دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۲۴۲) در مورد حدیثی در کتاب «تنبیه الغافلین»

(۱۲۴۲) سوال: در کتاب «تنبیه الغافلین» حدیثی است که می‌گوید: «کسی که از دل و خالصانه و صاف لا إله إلا الله بگوید و آن را با تعظیم در آمیزد، الله چهار هزار گناه کبیره از او را می‌آمرزد».[۱] آیا این درست است؟

جواب:

خیر، صحیح نیست. موضوع بودن این حدیث، واضح است. کتابی نیز که سائل به آن اشاره کرد، یعنی «تنبیه الغافلین» یکی از کتاب‌های وعظ است. این کتاب سخنان بی ارزش و با ارزش را در خود دارد و حدیث صحیح و حسن و ضعیف و موضوع را در خود جمع آوری می‌کند. نویسندگان چنین کتاب‌هایی، از روی حُسن نیت، احادیث ضعیف و موضوع را می‌آورند. منظور آنها این است که با آن دل‌های مردم را نرم کنند و آنها را از خشم الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بترسانند. این روش، روش درستی نیست. چون برای مردم آنچه که در قرآن و سنت صحیح رسول اللهﷺ وجود دارد، کافیست و همین دو مصدر برای اصلاح مردم کفایت می‌کنند.

اگر واعظان در وعظ‌هایشان به چیزهایی که در قرآن و سنت صحیح رسول اللهﷺ وجود دارد اکتفا کنند، از هر چیز دیگری بهتر است. الله تَعَالَىٰ می‌فرماید: {وَلَوْ أَنَّهُمْ فَعَلُوا مَا يُوعَظُونَ بِهِ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ وَأَشَدَّ تَثْبِيتًا} [نساء: ۶۶]. (و اگر آنها آنچه را که به آن نصیحت می‌شدند، انجام می‌دادند، برایشان از هر چیزی بهتر و در ثبات قدمشان تاثیر گذارتر بود). قرآن کریم چنان که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید، همه‌اش موعظه و شفا و بیان و هدایت است. {يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ} [یونس: ۵۷]. (ای مردم، برایتان موعظه‌ای از جانب پروردگارتان و شفایی برای هر آنچه – از مرض که – در سینه‌هاست و هدایت و رحمتی برای مومنان آمده است).

اما احادیث ضعیف و موضوعی که در کتاب‌های وعظ آمده، عملی اجتهادیست، ولی عملی نیست که فاعلش به خاطر آن ستایش شود. اما به خاطر حسن نیتش، امید است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ او را مورد عفو و مغفرت خود قرار دهد.

***


[۱] جایی این روایت را پیدا نکردم.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: فضيلة الشيخ في كتاب تنبيه الغافلين حديث يقول: «من قال لا إله إلا الله من قلبه خالصا صافيًا ومَدَّهُ بالتعظيم، كَفَّرَ الله عنه أربعة آلاف ذنب من الكبائر». هل هذا صحيح؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: هذا ليس بصحيح، والحديث عليه علامة الوضع ظاهرة، وهذا الكتاب الذي أشار إليه السائل كتاب تنبيه الغافلين هو من كتب الوعظ التي يكون فيها الغَث والسَّمِين، والصحيح والحسن والضعيف والموضوع، وأصحاب هذه الكتب يأتون بالأحاديث الضعيفة أو الموضوعة عن حُسْن نِيَّة؛ ليُرَقِّقوا بذلك قلوب الناس، ويخوفوهم من غضب الله عز وجل، وهذه الطريق غير سديدة؛ لأن غنى الناس بما في كتاب الله من المواعظ، وبما صح عن رسول الله صلى الله عليه وسلم منها، كافٍ في إصلاح الخلق، ولو أن أهل الوعظ اقتصروا في وعظهم على ما جاء في كتاب الله وما صح في السنة عن رسول الله صلى الله عليه وسلم لكان ذلك كافيًا ويُجزنا عن كل ما سواه ﴿ وَلَوْ أَنَّهُمْ فَعَلُوا مَا يُوعَظُونَ بِهِ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُمْ وَأَشَدَّ تَثْبِيتًا ﴾ [النساء: ٦٦] والقرآن الكريم كله موعظة وشفاء وبيان وهدى، كما قال الله تعالى: ﴿ يَأَيُّها النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ ﴾ [يونس: ٥٧] أما ما جاء في كتب الوعظ من الأحاديث الضعيفة والموضوعة فهو من العمل الصادر عن اجتهاد ولكنه ليس من العمل الذي يُحمد عليه فاعله لكن يُرْجَى له المغفرة والعفو من الله -عزوجل- مع حُسْنِ نِيَّتِه.

مطالب مرتبط:

(۱۱۹۸) اولین کسی که دروازه‌ی بهشت را باز می‌کند

اینکه ایشان اولین کسی است که درخواست می‌کند دروازه‌ی بهشت را بگشایند، درست است. اما اینکه مادرِ یتیم همراه ایشان باشد را نمی‌دانم.

ادامه مطلب …

(۱۰۶۲) آیا این احادیث با هم تعارض دارند؟

صحابه با خود حساب می‌کردند که هر کسی نمی‌تواند مثل آنها لباس بپوشد، یا غذا بخورد. از این رو، زهد پیشه می‌کردند. در چنین اموری، انسان باید مصالح را مراعات کند.

ادامه مطلب …

(۱۱۳۰) حکم پرده کشیدن بر روی دیوار بدون پنجره

شایسته نیست کار انسان به جایی برسد که دیوارهای خانه‌اش را با پارچه بپوشاند؛ کاری که رسول الله از آن خوشش نیامد و اثر آن در چهره‌اش هویدا شد

ادامه مطلب …

(۱۱۲۶) منظور از خلقت زن از دنده‌ی آدم

شایسته است که انسان حال زن را مراعات کند و مناسب با طبیعتش، با او برخورد کند؛ زیرا مرد در رفتار نسبت به زن عاقل‌تر و داناتر است.

ادامه مطلب …

(۱۰۷۶) جمع بین احادیث وعده و وعید

مرتکب کبیره در صورتی که مورد عفو الهی قرار نگیرد و هیچ یک از دیگر اسباب عفو شدن برای او وجود نداشته باشد، به اندازه گناهش در جهنم عذاب می‌بیند

ادامه مطلب …

(۱۱۶۸) نظر شیخ در مورد دو حدیث موجود در سوال

حدیث اول ضعیف است اما دارای معنای صحیحی است. اسلام به نظافت تشویق می‌کند. حدیث دومی را شیخ نمیداند که اصلی داشته باشد یا خیر

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه