دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۵۹) فضیلت اذان گفتن در صحرا

(۱۱۵۹) سوال: در حدیث است که رسول اللهﷺ فرمودند: «اگر در صحرا هستی، هنگام اذان گفتن، صدایت را بالا ببر. چون هر جن و انسانی – که صدایت به گوششان برسد – برایت شهادت خواهند داد».[۱] آیا این حدیث صحیح است؟ دوم: اگر صحیح است، آیا اذان گفتن در میکروفون که برد زیادی دارد و همچنین با وجود رادیو که همه جا پخش می‌شود، شامل این حدیث می‌شوند؟

جواب:

بله، این حدیث صحیح و در صحیح بخاری است. عموم حدیث شامل صدایی که با واسطه یا بدون واسطه به گوش برسد، می‌شود. چون صدایی که به واسطه‌ی میکروفون به گوش می‌رسد، همان صدای موذن است. به همین خاطر وقتی مردم صدای میکروفون را می‌شنوند، می‌دانند که این فلان بن فلان است. بر این اساس، ظاهر حدیث شامل هر دو – یعنی اذان گفتن بدون میکروفون و با میکروفون – می‌شود. موذن وقتی صدایش با واسطه یا بدون واسطه به گوش برسد، برایش – در روز قیامت – شهادت داده می‌شود. فضل الله نیز وسیع است. اما اگر در رادیو پخش شود نیز همان حکم را دارد. این به شرطی است که پخش آن به صورت زنده باشد. اما اگر زنده نباشد، بلکه صدای ضبط شده از قبل باشد، شامل حدیث نمی‌شود.

***


[۱] صحیح بخاری: کتاب الأذان، باب رفع الصوت بالنداء، حدیث شماره (۵۸۴)، از ابوسعید خدری رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «لَا يَسْمَعُ ‌مَدَى ‌صَوْتِ الْمُؤَذِّنِ، جِنٌّ وَلَا إِنْسٌ وَلَا شَيْءٌ، إِلَّا شَهِدَ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»، که ابو سعید می‌گوید: «سمعته من رسول اللهﷺ»، یعنی: «آن را از رسول اللهﷺ شنیدم».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: يقول الرسول صلى الله عليه وسلم فيما معناه: «إذا كنتَ في البادية فارفع صوتك في الأذان، فإنه ما مِنْ جِنّ وإنس إلا فيشهد لك». فهل هذا الحديث صحيح؟ ثانيا : إذا كان صحيحًا فهل وجود الميكروفون في وقتنا الحاضر وأن مداه بعيد ووجود الراديو، يَعُمّ على جميع الأماكن، هل هذا يدخل في مضمون الحديث؟

فأجاب رحمه الله تعالى: نعم هذا الحديث صحيح وهو في البخاري، وعمومه يتناول الصوت المسموع بواسطة وبغير واسطة، فإن المسموع بواسطة الميكروفون هو نفس صوت المؤذن، ولهذا يَعْرِف الناس إذا سمعوا صوت الميكروفون، يعرف الناس أن هذا فلان بن فلان وعلى هذا فظاهر الحديث العموم، وأنه -أي المؤذن – إذا سُمِع صوته بواسطة أو بغير واسطة فإنه يُشهد له، وفَضْل الله -تعالى- واسع. وأما في الراديو فنقول أيضًا مثلما قلنا في مُكَبّر الصوت، بشرط أن يكون النقل مباشرًا، أما إذا كان مُسَجَّلًا فإن الظاهر أن ذلك لا يشمله.

مطالب مرتبط:

(۱۱۹۶) آنچه بر امت محمد بخشوده شده است

معنای این حدیث، صحیح است، گر چه در سندش حرف وجود دارد. لکن نصوص قرآن و سنت بر درست بودن معنایش گواهی دارند. کاری که به اشتباه از انسان سر زند، بخشوده می‌شود

ادامه مطلب …

(۱۰۹۱) حدیث در مورد لباس در آوردن در غیر خانه

اگر بیرون آوردن لباس در غیر از خانه‌ی شوهر خطر دیده شدن توسط نامحرمان را ندارد، در صورتی که به این کار ضرورت باشد، اشکالی ندارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۰۲) اوصاف ۷۰ هزار نفری که وارد بهشت می‌شوند

«آنها کسانی هستند که از کسی نمی‌خواهند آنها را رقیه کند و از کسی نمی‌خواهند به آنها داغ بزند و بد فالی نمی‌کنند و بر پروردگارشان توکل می‌کنند».

ادامه مطلب …

(۱۱۰۴) دو گروه از اهل جهنم چه کسانی هستند؟

این دو گروه، یکی کسانی هستند که با شلاق، مردم را به ناحق می‌زنند. دیگری زنانی که لباسهای نازک یا تنگ می‌پوشند که بدنشان از زیر آن پیداست

ادامه مطلب …

(۱۰۷۸) شرح حدیث (ماء زمزم لما شرب له)

آب زمزم هم برای رفع تشنگی و هم برای رفع گرسنگی است. اما انسان به خاطر پیروی از سنت پیامبرﷺ آن را می‌نوشد، زیرا خیر تماما در پیروی از سنت پیامبرﷺ می‌باشد.

ادامه مطلب …

(۱۲۱۰) در مورد حدیث قدر خود را دانستن

برای این حدیث اصلی سراغ ندارم. ولی معنایش صحیح است؛ چون انسان وقتی قدر خود را بداند، برای پروردگارش سر به زیر می‌آورد و او را عبادت می‌کند

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه