(۲۰۲) سوال: لطفا دربارهی عذاب قبر و راههای نجات از آن توضیح دهید. آیا وقتی مرده را دفن میکنند و میگویند: هرگاه دو فرشته از تو پرسیدند: پروردگارت کیست؟ بگو: پروردگارم الله است. پیامبرت کیست؟ دینت چیست؟ آیا صحیح است که مرده صدای این افراد را میشنود؟
جواب:
هرگاه مرده دفن شود و همراهانش به وی پشت کنند وی صدای دمپایی آنان را میشنود؛ یعنی خاکسپاریاش به پایان رسیده است. آن گاه دو فرشته نزدش میآیند و از وی دربارهی پروردگار، دین و پیامبرش میپرسند؛ اگر جواب درست بدهد، قبرش فراخ میشود، دری به سوی بهشت برایش میگشایند و ندا دهندهای از آسمان ندا میزند: بندهام راست گفت. اما اگر درنگ کند و بگوید: نمیدانم: قبرش چنان تنگ میشود که استخوانهای دندهاش در هم فرو میرود، ندا دهندهای از آسمان ندا میدهد: بندهام دروغ گفت. همچنین دری به سوی آتش جهنم برایش میگشایند که گرما و عذابهای آن به سویش میآید.
راههای نجات از عذاب قبر، بسیار است که همان انجام طاعت الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است؛ یعنی هر آنچه را که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بدان امر نموده انجام میدهد و آنچه را که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از آن نهی نموده رها مینماید. از دیگر اسباب نجات از عذاب قبر: پناه بردن به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از عذاب قبر است؛ رسول الله ﷺ توصیهی کلی نموده که از عذاب قبر پناه بخواهیم: «تَعَوَّذُوا باللَّهِ مِن عَذَابِ القَبْرِ»۱ «از عذاب قبر به الله پناه ببرید» به صورت خاص نیز امر نموده که بعد از تشهد آخر، از عذاب قبر به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ پناه ببریم: «إذا تشهّد أحدكم فليستعذ بالله من أربع، فيقول: أعوذ بالله من عذاب جهنم، و من عذاب القبر، و من فتنة المحيا و الممات، و من فتنة المسيح الدجال» : «هرگاه یکی از شما تشهد خواند از چهار چیز به الله پناه ببرد، بگوید: از عذاب جهنم، عذاب قبر، فتنهی زندگانی و مرگ و فتنهی مسیح دجال به الله پناه میبرم».
از جمله اسباب عذاب قبر: عدم پرهیز از آلوده شدن بدن و لباس به ادرار و سخنچینی بین مردم است چنان چه در حدیث ابن عباس Ç آمده که گفت: رسول الله ﷺ از کنار دو قبر میگذشت که فرمود: «أَمَا إِنَّهُمَا لَيُعَذَّبَانِ، وَمَا يُعَذَّبَانِ فِي كَبِيرٍ، أَمَّا أَحَدُهُمَا: فَكَانَ لاَ يَسْتَتِرُ مِنْ البَوْل، وَأَمَّا الآخَرُ: فَكَانَ يَمْشِي بِالنَّمِيمَةِ» : «آن دو عذاب میشوند به خاطر گناهی كه آن را بزرگ نمیدانستند؛ یکی از آنها به دلیل عدم پرهیز از ادرار و دیگری به سبب سخن چینی عذاب میشود» سپس شاخهی تازهی نخل را به دو نیم کرد و هر کدام را در یک قبر کاشت. گفتند: ای رسول الله! چرا این کار را انجام دادی؟ فرمود: «لَعَلَّهُ يُخَفِّفُ عَنهُمَا مَا لَمْ يَيَبَسَا»: «امید است تا زمانی که خشک نشدهاند از عذابشان کاسته شود» بنابراین رسول الله ﷺ تبیین نمود که سبب عذاب آن دو، یکی عدم پاکی از ادرار و دیگری سخن چینی بود. سخنچینی همان نقل سخن مردم در بین آنان، برای ایجاد فساد است؛ بدین صورت که سخن چین نزد شخصی میآید و میگوید: فلانی دربارهات چنین و چنان گفته است! تا بین این دو نفر کینه و دشمنی بیافکند.
به همین مناسبت دوست دارم تذکر دهم که این کار برخی افراد که هرگاه دفن مرده تمام شود روی قبرش شاخهای سبز از درخت نخل یا … قرار میدهند تا به رسول الله ﷺ اقتدا کنند زیرا ایشان هر نیمه از آن شاخه را در یک قبر گذاشت. این کاری که بعضی از مردم انجام میدهند، بدعت است؛ چون رسول الله ﷺ این کار را بر قبر همهی مردگان انجام نداد. همچنین این کار را بنا به دلیلی انجام داد که که عذاب آن دو بود اما این شخص از کجا میداند که این مرده در حال عذاب است که شاخهای را بر قبرش میگذارند؟ همچنین انجام این کار شهادت عملی است بر این که صاحب این قبر در حال عذاب است! این کار بد گمانی به صاحب قبر است اما بعضی افراد فکر نمیکنند که کارهایشان چه نتایجی دارد لذا میبینیم که ظاهر حال را گرفته و آنگونه که باید، تأمل و فکر نمیکنند. از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ برای خود و آنها درخواست هدایت میکنیم.
***
- [تخریج مسلم: كتاب الجنة و صفة نعيمها، باب عرض مقعد الميت من الجنة أو النار عليه، و إثبات عذاب القبر و التعوذ منه، رقم ٢٨٦٧] ↩︎