداری (در رَحِم مادر)
دوم: تعّلق روح به بدن در زندگی دنیوی که به حالت خواب و بیداری تقسیم میشود و با هم فرق میکند.
سوم: تعّلق روح به بدن در برزخ
چهارم: تعّلق روح به بدن بعد از برانگیخته شدن (در روز قیامت)؛ نوع آخر، کاملترینِ تعلّقها است؛ به همین خاطر، روح در این حالت، بدن را با خواب و مرگ رها نمیکند؛ زیرا بعد از برانگیخته شدن، مرگ و خوابی وجود ندارد؛ بلکه زندگانی جاودانه و همیشگی و بیداری دائمی است که یا در نعمت دائمی است – که از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میخواهم من و شنوندگان را از جمله آنان قرار دهد – یا در عذاب دائمی – پناه بر الله -: {لَا یُفَتَّرُ عَنهُم وَهُم فِیهِ مُبلِسُونَ} [زخرف: ۷۵]: «عذاب از آنها کاهش نمییابد و آنها در آن ناامید هستند» اما بهشتیان در نعمتهای جاودانه به سر میبرند. اینها انواع تعلّق روح به بدن است که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارد.
***