دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۱۹) صفت منافقان: و إذا خاصم فجر

(۱۱۱۹) سوال: معنی این فرموده‌ی پیامبرﷺ چیست: «هر گاه با کسی خصومت کرد، دروغ می‌گوید»؟[۱]

جواب:

معنی این فرموده‌ی پیامبرﷺ این است که هر گاه با کسی خصومتی داشت و به خاطر اختلاف مالی یا حقوقی نزد قاضی رفتند، فجور می‌کند. یعنی: دروغ می‌گوید و ادعای چیزی را می‌کند که از آنِ او نیست، یا بدهی که بر گردن دارد را منکر می‌شود. فجور در اینجا به معنی دروغ و غدر و امثال اینهاست.

***


[۱]  صحیح بخاری: کتاب الإیمان، باب علامة المنافق، حدیث شماره (۳۴). صحیح مسلم: کتاب الإیمان، باب بیان خصال المنافق، حدیث شماره (۵۸)، از عبدالله بن عمرو بن العاص رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا با این لفظ: «وَإِذَا ‌خَاصَمَ ‌فَجَرَ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما معنى قول النبي صلى الله عليه وسلم: «وإذا خاصم فجر»؟

فأجاب – رحمه الله تعالى: معنى قول النبي عليه الصلاة والسلام: «إذا خاصم فجر» يعني : إذا خاصم غَيْرَه وحاكمه إلى القاضي في خصومة مالية أو حقوقية، فإنه يَفْجُر أي يكذب ويدعي ما ليس له، أو يُنكر ما كان عليه، فالفجور هنا بمعنى الكذب والغدر وما أشبه ذلك.

مطالب مرتبط:

(۱۱۷۶) دوری از دعاهای شعر گونه و تمسک به سنت

معنای این کلامِ شعر مانند، صحیح است، ولی نیازی به آن نیست. کافیست شخص به جای آن بگوید: «اللهم یسّرنا للیسری و جنّبنا العسری و اغفر لنا فی الآخرة والأولی»

ادامه مطلب …

(۱۲۰۸) در مورد حدیث ضعیف در فضایل اعمال

این حدیث ضعیف و البته برخی اهل علم در مورد حدیث ضعیفی که در باب فضایل اعمال باشد تساهل به خرج می‌دهند و با شروطی، آن را جایز می‌دانند

ادامه مطلب …

(۱۱۴۴) جای دعا بعد از سلام یا قبل از آن

به خاطر دلایلی که در قرآن و سنت وجود دارد، انسان اگر قبل از اینکه سلام نماز بدهد، دعا کند، بهتر است از اینکه بعد از سلام نماز، دعا کند.

ادامه مطلب …

(۱۱۰۰) داستان جذامی و کور و کچل در حدیث

داستان این سه نفر در حدیث آمده که الله تعالی آنها را آزمود تا ببیند کدام شکرگزار و کدام ناشکر هستند. در آخر نعمتش را از دوتا گرفت و برای یکی باقی نهاد

ادامه مطلب …

(۱۲۲۵) خواندن سوره‌ی کافرون هنگام خواب

خواندن سوره کافرون هنگام خواب، به ثبوت نرسیده است. اما در این سوره اخلاص وجود دارد و به همین خاطر این سوره و سوره قل هو الله، اخلاص نام دارند

ادامه مطلب …

(۱۰۶۴) منظور از ادات شرط در دعای استخاره

این بدان معناست که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌داند در یکی از این دو برای تو خیر وجود دارد. می‌داند که آن کار خیر است یا شر؟ اما انسان این را نمی‌داند.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه