دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۲۳۳) آیا مسلمان خانواده‌اش را بعد از مرگ خود یاد می‌کند؟

(۲۳۳) سوال: آیا مسلمان وقتی وارد بهشت شود، خویشاوندانش که در بهشت هستند را می‌شناسد؟ آیا خانواده‌اش را بعد از مرگ خود یاد می‌کند و احوالشان را می‌داند؟

جواب:

در پاسخ به پرسش نخست باید گفت: فرد بهشتی، خویشاوندانش و هر کس که موجب خوشحالی او شود را می‌شناسد؛ زیرا ﴿وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْيُنُ وَأَنتُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ [زخرف: ۷۱]: «در آن هر چه دل‌ها بخواهد و چشم‌ها از آن لذّت می‌برد، وجود دارد و شما در آن همیشه خواهید بود» بلکه انسان به همراه فرزندانش در یک مقام و جایگاه جمع می‌شوند؛ اگر جایگاه فرزندان پایین‌تر باشد همان طور که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید: ﴿وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُم مِّنْ عَمَلِهِم مِّن شَيْءٍ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ﴾ [طور: ۲۱]: «کسانی ‌که ایمان آوردند و فرزندانشان در ایمان از آنان پیروی کردند، فرزندانشان را به آن‌ها ملحق می‌کنیم و از عمل آن‌ها چیزی نمی‌کاهیم و هرکس درگرو دستاوردِ خویش است».

پرسش دوم این ‌که آیا مرده از وضعیت بازماندگانش در دنیا با خبر است؟ در این‌ باره روایت صحیح و قابل اعتمادی سراغ ندارم؛ ولی برخی اتفاقات نشان می‌دهد که چه بسا مرده از وضعیت خانواده‌اش با خبر باشد. شخصی برایم حکایت کرد که بعد از وفات پدرش، سندی متعلق به او را گم کرده بود که پیوسته به دنبال آن می‌گشت و در مورد آن پرس و جو می‌کرد؛ ناگهان در خواب دید که پدرش از پنجره‌ی اتاق پذیرایی با او صحبت می‌کند و می‌گوید: سند در صفحه‌ی اول دفتر نوشته شده اما برگه به جلد دفتر چسبیده است، برگه را باز کن که سند را آن جا پیدا خواهی کرد. آن شخص توصیه‌ی پدرش را انجام داد و سند را چنان که پدرش گفته بود یافت. بنابراین شاید مرده از کردار و حالات بازماندگانش با خبر باشد.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: هل المسلم إذا دخل الجنة يتعرف على أقاربه الذين في الجنة؟ وهل يذكر أهله بعد موته ويعرف أحوالهم؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: أما الشق الأول من السؤال، وهو: إذا دخل أحد الجنة هل يتعرف على أقاربه؟

فجوابه: نعم يتعرف على أقاربه وغيرهم من كل ما يأتيه سرور قلبه لقول الله تعالى: ﴿ وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْيُنُ وَأَنتُمْ فِيهَا خَلِدُونَ ﴾ [الزخرف: ۷۱] بل إن الإنسان يجتمع بذريته في منزلة واحدة إذا كانت الذرية دون منزلته، كما قال تعالى: ﴿ وَالَّذِينَ ءَامَنُوا وَاتَّبَعَتُهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَنِ الْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّنَهُمْ وَمَا أَلَنَتَهُم مِنْ عَمَلِهِم مِّن شَيْءٍ كُلُّ أَمْرِي بِمَا كَسَبَ رَهِينُ ﴾ [الطور : ٢١].

و أما الشق الثاني من السؤال، وهو: معرفة الميت ما يصنعه أهله في الدنيا ؟ فإنني لا أعلم في ذلك أثرًا صحيحًا يعتمد عليه، ولكن بعض الوقائع تدل على أن الإنسان قد يعرف ما يجري على أهله، فقد حدثني شخص أنه بعد موت أبيه أضاع وثيقةً له، وصار يطلبها ويسأل عنها، فرأى في المنام أن أباه يكلمه من نافذة المجلس ويقول له: إن الوثيقة مكتوبة في أول صفحة من الدفتر الفلاني، لكن الورقة لاصقة بجلدة في الدفتر، فافتح الورقة تجد الوثيقة في ذلك المكان، ففعل الرجل ورآها كما ذكر أبوه، وهذا يدل على أن الإنسان قد يكون له علم بما يصنعه أهله من بعده.

مطالب مرتبط:

(۲۷۵) غبطه خوردن و حسادت

غبطه شامل حسادت نمی‌شود؛ زیرا شخص حسود، آرزوی نابودی نعمت‌ الله که در اختیار دیگران است را دارد اما شخصی که بر این شخص غبطه می‌خورد آرزوی برخورداری از آن نعمت را برای خود دارد ولی آرزوی نابودی نعمتی که در اختیار دیگران است را ندارد.

ادامه مطلب …

(۲۴۱) آیا حور عین فقط خاص مردان است؟

بنا بر ادله‌ از قرآن و سنت، برخی احکام، خاص مردان و برخی دیگر خاص زنان است. بنابراین اگر دلیلی وجود داشته باشد که دلالت بر اختصاص مردان یا زنان به یک حکم باشد به اقتضای دلیل است....

ادامه مطلب …

(۲۰۵) حقیقت چگونگی سوال در قبر

جایز نیست که در امور غیبی، به چیزی اعتماد کنیم که از الله و پیامبرش ﷺ ثابت نیست زیرا کسی غیر از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ یا کسی که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ وی را برگزیده -مانند پیامبران- از امور غیبی اطلاع ندارد....

ادامه مطلب …

(۲۳۱) آیا مرتکب شرک اصغر جاودانه در دوزخ می‌ماند؟

خیر؛ زیرا شرک اصغر موجب خروج از اسلام نمی‌شود و آنچه انسان را در دوزخ جاودان می‌کند، -پناه بر الله- شرک اکبر است...

ادامه مطلب …

(۲۶۹) آیا آیات قرآنی خاصی برای رقیه‌ کردن شخص مبتلا به چشم ‌زخم وجود دارد؟

در این مورد چیزی نمی‌دانم اما همان‌ طور که بیان شد، آية الكرسی پیشگیری و حفاطت می‌کند....

ادامه مطلب …

(۱۹۷) اعتقاد اهل سنت و جماعت درباره‌ی زندگانی برزخی

دیدگاه اهل سنت و جماعت درباره‌ی زندگانی برزخی این است که هرگاه انسان دفن شود و همراهانش به وی پشت کنند، دو فرشته نزدش می‌آیند، او را می‌نشانند و از سه چیز از او می‌پرسند: پروردگارت کیست؟ دینت چیست؟ پیامبرت کیست؟....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه